Tveganje za razvoj raka narašča s starostjo

Moje zdravje > Raziskali smo | piše: P. L. | 2.12.2019
Zgodnje odkrivanje raka dojk lahko pomeni bistveno boljše možnosti za uspešno ozdravitev. Ker tveganje za razvoj raka z leti narašča, je kar 80 odstotkov obolelih žensk starejših od 50 let.
Nadzorni radiologi pri odčitavanju mamografskih slik v programu DORA, foto: Miha Fras.
Nadzorni radiologi pri odčitavanju mamografskih slik v programu DORA, foto: Miha Fras.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

O tem, kako uspešen je pri nas program DORA, koliko žensk se odzove vabilu na pregled in zakaj je rak dojk najpogostejši ravno v obdobju menopavze, smo se pogovarjali z mag. Maksimiljanom Kadivcem, dr. med., specialistom radiologom, vodja programa DORA in nadzornim radiologom v programu.

Odkar se pri nas izvaja program DORA, v kolikšni meri se je umrljivost zaradi raka dojk zmanjšala oziroma, v kolikšnih primerih je rak odkrit pravočasno in tudi uspešno zdravljen?
V program zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA so vključene vse ženske med 50. in 69. letom v Sloveniji, ki jih vsaki dve leti vabimo na presejalno mamografijo. Cilj programa je zmanjšati število smrti žensk v navedeni starosti do 30 %. Skladno z Evropskimi smernicami za zagotavljanje kakovosti presejanja in diagnostike raka dojk je cilj mogoče doseči dolgoročno, in sicer v obdobju 10 let po tem, ko se program izvaja po celi državi in se ga ženske udeležujejo v vsaj 70 odstotkih. Vmesni podatki pa že kažejo pozitiven vpliv presejanja na boljše preživetje in manjšo umrljivost. Analiza za obdobje 2011-2015 je pokazala, da je 5-letno preživetje bolnic, ki jim je bil rak dojk odkrit v programu DORA, za 10 % večje v primerjavi s preživetjem bolnic, katerim rak dojk ni bil odkrit v programu DORA. Treba pa bo počakati še nekaj časa in opraviti dodatne analize, da se potrdijo učinki programa.

V kolikšnem odstotku se ženske udeležijo programa DORA? Kaj pa tiste, ki se ne odzovejo, jih ponovno kontaktirate?
V letu 2018 je udeležba vseh povabljenih žensk v Sloveniji presegla 75 odstotkov. Letos v prvih šestih mesecih pa je dosegla že 78 odstotkov, kar je zelo dober rezultat. Veseli smo, da nam ženske zaupajo in da so z našo storitvijo zadovoljne. Ženska prejme vabilo na mamografijo z določenim terminom (datum in ura) in lokacijo centra programa DORA, kjer bo opravila mamografijo. Če se mamografije ne udeleži, ji čez en mesec pošljemo še eno vabilo. Ženska se lahko tudi sama naroči ali prenaroči na brezplačni telefonski številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro), prek elektronske pošte dora@onko-i.si ali spletnega obrazca.

Zakaj svetujete vsem ženskam, da se udeležijo programa DORA?
Zgodnje odkrivanje raka dojk lahko pomeni bistveno boljše možnosti za uspešno ozdravitev. Poleg tega je tudi zdravljenje manj obsežno, kar prispeva k večji kakovosti življenja bolnic. V programu DORA z mamografijo pri ženskah med 50. in 69. letom odkrivamo majhne spremembe, še preden bi jih ženska ali njen zdravnik lahko zatipala. Mamografija je pri ženskah po 50. letu starosti, ko se gostota dojk zmanjša, trenutno edina strokovno dokazano najbolj zanesljiva metoda za odkrivanje mikrokalcinacij, ki lahko pomenijo začetek raka.

Ali je rak dojk v obdobju menopavze bolj pogost in zakaj?
Menopavza ne povzroči raka. Toda tveganje za razvoj raka narašča s starostjo. Od okoli 1.300 žensk, ki letno zboli za rakom dojk, jih je 80 odstotkov starejših od 50 let. Torej imajo ženske, ki so v menopavzi, večje tveganje za razvoj raka, ker so starejše.

Je ta rak deden?
Dedni rak dojk predstavlja okrog pet odstotkov vseh rakov dojk, ki jih pripisujemo okvaram genov BRCA1 in/ali BRCA2 ali nekaterih drugih genov. Družine, kjer se rak pojavlja pogosteje in pri katerih postavimo sum, da je prisoten dedni rak, je smiselno napotiti v Ambulanto za onkološko genetsko svetovanje na Onkološkem inštitutu Ljubljana. V ambulanto lahko bolnika napoti osebni zdravnik ali zdravnik specialist, ki trenutno obravnava posameznika. Na genetski test so po posvetu poslani le tisti posamezniki, ki ustrezajo kriterijem za testiranje. 

Morda te zanima tudi:

Svetovni dan zdravja: Ni zdravja brez medicinskih sester

Letošnji svetovni dan zdravja je posvečen medicinskim s...

UKC Ljubljana in UKC Maribor: Stanje glede koronavirusa na današnji dan, 6. 4. 2020

Iz UKC Ljubljana in Maribor prihajajo pomembna obvestil...

UKC Ljubljana in UKC Maribor: Stanje glede koronavirusa na današnji dan, 1. 4. 2020

Iz UKC Ljubljana in Maribor prihajajo pomembna obvestil...

UKC Ljubljana in UKC Maribor: Stanje glede koronavirusa na današnji dan, 31. 3. 2020

Iz UKC Ljubljana in Maribor prihajajo pomembna obvestil...

UKC Ljubljana in UKC Maribor: Stanje glede koronavirusa na današnji dan, 30. 3. 2020

Iz UKC Ljubljana in Maribor prihajajo pomembna obvestil...

Onkološki bolniki: Na voljo je svetovanje po telefonu

Omejevanje stikov zaradi epidemije koronavirusa mnogim ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.