Kaki ima trdo in debelo lupino, s katero se ščiti pred škodljivci. Zato ta zlati sadež ne potrebuje škropljenja proti boleznijo in zajedavci.
Kaki vsebuje veliko vitamina C in A. Vsebuje kar petkrat več vitamina C kot jabolko. Vsebuje tudi vitamine B skupine, minerale in antioksidante.
Kaki je odličen za krepitev imunskega sistema, deluje proti stresu, pomlajuje celo telo ter preprečuje vnetja. Poleg tega pa bo pomagal tudi, da bo prebava spet redna, čisti jetra in ledvice, pozitivno vpliva tudi na kostno gostoto, zdravi dlesni ter znižuje raven nevarnega holesterola.
Če boste pojedli enega do dva sadeža na dan, pa boste pregnali tudi utrujenost in si povrnili energijo.
Strokovnjaki za prehrano svetujejo, da uživate cel in surov sadež. Če pa imate pridelka preveč, ga lahko tudi posušite ali zamrznete.
Če boste kaki sušili, izberite mehke sadeže, ti naj bodo še čvrsti, lupina pa oranžne barve. Narežite jih na krhlje, nato pa pomočite v vodo, ki ste ji dodali limonin sok. Na tak način boste preprečili, da bi porjaveli. Nato jih razporedite po pladnju in posušite. Lepo posušene krhlje hranite v zaprti posodi ali papirnati vrečki.
Kaki pa lahko tudi zamrznete. Sadeže zmeljite v gladko zmes, dodajte limonin sok, shranite v vrečke ali posodice za zamrzovanje in zamrznite. Na tak način lahko hranite kaki tudi pol leta. Zamrznjen kaki lahko uporabite za nadev palačink, pri peki, dodate ga lahko tudi v smutije.
Če imate veliko sadežev, pa lahko pripravite tudi zelo okusno in zdravo kakijevo sladico.
Olupite nekaj kakijev (en kaki na osebo), jim dodate limonin sok, dodate lahko tudi malce ruma in vse skupaj dobro zmešate s paličnim mešalnikom.
V širok kozarec natresite, da bo dno dobro pokrito drobno sesekljane lešnike, mandlje ali orehe, dodajte pasiran kaki, čez pa dodajte še nekaj žlic grškega jogurta ali pa stepene sladke smetane. Po vrhu potresite nekaj sesekljanih orehov, lešnikov ali mandljev.
Hitra in zelo okusna sladica je pripravljena!