Zdravje organov: Kaj vam sporoča vaša notranja telesna ura?

Tradicionalna kitajska medicina že tisočletja raziskuje delovanje človeškega telesa in ljudem pomaga pri preprečevanju in lajšanju zdravstvenih tegob. Na Kitajskem jo danes postavljajo ob bok uradni medicini. Eno od njenih številnih odkritij je tudi določitev notranje telesne ure, ki odraža energijo meridianov, povezanih z delovanjem različnih organov.
Poznate svojo notranjo uro? (foto: freeimages.com)
Poznate svojo notranjo uro? (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
24-urna časovna krožnica je razdeljena na 12 dvournih intervalov. Od 3. ure zjutraj do 3. ure popoldne so aktivni organi, ki so povezani z dnevno dejavnostjo, prebavo in izločanjem. To so pljuča, debelo črevo, želodec, vranica/trebušna slinavka, srce in tanko črevo. Potem se energijski cikel obrne in podpira organe, ki so potrebni za popravljanje, razstrupljanje in obnovo organizma. Namen teh procesov je cirkulacija, filtriranje, razstrupljanje in prečiščevanje. Ta čas so dejavni osrčnik, mehur, ledvice in jetra.

Kako se vse to odraža v našem vsakodnevnem življenju?
Telo ima izjemno moč samozdravljenja in simptomi bi morali biti naši prijatelji, saj nam telo z njimi sporoča, da nekaj ne deluje dobro in da potrebuje našo pomoč. Če se vsako noč prebujate ob isti uri, vas ob istem času tlačijo more ali morate iti na stranišče, preverite, kateri organ je takrat najbolj aktiven in poskusite ugotoviti, s čim bi lahko bilo to povezano.
 
PREBERITE TUDI: Če imate te znake, hitro razstrupite organizem!

Kateri organski sistemi so dejavni ob določenih urah?
Od 3.00 do 5.00: Pljuča
Strupene snovi se skozi pljuča izločajo zgodaj zjutraj, od 3. do 5. ure. Če ste v rahlem spancu, lahko v tem času pokašljujete. Za astmatike je najbolj značilen kašelj prav v tem časovnem okviru. Če opazite, da takrat pogosteje kašljate, razmislite o spremembi življenjskega sloga in prehrane, saj se pljuča skušajo očistiti zastalega mukusa.

Od 5.00 do 7.00: Debelo črevo
Veliko ljudi gre zjutraj najprej na veliko potrebo. Jutro je najbolj pomemben čas za pitje zadostne količine vode in najslabši čas za kavo. Kofein je diuretik, ki vzame vodo črevesju in jo preusmeri v ledvice in mehur. Telo pa vodo zjutraj potrebuje za obnovo in vzdrževanje normalnega delovanja črevesja. Tradicionalna kitajska medicina priporoča, da zjutraj pijete več vode, sploh če se počutite slabo. To bo izboljšalo prebavo, zmanjšalo zaprtje in izboljšalo počutje in zdravje.

Od 7.00 do 9.00: Želodec
Energija se iz debelega črevesja premakne do želodca, ki vzbudi občutek lakote. Prebudi se želja po bogatem zajtrku, ki vam bo dal potrebno energijo za uspešen začetek dneva. Kadar delovanje želodca ni v ravnovesju, se kažejo težave kot so zgaga, želodčne razjede in ustni zadah.

Od 9.00 do 11.00: Vranica in trebušna slinavka
Po tradicionalni kitajski medicini velja vranica za enega najpomembnejših prebavnih organov. Tudi pozen zajtrk bo v tem časovnem okviru optimalno presnovljen. Po drugi strani je to čas, v katerem so bolj intenzivne alergijske reakcije, ker je vranica zaposlena z jetri in imunskim sistemom. Zdrava vranica proizvaja protitelesa, ko pride do infekcije, in stalno opreza za tujki v krvi.

Od 11.00 do 13.00: Srce
V tem času ne obremenjujte svojega srca. Nekateri tedaj občutijo hitrejše bitje srca in aritmije. V tem času se priporočata sprostitev ali počitek. Znaki neravnovesja so oteženo dihanje, kratka sapa ter mrzle roke in stopala.

Od 13.00 do 15.00: Tanko črevo
Ste kdaj opazili, da v tem času v trebuhu pogosto čutite črvičenje in pretakanje in vas pogosteje napenja? Tanko črevo je odgovorno za absorpcijo hranil v kri in pomikanje utekočinjene hrane naprej po prebavnem traktu. Če čez dan niste popili dovolj vode, boste tem času verjetno dehidrirani. Pitje zadostne količine vode je izjemno pomembno.
 

Od 15.00 do 17.00: Mehur
Mehur shranjuje oz. zadržuje in izloča urin. To je čas, ko lahko čutite upad energije in postanete zaspani, še posebno, če ste čez dan premalo pili. Znaki neravnovesja v delovanju mehurja so pekoč občutek ob uriniranju, težave z glivicami in urinalna inkontinenca.

Od 17.00 do 19.00: Ledvice
Občutek utrujenosti se lahko nadaljuje tudi v tem časovnem intervalu. Če so ledvice zdrave in delujejo optimalno, boste v tem času imeli več energije in ne boste utrujeni. Ledvice so na ravni nadledvičnih žlez, ki proizvajajo kortizol - hormon stresa, ki je odgovoren za normalno jutranje prebujanje. Zgodaj zjutraj od 5.00 do 7.00 ure so ledvice po tradicionalni kitajski medicini najšibkejše, kar je lahko razlog za težje prebujanje.

Od 19.00 do 21.00: Perikardium, cirkulacija
V tem času lahko občutite močnejšo željo po sladki hrani in procesiranih ogljikovih hidratih, ki bi vam zvišali raven sladkorja v krvi. Ledvice regulirajo trebušno slinavko in če v tem času jeste sladko, lahko opazite bolečine v spodnjem delu hrbta. Ledvica, mehur in trebušna slinavka do del celote. Če v tem času potrebujete spanec, je trebušna slinavka vplivala na ledvice, ki so znižale raven energije in vaše telo preklopile na popravilo. V tem času je priporočljiva meditacija, umirjanje in branje.

Od 21.00 do 23.00: San Jiao
San Jiao je po tradicionalni kitajski medicini sistem, ki obsega celotno krvožilje in limfni sistem. Sin Jao ni posamičen organ, ampak skupek različnih procesov: presnova, transport snovi po telesu, izločanje in regeneracija. Če imate v tem času glavobole, se počutite nenormalno utrujene in šibke, lahko pomeni, da je telo v močni fazi obnavljanja. To je idealen čas, da se odpravite spat. Pozimi malo prej, poleti pa kasneje.

Od 23.00 do 1.00: Žolčnik
Žolčnik shranjuje in izloča žolč, ki je nujen za normalno presnovo maščob. Če v tem času ne morete spati, je to lahko znak neravnovesja in sčasoma pripelje do težav pri presnavljanju maščob.

Od 1.00 do 3.00: Jetra
Ali se kdaj ponoči ob tem času zbujate brez jasnega razloga in težko zaspite nazaj? To po tradicionalni kitajski medicini pomeni, da se strupene snovi niso uspele v celoti izločiti iz telesa in da sedaj dražijo celotno telo. Znaki za neravnovesje v delovanju jeter so neredne menstruacije pri ženskah, slabokrvnost, kronična utrujenost in glavobol.
 
PREBERITE TUDI: Akne na obrazu lahko razkrivajo skrite bolezni organov!

Zavedanje in razumevanje, da ima vsak organ svoj popravljalni in vzdrževalni sistem, ki ga vsakodnevno vklaplja, vam omogoča, da tudi sami prepoznate določene simptome kot namige vašega telesa, saj vam želi sporočiti, kako delujejo posamezni notranji organi. Tradicionalna kitajska medicina omogoča celosten pogled na delovanje človeškega organizma in je lahko odlično dopolnilo sodobni uradni medicini. Ali obratno. Meridiani in delovanje organov so povezani tudi s čustvi, ki jih zadržujemo v sebi. Več o tem pa v naslednjem delu.

Še več najdete tukaj: http://www.dnk-analize.com/k/nasveti/

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Osteoporoza: kako jo preprečiti in zdraviti?

NE! Osteoporoza NI bolezen. Dovolj imam tega, da ljudje...

Zakaj moški ob upokojitvi izgubijo več kot ženske?

Raziskave so pokazale, da se moški bistveno težje prila...

TELOVADIMO: Kako lahko izboljšamo koordinacijo (+video z vajami)?

Z enostavnim testom preverite, kako dobra (ali slaba) j...

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Klopov nadpovprečno veliko, predvsem v prestolnici

Neuradni rezultati monitoringa klopov kažejo, da je let...

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.