Velika kopriva (Urtica dioica) je primerna rastlina, ki nam bo pomagala pri spodbujanju presnove, prečiščevanju organizma, odvajanju vode iz telesa, zniževanju količine sladkorja v krvi in blaženju revmatskih težav ter težav pri putiki.
Gre za trajnico, ki je zelo odporna in trdovratna rastlina. Ob nabiranju listov koprive občutimo pekočo in srbečo bolečino, saj žgalni laski ob rahlem dotiku izlijejo strupeno tekočino. Gre za dvodomno rastlino in jo delimo na moške in ženske rastline. Cveti poleti od julija do avgusta, v jeseni pa dozori seme.
Posebno dobro se počuti na tleh, ki vsebujejo veliko dušikovih spojin, zato bodite pazljivi pri nabiranju velike koprive. Priporočamo, da jo nabirate na rastišču gnojenem z organskimi gnojili, brez umetnih gnojil in pesticidov, pri nakupu v prodajalnah pa se osredotočite na ekološko pridelane koprive.
Pri koprivi nabiramo zelene dele rastline, najbolje z rokavicami, v jeseni pa izkopavamo koreniko.
Vse nabrano posušimo v senci ali v sušilniku.
Zeleni deli velike koprive imajo veliko klorofila, karotinoide, triterpene, sterole, rudninske soli, razne organske soli, sluzi, medtem ko korenine vsebujejo precej rastlinskih hormonov, čreslovin itd.
Sveže koprivove liste in steblo uporabimo pri izdelavi sokov ali jo uporabimo kot špinačo (ker ni kisla, je bolj primerna za revmatike kot špinača, ki telesu odvzema kalcij), posušene pa za čaj in izdelavo čajnih mešanic. Koristno je pripraviti alkoholni izvleček po recepturi Patra Ašiča skupaj z rmanom, regratom in trpotcem za čiščenje krvi. Lahko pa liste in korenine navadne koprive namočimo v alkoholu za 14 dni in nato pripravek razredčimo s prekuhano vodo ter si dvakrat na teden z njim masiramo lasišče, kar uporabljamo proti izpadanju las.
Navidez nekoristna rastlina, nezaželen plevel ima toliko koristnih učinkov in je premalo cenjena in uporabljana pri kuhi in čajnih mešanicah. V času svežih mladih kopriv si pripravimo koprivno juho po priloženem receptu, pozimi pa si pripravimo čajno mešanico z brezovimi listi, rmanom in meliso.
Koprivna juha
10 dag masla ali oljčnega olja, 50 dag mladih kopriv, 3 stroki česna, muškatni orešček, 1 dcl sladke smetane, sol, poper.
V slanem kropu na hitro prekuhamo koprive in jih sesekljamo. Na maslu popražimo sesekljan česen, dodamo koprive, zalijemo z vodo, začinimo z muškatnim oreščkom, posolimo, popopramo in skuhamo. Juho piriramo in na koncu zgostimo s smetano. Lahko zdekoriramo s prepraženimi bučnicami.
Še več boste našli tukaj.