Zdravilne lastnosti konoplje

Uporaba konopljinih izdelkov lahko vašemu zdravju in počutju prinesejo mnoge ugodnosti. Ni zgolj slučaj, da jih v zdravstvene namene koristi veliko ljudi. Znanje o tej rastlini se je marsikje prenašalo iz roda v rod. Skozi vso zgodovino lahko zasledimo, da se je konoplja uporabljala za zdravljenje in izboljšanje mnogih stanj.
Konoplja. (foto: Freepik.com)
Konoplja. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V Indiji, Afriki in na Kitajskem je bila konoplja že od nekdaj poznana kot zelo pomemben vir proteinov in nutrientov, tako za ljudi kot tudi za živali. Zasledimo lahko celo uporabo v veterinarski praksi. Konoplja je igrala pomembno vlogo tudi v religijah in spiritualnih obredih. Pridelovanje konoplje je bilo vedno pomemben del industrije tudi v Evropi, kjer so iz nje izdelovali vrvi, papir in oblačila. V Angliji so jo pridelovali kar 800 let, do leta 1971, ste jo lahko dobili na recept.

Mnoge raziskave v današnjem času so tudi pokazale izjemne učinke te rastline. Njene najučinkovitejse lastnosti so antibiotične, protibolečinske in protivnetne.

Stanja, ki jih lahko pravilna uporaba konoplje izboljša (pri nas lahko kupite konopljina semena ali olje):
● rak: pomaga pri okrevanju po kemoterapiji, izboljšuje apetit in s tem posledično vrača telesu moč
● epilepsija: blaži napade in zmanjšuje njihovo pogostost
● multipla skleroza: začasno lahko povrne nekatere izgubljene telesne funkcije
● lajša bolečine v hrbtu, zmanjšuje napetost v mišicah
● lajša migrene: z rednim uživanjem postanejo blažje in manj pogoste
● glavkom: rezultati raziskav v ZDA so dokazali, da lahko zmanjša pritisk na očesu, ki povzroča slepoto in na ta način lahko celo povrne že izgubljeni vid.
● pomaga pri nespečnosti
● lajša bolečine pri artritisu in revmatizmu
● blaži PMS (predmenstrualni sindrom) in lajša menstrualne krče 
● pomaga pri stresu in blagi depresiji

Če boste kupili semena ali konopljino olje, se prepričajte, da je izdelek iz biološke pridelave. Semena morajo biti presna, brez toplotne obdelave, da se ohranijo vsi vitamini in minerali, olje pa lahko uživate le hladnega.
Če jemljete kakšna druga zdravila na recept, je priporočljivo, da o svojih namenih obvestite zdravnika.

Semena konoplje so čedalje bolj dobavljiva kot zdrava hrana. Vsebujejo zgolj sled THC-ja (delta9-tetrahydrocannabiol). Imajo zelo visoko hranilno vrednost in so zelo uporabna v kuhi ter kozmetiki. Če so redno vključena, med drugim znižujejo krvni pritisk. Zmleta v moko so dobra alternativa pšenični moki, saj le-ta ne vsebuje glutena. Iz njih se prideluje tudi olje. Olje ni primerno za cvrtje, na dan pa zadostuje že ena žlica olja. Shranjeno mora biti v hladilniku, v dobro zaprti steklenici.

Hranilna vrednost semen: 100 g vsebuje 500 kalorij. Sestavljena so iz približno 35 odstotkov vlaknin, 30 odstotkov nenasičenih maščob , 20 do 25 odstotkov beljakovin ter le osem odstotkov nasičenih maščob. Vsebujejo tudi velik spekter vitaminov in mineralov: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, kalij, fostfor, cink, magnezij, železo in kalcij.

Pripravki iz konoplje
Maska za lase: rahlo pogreto konopljino olje vtrite v lase, pokrijte z plastično vrečko in pustite delovati eno uro. Ponovite vsake 14 dni. Zelo učinkovito je tudi če ga vtremo u suho kožo ali v kadi z drugim naravnim eteričnim oljem.

Lahko pa si pripravite tudi parno obrazno kopel; zavrete kak listek industrijske konoplje (brez vsebnosti kanabinoidov) v kombinaciji z rožmarinom, kamilico in poprovo meto, se nagnete nad skledo, glavo pokrijete z brisačo in globoko vdihavate pet minut. Na koncu obraz sperete z mlačno vodo.

Sveže stisnjen sok z listov industrijske konoplje, vmasiran v lasišče odpravlja uši.

Velike liste konoplje lahko namočite v alkohol in z njimi obvežete otekle sklepe, lahko pa jih tudi pogrejete z malo vode ter napravite kašo, ki jo potem lahko nanesete na sončne opekline, razjede … če je koža vneta, kašo zavijte v tanko plast bombaža in je ne nanesite direktno na kožo.

Ob poplavi vseh rastlinskih mlek je zdaj na tržišču še konopljino mleko. In tudi konopljino mleko je veliko bolj zdravo od kravjega. Ima nizko vrednost nasičenih maščob, je lahko prebavljivo in brez horesterola. Pomaga pri ponovnem vzpostavljanju hormonskega ravnovesja. Je pa tudi odličnega okusa in primerno za vsesplošno uporabo – v kavi, z žitaricami, v kuhi … 250 ml mleka na dan, nam zagotovi 50 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa omega 3 maščobnih kislin (bistvenega pomena za zdravje, kožo, lase, sklepe, možganski razvoj ...). Ne vsebuje THC-ja (psihoaktivna sestavina v marihuani – konoplja namreč ni isto kot marihuana) in je povsem vegansko in brez alergenov.
Lahko ga pripravite tudi sami: potrebujete polovico skodelice oluščenih konopljinih semen in dve skodelici vode: sestavine dobro pretlačitein precedite skozi gazo. Po okusu lahko dodate kanček himalajske soli, ali pa zraven pretlačite košček dateljna.

Presne proteinske kroglice: Preostalo zmes pa lahko uporabite za okusne presne proteinske kroglice: pretlačite preostanek konopljinih semen, pol skodelice mandljeve moke, pol skodelice rožičeve moke ali presnega kakava v prahu, ščepec presne vanilije in/ali cimeta ter med (toliko, da dobite pravo gostoto za oblikovanje kroglic), nato pa jih povaljate v kokosovih mrvicah in pustite na hladnem.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.