Naj vam na kratko predstavim gomolj, ki je v Sloveniji še dokaj neznan. Imenujemo jih zemeljski mandlji, tigrovi oreščki, tiger nuts ali chufa. Ko boste prebrali, kako zdravilni so, jih boste zagotovo dodali v svojo prehrano …
Prvi dokazi o obstoju zemeljskih mandljev izhajajo iz zgodnjega arhaičnega obdobja, v Severni Ameriki, pred približno 9000 leti. Našli so jih pri izkopavanju mesta Sandy Hill v Connecticutu. Zato se predvideva, da so bili glavni vir hrane za Paleo-Indijance.
Odkrili so jih tudi v eni izmed egipčanskih grobnic iz obdobja 6000 leti pred našim štetjem. Stari Egipčani so jih cenili zaradi zdravilnih in regerativnih lastnosti.
Zemeljski mandlji niso oreščki ampak spadajo med gomolje, zato niso alergeni. Ti, ki jih ponujamo mi, so organski in presni. So brez glutena, z nizko vsebnostjo maščob, visoko vsebnostjo vlaknin, proteinov, visoko hranilno vrednostjo, povečujejo energijo, imajo sladek okus, in tudi zmanjšujejo apetit. So okusen vir energije s hitrim regenerativnim učinkom. So odlično hranilo za obremenjeni živčni sistem in za regeneracijo po intenzivnem umskem delu.
Od same pridelave, postopka čiščenja in sušenja pa je odvisna tudi kvaliteta zemeljskih mandljev. Proizvajalci naših zemeljskih mandljev so bili pionirji pri proizvajanju ekoloških zemeljskih mandljev in so pod strogim nadzorom in standardi, ki zagotavljajo njihovo kvaliteto.
Ne vsebujejo strupenih odpadkov, pesticidov in umetnih gnojil. S takšno pridelavo na ekološki način se ohranja tako narava kot tudi kvaliteta izdelkov. Ohrani se okus, barva in vonj teh zemeljskih mandljev. Podjetje s katerim sodelujemo se tudi zavzemajo za pravično trgovino, kar je v današnjih časih tudi zelo pomembno.
Za presno kvaluteto zemeljskih mandljev pa je pomembno tudi sušenje gomoljev , ki ga je potrebno izvajati pri temperaturi do 42°C, da ohranimo hranilne vlaknine. Gomolji takšne kvalitete vam lahko v domačem cvetličnem lončku poženejo v tigrovo travo.
Naravno sladki zemeljski mandlji vsebujejo skoraj vse pomembne prehranske sestavine, bogati so z vlakninami, nase vežejo maščobo ter prebavne sokove in s tem varujejo trebušno slinavko.
Zaradi vseh teh lastnosti vsekakor spadajo med zdravo in uravnoteženo prehrano. Med drugim tudi pomagajo ohranjati »dobre« bakterije v našem prebavnem traktu, kar je zelo pomembno tudi za samo prebavo.
Vsebujejo toliko železa kot ga vsebuje rdeče meso, toliko kalija kot kokosova voda, visoko vrednost magnezija, cinka, fosforja in vitaminov E in C. Ne vsebujejo nasičenih maščob zato dobro vplivajo tudi na naše srce, pomagajo pri uravnavanju krvnega tlaka, vsebnost vitamina E nas varuje pred nastajanjem škodljivih prostih radikalov, ki so odgovorni za propadanje telesnih celic. Primerni so tudi za diabetike, ker pomagajo pri uravnavanju sladkorja v krvi.
Iz njih lahko naredimo tudi »mleko«. Po sami sestavi je zelo podobne materinemu mleku in so primerni tudi za otroke z intoleranco na laktozo, gluten in oreščke:
zemeljski mandlji: 51% maščobe, 42% ogljikovih hidratov, 7% beljakovin
materino mleko: 51% maščobe, 39% ogljikovih hidratov, 6% beljakovin
Že 30g zemeljskih mandljev je dovolj za dnevne potrebe odraslega človeka. Vsebujejo lahko prebavljive proteine (7%), nenasičene maščobne kisline (25%), vlaknine (30%) in vitamin E, ki so ključnega pomena za naše telo. So idealni dodatek k naši vsakodnevni prehrani.
Zakaj dodati zemeljske mandlje v prehrano?
Zemeljski mandlji so bogati z vlakninami, kar dobro deluje na našo prebavo. Vlakna v prebavnem sistemu vežejo nase vodo in s tem povečajo volumen hrane tako nam dajejo občutek sitosti. Zaradi tega se uporabljajo tudi v dietni namen. Peristaltika se dodatno stimulira, kar vzpodbuja lažjo pot hrane skozi prebavni sistem.
Vlakna zemeljskih mandljev pozitivno vplivajo na črevesno floro s svojimi probiotičnimi kvalitetami. Vzpodbujajo koristne črevesne bakterije in uravnavajo zdravo črevesno floro.
Z vlakni bogata hrana povečano peristaltiko, ki skrajša prehod hrane skozi prebavni sistem, kar omogoča hitrejše izločanje škodljivih metaboličnih produktov. Črevo se na ta način uspešno samoočiščuje.
Naravna sladkost zemeljskih mandljev je vir hitre regeneracije in energije pri športno aktivnih osebah. Oreščki so lahek in priročen obrok, ki ne obremeni želodca.
Kljub sladkobi pa zemeljski mandlji ne obremenjujejo trebušne slinavke in so primerni tudi za diabetike. Visoka vsebnost vlaknin povzroči da sladkorji iz zemeljskih mandljev počasneje in bolj enakomerno prehajajo v kri.
V prehrani jih uporabljamo v obliki oreščkov, ki jih za nekaj ur namočimo v vodo, kot hrustljavo granolo, kot moko, če so posušeni in fino zmleti ter kot napitek, kadar jih stisnemo in predelamo v mleku podoben sladkasto osvežilno pijačo. Moka iz zemeljskih mandljev nam služi kot dodatek pri jutranjih kosmičih in pri peki peciva, pri čemer zmanjšamo tudi vnos drugih sladkorjev. Dodamo jo lahko v sok, smuti ali pudinge. Odlična je pri pripravi presnih sladic, saj doda volumen in zmanjša težo suhega sadja ali oreščkov. Prav tako imamo v ponudbi tudi ekstrakt in hladno stiskano olje zemeljskih mandljev. Olje se uporablja tako v prehrani kot tudi v kozmetične namene. Iz ekstrakta pa si lahko sami pripravimo do pet litrov napitka, ki je odlična alternativa mleku in napitkom iz oreščkov. V napitku in olju pa so ohranjene vse dobre lastnosti zemeljskih mandljev.
Zemeljske mandlje ali pa izdelke iz njih lahko dobite tukaj.