Edvard Kužner: "Rad pomagam tistim, ki pomoč potrebujejo!"

Moj čas > Navdihujoče zgodbe | piše: Uredništvo | 30.10.2016
Edvard Kužner je 72- letni upokojenec, doma v Ljubljani. Že tretje leto je prostovoljec, prostofer, kar pomeni, da nudi brezplačni prevoz tistim, ki ga potrebujejo. Tudi do dvakrat na dan sede v svoj avtomobil in se odpelje do starejših ljudi, do invalidov ter jim pomaga.
Edvard Kužner je aktivni upokojenec, rad pomaga ljudem v stiski. (foto: Aleš Pavletič, Zlata mreža)
Edvard Kužner je aktivni upokojenec, rad pomaga ljudem v stiski. (foto: Aleš Pavletič, Zlata mreža)
Edvard Kužner je aktivni upokojenec, rad pomaga ljudem v stiski. (foto: Aleš Pavletič, Zlata mreža) "V svoj vsakdanjik sem želel vnesti dodatno aktivnost. Prostofer je delo, ki ga rad opravljam," pravi Edvard. Edvard v družbi  Eve Jelnikar Mrak (vodje projekta Zlata mreža) Edvarda so uporabniki ocenili kot najboljšega prostoferja.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prostofer je trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših, projekt Zlate mreže, ki povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki. Številni starejši imajo velike težave s prevozi, sploh če so doma zunaj mestnih središč, kjer ni razvite avtobusne mreže. Tisti bolj oddaljeni se velikokrat ne morejo odpraviti po opravkih, kadar si želijo, temveč se prilagajajo možnostim oziroma času, ko jim lahko pomagajo družinski člani ali prijatelji. Nekateri uporabljajo taksi, vendar pa to pomeni dodatne stroške, kar je za številne odločilni dejavnik, da tovrstnih storitev ne uporabljajo.

Mi smo se pogovarjali z enim takšnih prostovoljcev, ki nesebično pomaga tistim, ki pomoč nujno potrebujejo. To je gospod Edvard Kužner, upokojenec, ki že tretje leto sodeluje pri projektu.

»Za projekt Prostofer sem izvedel pred tremi leti iz medijev. Takrat je minilo že nekaj let odkar sem bil v pokoju, že nekaj časa pa sem si v svoj vsakdan želel vnesti še dodatno, a ne preveč obremenjujočo aktivnost. Veste, jaz nisem pri miru. Še ko sedim, delam! Četudi »le« mentalno,« mi je zaupal Edvard. Poudaril je tudi, da lahko tudi starejši veliko naredijo zase, da morajo ostati aktivni, se izobraževati, se ukvarjati s športom.

Tisti, ki so potrebovali prevoz, Edvard jim pravi »naši uporabniki«, so se nanj kmalu privadili, postal je njihov prostofer, kar pomeni, da ima zelo veliko takšnih, ki so stalni.

»Neka gospa je bila naročena na zdravniški pregled, a me je nekoliko pozno poklicala. Povedal sem ji, da je ne bom mogel peljati, ker nisem utegnil. A gospa ni želela klicati na center Prostoferjev, raje je prestavila svoj zdravniški pregled. Želela je, da jo peljem prav jaz,« je povedal eno izmed zgodb, ki se mu dogajajo v teh letih.

Pravi, da je pomoči potrebnih veliko, da dnevno opravlja tudi po dva prevoza in zato je dobro, da se tisti, ki ga potrebuje, oglasi preko telefonskega klica vsaj nekaj dni prej. »V računalniku imam seznam za mesec dni voženj,« je pojasnil.

Prostoferjev je kar nekaj, a Edvard pravi, da premalo. Vse več je ljudi, ki potrebujejo pomoč, nekoga, ki bi jih peljal do zdravnika, po nakupih. To so starejši ljudje, ki so oslabeli in sami ne zmorejo več, tudi invalidi. Takšni, ki si ne morejo iz tega ali onega razloga privoščiti prevoz za osnovne in nujno potrebne opravke.

»Še eno zgodbo bom povedal,« mi je dejal preko telefona, »veste, jaz ne maram zamujanja. Zato tudi sam nikoli ne zamudim. In nekoč sem peljal neko gospo, stalno uporabnico, pa mi je rekla: Danes ste me peljali točno stoinenkrat in pri vseh teh številnih vožnjah niste niti enkrat zamudili. Peljem vas na kavo!, pa sva šla

Povedal mi je tudi, koliko zgodb je v teh treh letih že slišal. Vsak človek ima svojo zgodbo, svojo preteklost, vanje, seveda, nikoli ne sili, ampak, ko jih pelje trikrat, štirikrat ali večkrat, mu ljudje začnejo sami pripovedovati o sebi, zaupajo mu. In Edvard teh pogovorov nikoli ne odnese izven avtomobila. »Kar mi nekdo zaupa, ostane pri meni.«

Kljub temu, da izve mnogo osebnih zgodb, pa ostaja na distanci. Pri svojem delu je strokoven in dosleden. Pravi, da dobrodelnost in prijateljstvo ne gresta skupaj, zato se drži diskretne distance. »To je nek poseben odnos, temelji na ravni zaupanja in spoštovanja,« pojasni.

Starejši ljudje največkrat potrebujejo prostoferja, da jih odpelje na zdravniški pregled, včasih pa ga prosijo tudi, da jih zapelje do trgovin. Prostoferji svoje delo opravljajo brezplačno.

»Velikokrat me kdo povabi na kavico, ampak, kje pa, nimam časa,« pove Edvard, pravi pa tudi, da malenkostno darilo, ki mu ga oseba izroči iz srca, vedno z veseljem sprejme.
Vse več je ljudi, ki potrebujejo pomoč drugih, Evdard ugotavlja, da je vse več takšnih, ki živi pod pragom revščine. »Tega včasih ni bilo, ni bilo toliko revščine. Joj, kaj vse vidim na svojih poteh!«

Pove pa tudi, da v tridesetih letih, odkar vozi, še ni naredil nobene nezgode. Je skrben in vesten voznik. Vozi po Ljubljani in njeni okolici, svoje uporabnike zapelje tudi do Domžal, Mengša, Vrhnike. Včasih pa za redne uporabnike naredi tudi izjemo. Če ti potrebujejo prevoz do zdravilišča ali do Valdoltre, kjer imajo operativni poseg.

»To počnem zelo rad, pomagam ljudem, ki pomoč potrebujejo. To si lahko privoščim, četudi nisem bogataš. Sicer pa, bogataši kaj takšnega ne bi opravljali. Teh prostovoljstvo in dobrodelnost ne zanima

Zaveda se tudi, da je oseba, ki jo pride iskat na njen dom in odpelje do določene točke, velika odgovornost. »Veliko jih je na invalidskem vozičku, zato jih grem iskat do stanovanja, jim pomagam do avta, odpeljem do želene točke, pridem iskat in varno odpeljem spet nazaj do stanovanja. Nisem le šofer, sem tudi njihov skrbnik in to je velika odgovornost.«

Na koncu najinega pogovora mi je Edvard povedal še, da je zelo aktiven. Če ne sedi za volanom, pa kolesari, smuča in pešači. »Vsako jutro sem s svojim psom na Rožniku. To je prva stvar, ki jo zjutraj naredim. Ne maram jamrati in ne maram ljudi, ki jamrajo. Verjamem, da lahko vsak človek zase in za svoje zdravje naredi zelo veliko. Nikoli nisem bolan, nikoli še nisem imel gripe. In ko nekdo začne tarnati, ga vprašam: Kaj si v tem tednu že storil zase?«

Če tudi vi želite postati prostofer, boste več informacij našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Janko Kozel (zgodba o presaditvi srca): "Zavedal sem se, da je smrt zelo blizu."

"Bolj ljubim življenje, vsak dan znova, vsak dan je zam...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

Intervju s trenerko spomina: "Ukrepati, ko so že nastopile težave, je malo pozno"

Z Jasmino Lambergar, certificirano trenerko spomina, ki...

TELOVADIMO: Kako lahko izboljšamo koordinacijo (+video z vajami)?

Z enostavnim testom preverite, kako dobra (ali slaba) j...

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo …

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Klopov nadpovprečno veliko, predvsem v prestolnici

Neuradni rezultati monitoringa klopov kažejo, da je let...

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Vlada krči javna sredstva za pisano slovensko besedo

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospod...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.