Ali vaši starši še obvladajo svoj avto?

72-letni upokojenec Edvard Kužner kot odgovoren voznik redno preverja, ali je njegova vožnja še vedno dobra, zanesljiva in varna, čeprav ima za seboj že skoraj 2,5 milijona prevoženih kilometrov in ogromno izkušenj. A marsikateri starejši voznik se takega preverjanja boji, saj se zaveda, da morda vendarle ni več v taki vozniški kondiciji kot pred leti. Dobrodošla je lahko spodbuda mlajših.
Življenje se meri v doživetjih! Poskrbite, da bo lepih trenutkov čim več.
Življenje se meri v doživetjih! Poskrbite, da bo lepih trenutkov čim več.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Glavni inštruktor varne vožnje AMZS, Brane Legan, ugotavlja, da so starejši, torej stari več kot 65 let, načeloma varni, celo varnejši vozniki od mlajših. Čeprav praviloma slabše vidijo in slišijo, so tudi manj gibljivi in se počasneje odzivajo, tehtnico na njihovo stran nagnejo dolgoletne izkušnje in večja preudarnost.

Nevarne izjeme

»Seveda so zaradi različnih drugih stanj, ki so povezana s starostnimi spremembami in boleznimi, starejši vozniki lahko tudi nevarni. Svojih poslabšanih sposobnosti za vožnjo se pogosto mogoče niti ne zavedajo ali pa jih trmasto zanikajo. S takšnim obnašanjem pa lahko starostnik spravlja v nevarnost sebe in posredno še druge,« ugotavlja Brane Legan.

Takrat imajo zelo pomembno vlogo bližnji, predvsem svojci starejšega voznika, ki morajo težave prepoznati, se skušati o njih s svojim bližnjim pogovoriti in poiskati ustrezno pomoč. Pri tem si lahko pomagajo tudi s posvetom pri družinskem zdravniku, meni Legan, saj ima ta najboljši vpogled v zdravstveno stanje voznika.

Na varni strani

A tudi če resnih zdravstvenih težav starejši še nima, Legan priporoča preverjanje sposobnosti vožnje. Takšno preverjanje pod budnim očesom strokovnjakov ponujajo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. Ponujajo tudi možnost, da starejši voznik preveri uspešnost svoje vožnje v vsakdanjem prometu (AMZS Šola vožnje), kjer vožnjo ocenjuje učitelj vožnje. V posebno obliko usposabljanja, namenjeno starejšim, vključujejo posebnosti pravil vožnje na avtocestah, pravil prednosti v križiščih in krožiščih ter delovanje elektronskih varnostnih sistemov avtomobilov.

Splača se jih prepričati
Vseeno Legan ugotavlja, da je število starejših, predvsem starejših od 70 let, na tečajih izredno majhno, enako pa velja tudi za število samoiniciativnih individualnih preverjanj. A tisti, ki pridejo, so zadovoljni: »Če se tečaja udeležijo na pobudo bližnjih, so jim več kot hvaležni. Še najbolj pa so hvaležni sami sebi, da so zbrali pogum in premagali negativne predsodke, ki so pogosto usmerjeni v misli: 'Kaj pa, če mi ne bo šlo?' Spoznajo svoje zmožnosti, ki so mnogim osnova za nadaljnje odločitve.«

Edvard Kužner je eden tistih seniorjev, ki jih o udeležbi na tečajih ni treba posebej prepričevati. Ker dela tudi kot šofer prostovoljec (Prostofer) in prevaža tiste, ki sami ne morejo več voziti, čuti še toliko večjo odgovornost, da poskrbi za varno vožnjo. Podobno priporoča vsem drugim.

»V običajnih razmerah je vsakemu lahko upravljati vozilo. Težje pa se je izvleči iz situacij, ko so razmere slabe, na primer ob snegu, poledici, na mokri ali spolzki cesti.« Kužner meni, da bi vsak moral biti dovolj pošten do sebe, da se preveri. »Ko se zgodi nezgoda, je prepozno. Bolje je, da se prej pripravimo na to, kaj se lahko zgodi, in nezgodo preprečimo.« Sam daje najprepričljivejši zgled za to, saj pravi, da že 35 let ni imel prometne nesreče.

Inštruktor še meni, da bo vsak preudaren starostnik pravočasno prepoznal, ko se njegove sposobnosti za vožnjo poslabšajo. Tako bo naredil nadaljnje korake, ki mu lahko omogočijo, da bo dlje ostal mobilen.

Vsebina je povzeta po članku, ki je objavljen na portalu Vse bo v redu.


Življenje se meri v doživetjih. Sami lahko poskrbite, da bo lepih trenutkov čim več. Z nezgodnim zavarovanjem za starejše Zavarovalnice Triglav se lahko zavarujejo osebe od 60. do 85. leta starosti, ne glede na njihovo zdravstveno stanje in splošno delovno sposobnost, pod pogojem, da so ob sklenitvi zavarovalne pogodbe zmožne samostojno opravljati vse osnovne življenjske potrebe.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Izkoristite 25 € bon za oddih v termah

Veliko je razlogov, zakaj gredo seniorji tako zelo radi...

Z novembrom višje pokojnine

V četrtek, 30. 11. 2023, bodo upokojenke in upokojenci ...

Metka Klevišar: VSAK ŽALUJE NA SVOJ NAČIN

Vsak od nas se prej ali slej gotovo sreča tudi z žalujo...

Preprečevanje pnevmokoknih okužb pri osebah s sladkorno boleznijo

Sladkorna bolezen je kronična bolezen, ki traja od post...

Metka Klevišar: KAJ VSE NAJ BI POMAGALO K ZDRAVJU

Za mnoge je očitno laže nekaj kupiti in živeti z občutk...

VAJE ZA MOŽGANE: 8 enostavnih načinov za krepitev spomina in kognitivnih sposobnosti

Želite okrepiti spomin in izboljšati delovanje možganov...

Metka Klevišar: KAJ PA S TISTIMI, KI SAMO STOKAJO?

Zavedati se moramo, da takšno neprestano stokanje člove...

Naredite konec zadregam zaradi uhajanja urina

Ste 1 od 10 oseb, ki ima skrivnost? Nehoteno uhajanja u...

Višje novembrske in decembrske pokojnine

Vlada Republike Slovenije je z namenom naslavljanja sti...

Poskrbite za svoje srce

Ali kdaj pomislite, kaj se dogaja v številnih žilicah i...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.