Iz Jožičine kuhinje: Češnjev zavitek

V sezoni češenj prihaja iz Jožičine kuhinje odličen recept za slasten in sočen češnjev zavitek.
Češnjev zavitek (foto: Jožica Ostrožnik)
Češnjev zavitek (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Rdeče češnje rada jem,črne še pa rajši ...
Bi ga en kos? Ja? Potem pa na delo, češenj je še dovolj.

Za vlečeno testo boste potrebovali:

30 dkg moke gladke (ali za vlečeno testo)
1/2 žličke soli
1 jajce
1 dcl tople vode
1/2 dcl olja

Za premaz razvlečenega testa:

6 dkg masla
6 dkg drobtin

Za masleni nadev:

5 dkg masla
2 jajci (ločiti)
7 dkg sladkorja (3 zvrhane jušne žlice)
2 dcl smetane
30 dkg fine skute (jaz sem prekršila pravila in dodala maslenemu nadevu in ni mi žal) in še

1.5 kg ravno prav zrelih češenj bk (pomeni brez koščic)

Priprava nadeva:

Maslo penasto umešajte, izmenjaje dodajte rumenjaka in sladkor. Zamešajte skuto in smetano in na koncu še trd sneg.

Zamesite vlečeno testo, ki mora biti mehko, ga naoljite in pokrijte s toplo skledo, počiva naj 1/2 ure.

Spočitega razvaljajte, ga premažite s toplim oljem, da se bo lepše vleklo in se ne bo trgalo.

Robove po potrebi porežite.

Razvlečeno testo potresite z na maslu prepraženimi drobtinami, premažite z nadevom in po vrhu porazdelite češnje.

Testo zavijte z dveh nasprotnih strani, zavitek položite na namazan pekač in pecite 45 do 50 minut pri 180 stopinjah, v ogreti navadni pečici.

Malo ohlajen zavitek narežite, po želji potresite s sladkorjem in ponudite.

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Bananino pecivo

Slastno, sočno in mamljivo. Specite ga tudi vi, okusno ...

Velikonočni recept: Čokoladni zajci z arašidovim nadevom

Preberite recept in presenetite svoje domače s čokoladn...

Velikonočni recept: Gnezdeca

V prispevku boste našli odličen recept, po katerem bost...

Iz Jožičine kuhinje: Hitre kremne rezine

Jožica tokrat predstavlja recept za slastne kremne rezi...

Velikonočni recept: Lešnikova potica

Prihaja velika noč, potica ne sme manjkati. V prispevku...

Velikonočni recept: Čemažev prepleten zavitek

Tudi čemaž je lahko del velikonočne pojedine. Preberite...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.