INTERNETNE PREVARE: Prevare pri rezervacijah na Bookingu!

Aktualno > Ostalo | piše: Varni na internetu | 26.6.2023
Ste našli oglas za izjemno ugodno počitniško nastanitev v strogem centru mesta? Pa ste prepričani, da ne gre za prevaro? V času poletnih počitnic je še posebej aktualna t. i. Booking prevara, pri kateri gre za napredno obliko phishing napada. Končni cilj goljufov pa je dobiti podatke naše kreditne kartice.
Pojavila se je nova oblika prevare na internetu. (Foto: Freepik.com)
Pojavila se je nova oblika prevare na internetu. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Prevarani uporabniki so se odzvali na lažni oglas za nastanitev, nato pa ostali brez rezervacije in brez nakazanega denarja.

Goljufi izkoristijo čas, ko se ljudje odpravljajo na dopust in nastanitev iščejo na spletu. Za svojo goljufijo pa izkoristijo kar legitimno spletno stran.

ŽRTEV DOSEŽEJO PREK LAŽNEGA OGLASA NA PORTALU
Spletni goljufi na  spletni strani Booking.com pod krinko ponudnika nastanitev objavijo zelo privlačen, a lažen oglas za oddajo apartmaja. Ker nastanitev oglašujejo na legitimni spletni strani, na prvi pogled izgleda, da je z oglasom vse v redu. A dvom vzbudi izjemna ponudba v oglasu. Navadno gre za luksuzen apartma z najnovejšo opremo, v centru mesta, ki se oddaja po izjemno nizki ceni. Ponudba tipa predobro, da bi bilo res, je vedno znak za alarm.

Slike v lažnih oglasih so pogosto ukradene, naslov je lahko povsem izmišljen ali pa tam sploh ni bivalnega objekta. Oboje lahko na enostaven način tudi preverimo in se zavarujemo pred prevaro.

Objavljene fotografije lahko poiščemo na spletu z orodjema TinEye in Google Images. Lokacijo in naslov nastanitve preverimo pa na Google zemljevidih in uporabimo funkcijo ‘street view’ ter jo primerjamo s fotografijami v oglasu.

DO PREVARE LAHKO PRIDE TUDI PREKO LEGITIMNEGA OGLASA
Na SI-CERT beležimo tudi primere prevar, pri katerih so uporabniki rezervirali nastanitev preko povsem legitimnega oglasa. Spletni goljufi so uporabnike torej kontaktirali preko predhodnje zlorabljenega profila legitimnega ponudnika na Bookingu.

PO REZERVACIJI PREUSMERIJO KOMUNIKACIJO
Za prevaro je bistvena hitra preusmeritev komunikacije na kanale izven portala. Po rezervaciji nas goljufi kontaktirajo prek WhatsAppa ali katere druge platforme za hipno sporočanje. Obvestijo nas, da je bila rezervacija odpovedana zaradi težav s preverjanjem kreditne kartice na Bookingu, pri čemer lahko tudi sami dejansko odpovejo rezervacijo.

Ponudijo nam možnost, da nastanitev ponovno rezerviramo in plačamo preko povezave v sporočilu. Goljufi izvajajo dodaten pritisk in grozijo, da rezervacija ne bo uspešna, v kolikor takoj ne nakažemo denarja.

KAM VODI SPLETNA POVEZAVA?
Spletna povezava, ki jo goljufi posredujejo v sporočilu, vodi na lažno spletno stran, ki uporablja grafično podobo Bookinga. Žrtev tako dobi lažen občutek legitimnosti spletnega mesta.

Na strani je potrebno vnesti podatke o kreditni kartici za izvedbo plačila rezervacije. Gre za napredno obliko phishing napada, saj so podatki, ki jih vnesemo na lažni spletni strani, posredovani prevarantom, ki tako pridejo do sredstev na našem računu.

PODOBNE GOLJUFIJE TUDI PREK PORTALA AIRBNB
Podobne goljufije smo na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT v preteklosti zaznali tudi na portalu Airbnb. Goljufi namreč izkoriščajo tudi dobro ime te priljubljene platforme, ki sicer prav tako velja za zanesljivo in varno. Goljufi so žrtvi prek lažne domene poslali elektronsko sporočilo in z njo komunicirali izključno prek zasebnih sporočil.

Preden zaupamo takšnim sporočilom samo na podlagi imena podjetja Airbnb, bi se morali pozanimati o pogojih in pravilih poslovanja podjetja. Podjetje namreč jamči za rezervacijo in vračilo denarja samo takrat, ko uporabnik vse postopke opravi neposredno na njihovi spletni strani. Torej, ko uporabnik tam najde oglas, se s ponudnikom nepremičnine pogovarja samo prek klepeta na njihovi spletni strani (in ne v zasebnih sporočilih) in ko na strani tudi rezervira namestitev.

KAJ STORITI, ČE NASEDEMO NA PREVARO?
V primeru, da ste na povezavi vpisali podatke svoje kreditne kartice, nemudoma kontaktirajte svojo banko. Če je prišlo do oškodovanja, to čimprej prijavite policiji. Pregon prevarantov je sicer zelo otežen, saj se ti skrivajo za lažnimi e-mail naslovi in telefonskimi številkami, ki jih je težko izslediti.

ZAŠČITITE SE PRED PREVARO

Najdete odlično ponudbo, dobro vzdrževano in opremljeno počitniško nastanitev na odlični lokaciji po nenavadni nizki ceni. Če ponudba zveni predobro, da bi bilo res, bodite še posebej pozorni. Goljufi vedno nastavijo vabo, s katero želijo privabiti čim več potencialnih žrtev.

Preverite ocene in mnenja uporabnikov. Ti lahko oceno podajo šele, ko so prenočili v izbrani nastanitvi. Če ocen ni, je to lahko znak, da gre za prevaro.

Preverite fotografije v oglasu in naslov, na katerem naj bi se nastanitev nahajala. Pri tem uporabite tudi funkcijo ‘street view’ in zunanjost primerjajte z objavljenimi fotografijami.

Lažni ponudnik bo komunikacijo iz legitimnega portala skušal čimprej preusmeriti na drug kanal, npr. Whatsapp ali elektronsko pošto. S ponudnikom vedno komunicirajte samo prek uradne platforme. Na sporočila, ki jih prejmete prek drugih kanalov, se ne odzivajte. Če vas kontaktirajo prek WhatsAppa, Vibra ali drugega programa za hipno sporočanje, sporočilo ignorirajte.

Ne pozabite, da ste do vračila sredstev upravičeni le, če rezervacijo in plačilo opravite prek uradne platforme. Če vas skušajo prepričati, da plačate kako drugače, ne nakazujte denarja, obrnite se na pomoč uporabnikov platforme in jih prosite za nasvet. Upoštevajte pravila varne uporabe storitve, ki so objavljena na spletni strani Bookinga.

VEČ NAhttps://www.varninainternetu.si/prevare-pri-rezervacijah-na-bookingu/

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Izšla je marčevska revija Vzajemnost 2024

Zdravnik mora biti pacientu naklonjen, vzeti si mora ča...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Halo, kličejo goljufi! Kako vam z računa ukradejo denar?

Spletni goljufi od nas vedno želijo dobiti denar. A svo...

Doživljanje prelestnih gorskih panoram Dolomitov

Od mladosti sem zapisan goram; tudi zahtevnejšim. Poleg...

Nagradna igra: Vikend paket za 2 osebi v Izoli!

Sodelujte v nagradni igri na Facebook strani Mojaleta.s...

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.