10 domačih zdravil za vneto grlo

Moje zdravje > Alternativa | piše: Mojca Šimenc | 21.1.2024
Vneto grlo je najpogostejši vzrok za obisk zdravnika, še posebej, če gre za starejše ljudi in otroke. Preberite, kako si lahko učinkovito pomagate na naraven način in z domačimi zdravili.
	Naravna živila so mnogokrat najboljša rešitev za zdravljenje. (foto: Freepik.com)
Naravna živila so mnogokrat najboljša rešitev za zdravljenje. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Pri vnetem grlu običajno zamahnemo z roko – češ, za nič resnejšega na gre, dokler ga na lastni koži ne izkusimo sami. Najpogostejši povzročitelj vnetega grla so virusi: krivi so za 95 odstotkov primerov. Vneto grlo povzročajo tudi drugi dejavniki, med katerimi velja izpostaviti alergije, suh zrak, kajenje, onesnažen zrak, prehlad, gripo, okužbo s streptokoki (angina), vnetje glasilk, refluksno bolezen (zgago) in oslabelost imunskega sistema. Tipični bolezenski znaki za vneto grlo so: bolečina pri požiranju, težave pri požiranju, suho in pekoče grlo, otečene bezgavke v vratu, hripav glas. Na srečo obstaja veliko naravnih zdravil, ki pomagajo pri vnetem grlu in za katere je zelo verjetno, da jih imate doma.

Pitje toplih tekočin
Pri vnetem grlu se izogibajte pitju mrzlih pijač. Skodelica toplega čaja ali juhe ne samo da pomirja vnetje, pač pa tudi vrača moči, ki jih pobere bolezen. Ko je grlo vneto, topla pijača poskrbi, da se grlo dodatno ne izsuši.

Grgranje slane vode
Za hitro olajšanje bolečega grla zmešajte 2 decilitra vode s pol čajne žličke soli. Voda naj bo mlačna ali topla, nikakor pa ne mrzla ali vroča. Mešanico grgrajte večkrat na dan.

Dovolj vlage v prostoru
Če kaj poslabša vneto grlo, je to suh zrak. Pomagate si lahko z vlažilcem ali pa preprosto zmočite brisačo in jo položite na radiator. Dodajte nekaj kapljic eteričnega olja (meto ali evkaliptus), pa boste zrak okrog vas naredili blago antiseptično, kar bo zmanjšalo težave.

Med in kumina
Med in pripravki iz medu so znano domače zdravilo za številne bolezni. Žal niso primerni za otroke, mlajše od enega leta ter diabetike. Dodajte ga v čaj ali pa se preprosto posladkajte s čajno žličko medu. Če mu dodate 2 do 3 kapljice olja črne kumine, boste dobili pravo domače zdravilo za vneto grlo. Kumina deluje protivnetno in olajša pekočo bolečino. Nasvet: po med se odpravite k čebelarju, ki ga poznate in mu zaupate. Med, ki ga najdete na trgovskih policah, namreč pogosto vsebuje umetno dodane sladkorne sirupe, na primer saharozo, kuhinjski sladkor in koruzni sladkorni sirup.

Čaj iz zdravilnih zelišč
Zeliščni čaj je najbolj poznano in najpogosteje uporabljano domače zdravilo pri vnetem grlu. Zelišča, ki so posebej priporočljiva, so: kamilica, sivka, ameriški slamnik, ingver, meta. Vsi so bogati z antioksidanti in imajo protivnetne učinke. Meta izboljša delovanje pljuč in olajša dihaje skozi nos. Čaj posladkamo z žličko medu, ki mu dodamo nekaj bezgovih jagod. Ljubitelji časna pa lahko namesto zelišč uporabijo na drobno narezan strok česna ter sok polovice limone.

Eterična olja sivke, evkaliptusa in mire
Nekaj kapljic eteričnega olja zrak v prostoru napolni s prijetnim, osvežilnim vonjem. Nikar pa eteričnih olj ne dodajajte v čaj. Raje si jih »privoščite« v obliki inhalacije ali si pripravite domačo ustno vodico za grgranje: nekaj kapljic eteričnega olja zmešajte s toplo vodo in s pripravkom izpirajte ustno votlino.

Obkladek z jabolčnim kisom
Za lajšanje bolečin v grlu si lahko pripravite obkladek iz jabolčnega kisa: manjšo brisačo namočite v mešanico, ki jo pripravite iz enakih delov kisa in vode. Položite jo na grlo in ovijte z ruto ali šalom. Pustite delovati približno eno uro.

Grgranje joda
Jod je antiseptik, ki ga ima v domači lekarni vsako gospodinjstvo. Če ga razredčenega z vodo grgrate, je učinkovit tudi pri tistih okužbah grla, ki se razvijejo v angino in za katere običajno predpišejo antibiotike. V skodelico tople vode dajte 1 jedilno žlico joda, premešajte in uporabite. Če boste to storili že ob prvi znakih, ki napovedujejo vnetje grla (praskanje v grlu, skelenje pri požiranju), boste okužbo zatrli v kali.

Propolis
Propolis eden od najbolj učinkovitih izdelkov iz medu, ko gre za domače zdravljenje. Raziskave kažejo, da ponuja številne koristi za zdravje, še posebej pri okužbah zgornjih dihal. Učinkovit je tudi v boju z virusom gripe. Pet kapljic propolisa kanemo v žličko in spijemo. Ponovimo tri do šestkrat na dan.

Nageljnove žbice
Začimba, brez katere si ne znamo predstavljati kompotov in sladic, naj bo v omari tudi za primer, ko nas muči vneto grlo. Zdravilna učinkovina, ki jo vsebuje, je eugenol. Gre za naravni anestetik, ki se sprosti, ko ugriznemo v nageljnovo žbico. Pomaga tudi pri zobobolu.
Viri:
European Journal of Medical Research
Medline Plus
Archives of pediatrics & adolescent medicine
British Journal of Nutrition

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Metka Klevišar: NEKATERI NOČEJO PRIZNATI

To sploh ni tako redko. Nekdo slabo sliši, pa tega splo...

Osteoporoza: kako jo preprečiti in zdraviti?

NE! Osteoporoza NI bolezen. Dovolj imam tega, da ljudje...

Zakaj moški ob upokojitvi izgubijo več kot ženske?

Raziskave so pokazale, da se moški bistveno težje prila...

TELOVADIMO: Kako lahko izboljšamo koordinacijo (+video z vajami)?

Z enostavnim testom preverite, kako dobra (ali slaba) j...

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Klopov nadpovprečno veliko, predvsem v prestolnici

Neuradni rezultati monitoringa klopov kažejo, da je let...

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.