Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo lahko tudi brez mesa. Kadar dodamo meso, je najboljše prekajeno svinjsko meso ali klobasa. Jota je ena izmed najbolj priljubljenih tradicionalnih jedi na žlico, pa naj jo skuhamo s kislo repo ali kislim zeljem.
Jota z repo. (Foto: Karmen Valant)
Jota z repo. (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Tradicionalna jota s kislo repo

Recept za tradicionalno joto s kislo repo sem našla v kuharski knjigi Kuhajmo po domače, avtor je dodal opombo, da jed prihaja iz Primorske.

Recept za joto s kislo repo:

1/2 kg prekajene svinjine
1/2 kg kisle repe
1/2 kg krompirja
35 dag fižola
10 dag olja ali svinjske masti
10 dag čebule
2 žlici moke
1 dl smetane
2 stroka česna
sol in poper

PREBERITE TUDI: Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Prekajeno svinjsko meso damo kuhat skupaj s kislo repo, nalijemo samo toliko vode, da sta meso in repa pokrita. Posebej skuhamo fižol, ki smo ga en dan prej namočili.

Krompir olupimo, narežemo na koščke in posebej skuhamo. Ko je krompir kuhan, vodo odlijemo, ga zmečkamo in stresemo k kisli repi in prekajenemu svinjskemu mesu. Nato stresemo k jedi še kuhan fižol in sicer s fižolovko vred, zato fižol kuhamo z malo vode.

Čebulo narežemo na drobne rezance, podobno kot je naribana kisla repa in jo spražimo na svinjski masti, ter takoj dodamo v jed. Nato pomešamo moko in smetano, dodamo sesekljan česen in s tem zgostimo joto.

Zgostitev jote na takšen način je manj poznana, saj česen običajno popražimo, da malo zadiši.

Na koncu joto še solimo in popramo. Ko je meso kuhano, ga vzamemo iz jedi, narežemo na koščke in damo nazaj v joto. Meso lahko narežemo tudi na rezine in ga ponudimo posebej k vsaki porciji.

Joto lahko zgostimo tudi s prežganjem, pogosto pa jo gospodinje zgostijo tudi samo s pretlačenim krompirjem. 

Pa dober tek!

 PREBERITE TUDI: Ideja za kosilo: Pražena jetrca z žajbljem

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Jota s kislo repo Recept
Morda te zanima tudi:

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

Najbolj brani recept: Kruh brez moke

Ta recept je postal pravi internetni hit. Vsi ga pečejo...

OGNJIČ: celi rane, pomaga pri težavah z limfo, podpira jetra, deluje protimikrobno

Ognjič je pogosta vrtna rastlina, ki raste praktično po...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.