Decembrski recept: Orehova zvezdica

Moj čas > Kulinarika in recepti | piše: Fala | 8.12.2017
V tem prazničnem času naj tudi pri vas doma zadiši po prav posebnem pecivu. V prispevku najdete recept za okusno orehovo zvezdo, ki vas bo zagotovo navdušila.
Orehova zvezdica (foto: Fala)
Orehova zvezdica (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Orehova zvezdica
½ kocke kvasa Fala
2,5 dl mleka
50 dag moke
8 dag masla
12 dag kisle smetane
3 dag sladkorja
2 rumenjaka
1 žlica ruma
1,5 male žličke soli

Nadev:
25 orehov
1 dl mleka
7 dag sladkorja
1 beljaki
pol limone

Kvas Fala raztopimo v toplem mleku. V posodo odmerimo vse sestavine brez masla, dodamo raztopljeni kvas in zamesimo testo. Med mešanjem dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti. Gladko testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Mlete orehe poparimo z mlekom, dodamo polovico sladkorja, limonin sok in lupinico. Zmešamo beljak ob postopnem dodajanju polovice sladkorja v trd sneg in ga primešamo orehom.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo na štiri kose in damo počivati za deset minut. Vse kose spočitega testa razvaljamo in izrežemo enako velike kroge. Prvega položimo na pekač, ga premažemo s tretjino nadeva, preko položimo drugo plast testa, namažemo z nadevom in ponavljamo do četrte plasti testa, ki je na vrhu. Na sredino kroga položimo kozarec in od kozarca proti robu razrežemo na 16 delov. Vsak izrezan del trikrat zavrtimo okrog osi; v parih: en del v levo, drugega v desno. Zaključimo z oblikovanjem konice, tako da zunanje dele krakov stisnemo skupaj v špico.

Oblikovano zvezdo premažemo s stepenim jajcem in jo damo še enkrat vzhajati. Vzhajano zvezdo prestavimo v vročo pečico in pečemo dobre pol ure na 190 °C.

Morda te zanima tudi:

Novembrski FALA recept: Šarkelj

Nimate ideje za okusno in enostavno sladico? V prispevk...

ŠTEFKINE DOBROTE: Orehove solzice

V mesecu novembru vas bom razvajala z recepti za slastn...

ŠTEFKINE DOBROTE: Beljakov kolač

Morda nam ostanejo beljaki. Lahko jih zamrznemo in speč...

ŠTEFKINE DOBROTE: Rezina z aronijo

Aronija - čudež narave. Iz aronije skuham sok, marmela...

ŠTEFKINE DOBROTE: Jabolčni zavitek s skuto

Jabolka so zrela in naredimo si slasten jabolčni štrude...

ŠTEFKINE DOBROTE: Linške oči

Moja družina in prijatelji imajo najraje moje piškote L...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2019 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.