Dišeči bezeg je še dolgo časa gost naših kuhinj. Že nekoč so ga s pridom uporabljali in ga cenili. Danes vemo, da je zelo zdravilen in lahko v pomoč pri zdravljenju mnogih bolezenskih težav.
Bezeg zdravi bronhitis, astmo, kašelj, krepi pljuča, preprečuje infekcijo grla, krepi imunsko odpornost, piše stilkurir.rs.
Vsebuje močne antioksidante, bogat je s karoteni, vitaminom C, flavonidi. Ne le cvetovi, zdravilno je tudi lubje, korenina, listi in kasneje tudi sadeži, male jagode, ki se razvijejo iz cvetov. Te vsebujejo alkaloide, karotene, tanine, organske kisline, vitamine A, C, B.
Bezeg je tako zdravilen, da lahko uspešno prepreči celo razvoj rakavih obolenj.
Lahko ga sušite za čaj, iz njega pripravljate razne napitke, cvetove zmešate z jajcem ali pivskim testom in jeste.
Bezeg bo pomagal tudi, če imate težave s prebavo, če ste zaprti. Ker je naravni diuretik, ga priporočajo tudi za odvajanje odvečne vode iz telesa, za pospešeno izločanje strupenih toksinov.
Ocvrti bezgovi cvetovi
Bezgove cvetove lahko pripravite tudi za malico. Ponujamo vam dva recepta. Prvi je povsem preprost, potrebujete nekaj bezgovih cvetov, jajca in sol.
Razžvrkljajte jajca in vanje potopite bezgove cvetove. V ponvi ogrejte nekaj olja in ocvrite bezgove cvetove z jajčkom na obeh straneh. Solite po okusu.
Za drugi recept pa potrebujete pivsko testo. Tega naredite iz decilitra piva, moke, jajca in soli. Zmešate sestavine, da dobite gladko, srednje gosto maso. Vanjo potopite bezgove cvetove in ocvrite v vročem olju.
Kako ga največkrat uporabite vi?