ZDUS: Vrsto let že opozarjamo na slab gmotni položaj upokojencev

Moj čas > Finance | piše: M. L. | 21.11.2019
Tudi pri Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS) so se odzvali na predlog izrednega usklajevanja pokojnin za leto 2020 glede na amandma Stranke Alenke Bratušek. Menijo, da je predlagani način za upokojence nesprejemljiv.
Pri ZDUS opozarjajo na revščino med upokojenci. (foto: Freeimages..com)
Pri ZDUS opozarjajo na revščino med upokojenci. (foto: Freeimages..com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Zveza društev upokojencev Slovenije kot največja reprezentativna organizacija zastopa interese civilne družbe, starejših, zlasti pa upokojencev. Med interesi prevladuje zahteva po izboljšanju gmotnega položaja starejših, sploh, ko gre za pravice iz delovne dobe in plačanih prispevkov. »Vrsto let opozarjamo na slab gmotni položaj upokojencev in na povečevanje revščine, hkrati pa dajemo zahteve, predloge in pobude, ki so usmerjeni v reševanje posamezne problematike, predvsem pa v reševanje socialnih stisk upokojencev,« poudarja Strokovni svet ZDUS in dodaja še, da so te dni bili med drugimi priča tudi predlogu izredne uskladitve pokojnin, ki je sicer ena njihovih temeljnih zahtev in lahko bistveno pripomore k izboljšanju gmotnega položaja upokojencev, a ne na način, kot je bil predlagan s strani SAB (Stranka Alenke Bratušek).

»Tak način je nesprejemljiv, saj ne sledi sistemski ureditvi, po kateri je pokojnina ekonomska kategorija, ki je sistemsko urejena v 105. členu ZPIZ-2 in je njena višina odvisna od dolžine dobe plačevanja prispevkov ter višine osnov, od katerih so bili le-ti plačani. Pri tem ne gre prezreti elementov solidarnosti, med katerimi je najpomembnejši odmera pokojnine od najnižje pokojninske osnove ter tudi najnižja in zagotovljena pokojnina,« še poudarjajo.

»Redna uskladitev po 105. in 106. členu ZPIZ-2 je uskladitev pokojnin namenjena ohranjanju njihove vrednosti in mora biti izražena v odstotku, saj lahko v nasprotnem primeru ogrozi obstoječi pokojninski sistem. Slednje bi le še povečalo tveganje revščine med starejšimi. Opozoriti pa velja tudi na socialne transferje, ki so nižji od praga revščine,« še opozarjajo in dodajajo, da mora biti izredno usklajevanje pokojnin izraženo v odstotkih.

Odzval se je tudi predsednik ZDUSa Janez Sušnik, ki je med drugim povedal tudi, da pričakuje, da se bosta tako Karel Erjavec kot tudi Alenka Bratušek uskladila na način kot to določa pozitivna zakonodaja glede uskladitve pokojnin, da ne pride do porušitve že obstoječe sistemske ureditve.
»Vsem je znano, da redne uskladitve od leta 2010 do 2015 ni bilo in so bili upokojenci prikrajšani za 8,4 % uskladitve pokojnin, zato je treba vzeti na znanje, da je to močno vplivalo na rast pokojnin v vseh teh letih in vse do danes,« poudarja Sušnik in dodaja še, da po letošnji uskladitvi za 1,5 odstotka v decembru 2019, ostaja še dolg do upokojencev zaradi neusklajevanja pokojnin v višini 5,6 odstotka.

»Zelo smo razočarani, da nista uspela skupaj s poslanci Državnega zbora Republike Slovenije, da se letni dodatek izplačuje po sistemskem zakonu in da še vedno zaostaja za izplačilom, ki smo ga upokojenci pričakovali sedaj , ko je konec varčevalnih ukrepov in da je za leto 2020 predlog v ZIPRS za dvig letnega dodatka zgolj v višini 7 milijonov evrov, kar je za nas nesprejemljivo. Verjetno veste, da je letni dodatek za upokojence obdavčen in vpliva na dohodninski obračun,« še poudarja Sušnik in dodaja, da bi morali v Državnem zboru, na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Vlada Republike Slovenije uskladiti sistemski zakon ZPIZ-2 tako, da ne bi prihajalo do vsakoletnih prerekanj glede redne in izredne uskladitve pokojnin.

Morda te zanima tudi:

Na kakšen način, lahko upokojenec nastopa na trgu dela?

Vsak dodaten evro na računu je še kako dobrodošel, še p...

Misel za 20. september

Portal MojaLeta.si vam vsako jutro podarja pozitivno mi...

Misel za 19. september

Portal MojaLeta.si vam vsako jutro podarja pozitivno mi...

FOTO: Najlepše ideje za jesensko dekoracijo doma

Zagotovo imate tudi vi radi urejeno in moderno stanovan...

Svoboda in njene pasti

Ko sem izvedela, da zaradi zaključka projekta obstaja v...

Nasveti: Pripravite dom na prihajajočo jesen

Jesen je pred vrati, sedaj je čas, da okoli hiše in po ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.