Decembrski FALA recept: Božički

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 6.12.2019
Čas je za peko. Pripravite nekaj novega. Specite okusne Božičke.
Falin Božiček (foto: Fala)
Falin Božiček (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Testo:
1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala
30 g kislega testa Fala
900 g moke
300 g mleka
150 g kisle smetane
150 g masla
70 g sladkorja
1 jajce
3 rumenjaki
3 male žličke soli

1 jajce za premaz
Rozine za oči
Kandirano sadje za okras
Barva, mleti sladkor in beljak za Božičkovo kapo

Kvas Fala raztopimo v toplem mleku. V posodo odmerimo vse ostale sestavine brez masla, dodamo raztopljeni kvas in zamesimo kvašeno testo. Na začetku mešamo počasi, nato deset minut na najvišji hitrosti. Med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Ko je testo gladko, ga pokrijemo in pustimo vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Nato testo razvaljamo in izrežemo podaljšane obraze. Naredimo Božiček kapo in njen gornji del obrnemo navzdol. Spodnji del obraza do kape razrežemo s škarjami in nato vsak trak zvijemo, da dobimo kodrasto brado in lase. Iz ostankov testa oblikujemo po dve kroglici za nos in cof na kapi, dodatno oblikujemo še lase, ki gledajo izpod kape, brke in obrvi. Vtisnemo rozine na mesto oči.

Oblikovane Božičke zložimo na pekač, jih premažemo s stepenim jajcem in pustimo vzhajati.

Če nam ostane še kaj testa, tega dobro pregnetemo in oblikujemo prašičke.

Vzhajane Božičke premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih dobrih 20 minut na 175 °C – toliko, da se lepo obarvajo.

Če želimo, Božičkovo kapo obarvamo rdeče (mleti sladkor zmešamo s ¼ beljaka, ki mu dodamo jedilno barvo).

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...

Recept: Svinjska rebrca pečena v pečici

Svinjska rebrca pečena v pečici ali v ponvi, so tradici...

Recept: Goveji golaž s kruhovimi cmoki

Goveji golaž je kulinarična poslastica, kjer veliko vlo...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.