15. Festival v duhu vseživljenjskega učenja in aktivnega staranja

V torek, 29. septembra 2015, se v ljubljanskem Cankarjevem domu pričenja že 15. Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO), ki bo trajal vse do četrtka, 1. oktobra, ko po vsem svetu obeležujemo mednarodni dan starejših.
Vabljeni na Festival za tretje življenjsko obdobje!
Vabljeni na Festival za tretje življenjsko obdobje!
Vabljeni na Festival za tretje življenjsko obdobje! Predstavitev društev in organizacij. Odprta delavnica. Sejemske predstavitve Kulturni nastop
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Tudi letošnji festival ponuja vrsto različnih aktivnosti – obiskali boste lahko predavanja in delavnice, si ogledali nastope na kar dveh odrih, nabrali informacije in opravili številne sejemske nakupe na razstavnih prostorih. V okviru festivala bodo potekale tudi številne novosti – od Festivalske kuhinje, do Domačega kota in prvega Mednarodnega dne, v okviru katerega bosta potekali mednarodni konferenci na temo aktivnega staranja in celovitih strategij staranja.

Strokovni program
V duhu spodbujanja in negovanja vseživljenjskega učenja in enakovrednega grajenja prihodnosti vseh je strokovni program letošnjega festivala posvečen prav vseživljenjskemu učenju. V letošnjem letu bo potekalo 7 okroglih miz in 2 predavanji, na katerih bodo predavatelji in sogovorniki spregovorili o različnih področjih vseživljenjskega učenja: o spoznavanju novih tehnologij in storitev, namenjenih starejšim, o pomenu ljubiteljske kulture za kakovost življenja ter spremembah, ki se obetajo na področju zdravstva. Slednjemu bo posvečena okrogla miza Izhodišča za reformo zdravstvenega sistema, na kateri bodo o spremembah zdravstvenega sistema in o tem, kaj prinašajo uporabniku, spregovorili Milojka Kolar Celarc, ministrica za zdravje, red. prof. dr. Maks Tajnikar, profesor na Ekonomski fakulteti UL, Samo Fakin, dr. med., v. d. direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in drugi ugledni gostje.

Z letošnjim festivalom organizatorji stopajo korak dlje, natančneje v evropski prostor. Prvi mednarodni dan, ki bo potekal drugi dan festivala (30. septembra) v Štihovi dvorani Cankarjevega doma, sestavljata dve mednarodni konferenci: »Kako do aktivnega staranja«, ki jo gosti evropski poslanec Ivo Vajgl in mednarodna konferenca o celovitih strategijah staranja. Z mednarodnim programom želijo organizatorji vzpostaviti dialog in primerjati slovenske izkušnje z izkušnjami tujih strokovnjakov, predstavnikov organizacij upokojencev in starejših ter drugih posameznikov, ki so aktivni na področju prilagajanja družb neizogibnim demografskim spremembam.

Izobraževalni program
Tudi letos v okviru izobraževalnega programa ne bo manjkalo zanimivih vsebin s področja ohranjanja telesne aktivnosti, spoznavanja novih vadb, zdravega staranja in izboljšanja kakovosti življenja v tretjem življenjskem obdobju. Izobraževalni program letos gosti mednarodno priznanega fitofarmacevta »novega tisočletja«, dr. Roberta Solimeja ter priznana strokovnjaka s področja preprečevanja raka prof. dr. Roganovo in prof. dr. Cavalierija.

Spremljevalni program
Generacije se bodo lahko družile in povezovale na Odprtem in Medgeneracijskem odru, ki bosta prizorišče kulturnih, umetniških, folklornih in drugih nastopov upokojencev ter mladih. Na odru se bodo podelila tudi priznanja nagrajencem šestih festivalskih natečajev (literarnega za starejše in mlajše, likovnega, fotografskega in medgeneracijskega ter novega za Naj humorista). Izbrana dela likovnega in fotografskega natečaja bodo na ogled vse dni festivala v Mali galeriji in Drugem preddverju Cankarjevega doma. Del natečajev je nastalo v luči evropskega leta za razvoj 2015, ki je posvečeno ozaveščanju o temeljnih vodilih mednarodnega razvojnega sodelovanja. Podelitev priznanj najboljšim vseh natečajev bo potekala v četrtek, 1. oktobra 2015, na Odprtem odru v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma.

Sejem
Pomemben del festivala je sejemska razstava, kjer se letos predstavlja okoli 160 razstavljavcev. Predstavila se bodo društva upokojencev, zdravilišča, kulturne ustanove, farmacevtska podjetja, domovi za starejše, športna društva, izobraževalne institucije, medijske hiše, založniki, IT-podjetja, občine idr. Izvajali bodo brezplačne meritve vida, sluha, sladkorja v krvi, ortopedske meritve stopal, predstavitev samopregleda dojk ... Poleg tega bo na sejmu velik poudarek na e-zdravju.

Sicer pa organizatorji v okviru sejemske razstave prvič pripravljajo Festivalsko kuhinjo, kjer si boste lahko ogledali pripravo in okusili zdrave dobrote, ki jih bodo za vas pripravljali Sanja Lončar, soavtorica trilogije Ščepec - kako z začimbami uravnavamo sladkor?, Emilija Pavlič, avtorica Mamica, nauči me kuhati in Kuhajmo zdravo! ter številni drugi. V Domačem kotu pa si boste lahko ogledali tudi čisto »pravo« stanovanje, opremljeno s pohištvom in ostalimi pripomočki, ki starejšim olajšajo bivanje v lastnem domu. Opremo boste lahko tudi preizkusili. Novost letošnjega festivala predstavljajo tudi svetovanja z geodetskega in nepremičninskega področja. Obiskovalci boste lahko pridobili informacije o dedovanju in darovanju, najemu posojil, oddaji in prodaji nepremičnin ter o pravnih, geodetskih in arhitekturnih postopkih, povezanih s temi dejanji.

ZDUS-ov kotiček
Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) že tradicionalno pripravlja na festivalu, natančneje v Linhartovi dvorani in na Odprtem odru, 7. Večer pesmi in plesa in 40. Srečanje pevskih zborov društev upokojencev Slovenije. Na njihovem razstavnem prostoru, v t. i. ZDUS-ovem kotičku, se vam bodo s svojimi aktivnostmi predstavila društva upokojencev iz vse Slovenije.

Program Mestne občine Ljubljana
V okviru svojega razstavnega prostora tudi Mestna občina Ljubljana (MOL) tradicionalno pripravlja bogat program. Skozi vse tri dni festivala boste obiskovalci lahko spoznavali socialno omrežje Facebook, prve znake demence, pomen zelišč v vsakdanjem življenju, se družili v športnih uricah, jezikovnih delavnicah in še marsičem. MOL v času festivala omogoča tudi brezplačne oglede različnih turističnih in drugih znamenitosti po Ljubljani, pa tudi oglede oskrbovanih stanovanj.

Vstop prost. Več na www.f3zo.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Lidl doniral sredstva za 360 brezskrbnih počitniških dni otrok s posebnimi potrebami

V Lidlu Slovenija so se tudi letos tradicionalno pridru...

Poslovila se je Anita Ogulin

V 73. letu starosti je po dolgotrajni bolezni umrla hum...

Povečanje odločnosti za gibanje pri odraslih: vpliv na mikrobioto in možgane

Vprašanje, kako spodbuditi odrasle k gibanju, ni prepro...

Ta vikend na obali: Praznik vina in česna

Konec tedna bo zaživelo dogajanje v Novi vasi. Vaščani ...

Potreba in pravica starejših do mobilnosti

V Srebrni niti - združenju za dostojno starost z zaskr...

Dobrodelni koncert Viljem Julijan za male borce

Za male borce - otroke z redkimi boleznimi bodo 12. okt...

Izšla je poletna številka revije Vzajemnost (julij-avgust 2024)

Najbolj dragocen je osebni stik z ljudmi. Tudi če kdaj ...

Kdo so nagrajenci, ki prejmejo MojaLeta darilo?

Med prijavljenimi v juniju smo izžrebali štiri nagrajen...

Z avtom na pot: Kaj preveriti pred odhodom, kako ravnati ob okvari, utrujenosti...?

Preden se odpravite na pot z avtomobilom, še posebej pa...

Že veste, kaj boste delali v zrelih letih svojega življenja?

Nekateri želijo svetu še kaj dati, morda tudi zaslužiti...

Prevare pri rezervaciji počitniških nastanitev (Booking prevara)!

Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost S...

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je izplačal letni dodatek

28. junija 2024 je Zavod za pokojninsko in invalidsko z...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.