Gripa je tu!

Aktualno > Dogodki | piše: M. L. | 25.1.2017
Z UKC Ljubljana so sporočili, da število obolelih za gripo narašča. Situacija je trenutno zelo resna.
Število obolelih za gripo narašča. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Število obolelih za gripo narašča. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Strokovni direktor Interne klinike UKC Ljubljana, prof. dr. Zlatko Fras, dr. med., je ob povečanem številu obolelih, ki prihajajo v UKC Ljubljana zaradi okužb dihal in gripe, povedal: »V UKC Ljubljana je bilo v zadnjih dveh dneh na Internistični prvi pomoči (IPP) tudi do 40 čakajočih akutno zbolelih, ki smo jih morali obravnavati NUJNO (hudo oboleli z visoko stopnjo nujnosti), to je v roku od ene do štirih ur (v rumeni kategoriji po Manchesterski triažni lestvici). Ker so bolniki, ki so bili opredeljeni z nižjo stopnjo nujnosti, čakali na pregled tudi preko devet ur, smo se odločili aktivirati »Načrt za delovanje UKC Ljubljana ob množični nesreči ali nenadnem prihodu večjega števila poškodovancev/obolelih«.

Bolnišnično skupina se je odločila sprožiti zeleni alarm. Osnovne ukrepe je že prevzela Interna klinika UKC Ljubljana (povečanje števila ambulant, aktivacija dodatnega kadra: zdravnikov, medicinskih sester, administrativnih delavcev). Potrebno pa je sodelovanje tudi z drugimi klinikami za povečanje posteljnih kapacitet.

Odprli smo dodatno ambulanto, ki bo delovala v prostorih KO za nefrologijo Interne klinike, in sicer za tiste bolnike z nižjo stopnjo nujnosti. Po potrebi nam bodo s prostorom v Urgentnem bloku pomagali drugi oddelki, ob sočasnem prihodu večjega števila kritično bolnih (t.i. reanimacije) pa Anesteziološka služba urgentnega bloka.

Hkrati pozivamo in prosimo vse ljudi, da v domačem okolju poskrbijo za vse bolnike, in če le ni nujno, naj ne hodijo na urgenco, razen v primeru, če bi se pomembno poslabšalo zdravstveno stanje.
«

Vodja Internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana, dr. Hugon Možina, dr. med., je razložil: »Že pred 10 dnevi smo opozarjali, da bo gripa počasi prihajala, in sedaj je tukaj. Stanje je slabo in pričakujemo, da se bo še poslabšalo. Število pregledanih bolnikov na dan se je zvišalo na 90 in več. Ritem dotoka bolnikov, ki prihajajo na Internistično prvo pomoč, je povečan v popoldanskih in večernih urah. Ta vrh dotoka težko organizacijsko, prostorsko in kadrovsko rešujemo, zato smo tudi odprli dodatno ambulanto. Mesečno obravnavamo na internističnem delu urgence do 1300 bolnikov, v teh dneh pa 2300 in več. Večinoma so to starejši bolniki, ki imajo resna kronična obolenja, in se jim je stanje še dodatno poslabšalo zaradi okužb dihal, sedaj pa že v 80 odstotkih zaradi virusa influence tipa A in B (gripa)

Asist. dr. Tatjana Mrvič, dr. med., vodja Službe za preprečevanje bolnišničnih okužb v UKC Ljubljana je dejala: »Situacija je zelo kritična, saj imamo v zadnjih dveh dneh toliko dokazanih primerov gripe, kot prej v polovici tedna. Od novega leta do danes smo dokazali 570 primerov gripe. To so le dokazani primeri, veliko pa je takih, ki so k nam prišli zaradi zapletov po gripi z znaki pljučnice, ti pa niso zajeti v podatkovno bazo. Povečuje se tudi število obolelih otrok z respiratorno sincicijskim virusom, tako da pričakujemo v naslednjih 14 dneh ogromen priliv tako na Pediatrično kliniko kot tudi na otroški oddelek Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja dnevno pregledamo tudi več kot 90 pacientov. Prosimo starše, da če se le da, naj obdržijo dojenčke in otroke pod enim letom starosti doma, naj ne hodijo z njimi v trgovine, velike trgovske centre, naj se ne zadržujejo v zaprtih prostorih z velikim številom ljudi. Upamo tudi, da je precepljenost v domovih za starejše občane velika, saj je to edino, ki jih bo varovalo pred okužbami. Še vedno pa je čas, da se zdravi ljudje cepijo proti gripi.«

Prof. dr. Jadranka Buturović Ponikvar, dr. med., namestnica strokovne direktorice UKC Ljubljana je rekla: »Delovni čas nove ambulante na IPP bo od 15. do 23. ure. Za delovanje te ambulante smo zagotovili sodelovanje zaposlenih iz različnih klinik UKC Ljubljana. Vsi, tako zdravniki, medicinske sestre in administrativni delavci, ki bodo v tej ambulanti delovali, bodo pripomogli, da bomo lahko lažje in hitreje pomagali oskrbeti nenujne paciente, da ne bodo čakali tako dolgo.«

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Lidl doniral sredstva za 360 brezskrbnih počitniških dni otrok s posebnimi potrebami

V Lidlu Slovenija so se tudi letos tradicionalno pridru...

Poslovila se je Anita Ogulin

V 73. letu starosti je po dolgotrajni bolezni umrla hum...

Povečanje odločnosti za gibanje pri odraslih: vpliv na mikrobioto in možgane

Vprašanje, kako spodbuditi odrasle k gibanju, ni prepro...

Ta vikend na obali: Praznik vina in česna

Konec tedna bo zaživelo dogajanje v Novi vasi. Vaščani ...

Potreba in pravica starejših do mobilnosti

V Srebrni niti - združenju za dostojno starost z zaskr...

Dobrodelni koncert Viljem Julijan za male borce

Za male borce - otroke z redkimi boleznimi bodo 12. okt...

Izšla je poletna številka revije Vzajemnost (julij-avgust 2024)

Najbolj dragocen je osebni stik z ljudmi. Tudi če kdaj ...

Kdo so nagrajenci, ki prejmejo MojaLeta darilo?

Med prijavljenimi v juniju smo izžrebali štiri nagrajen...

Z avtom na pot: Kaj preveriti pred odhodom, kako ravnati ob okvari, utrujenosti...?

Preden se odpravite na pot z avtomobilom, še posebej pa...

Že veste, kaj boste delali v zrelih letih svojega življenja?

Nekateri želijo svetu še kaj dati, morda tudi zaslužiti...

Prevare pri rezervaciji počitniških nastanitev (Booking prevara)!

Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost S...

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je izplačal letni dodatek

28. junija 2024 je Zavod za pokojninsko in invalidsko z...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.