Timijanov sirup pripravljen z medom
Namesto sladkorja, lahko za pripravo timijanovega sirupa uporabimo tudi med.
1/2 kg medu
1 manjša skodelica svežega timijana
180 ml vrele vode
Za pripravo timijanovega sirupa z medom, potrebujemo sveže ali posušeno zelišče, kakovosten med in vrelo vodo. Pri tem receptu bomo naredili poparek, ki je najboljši način izkoristka učinkovin, ki se nahajajo v cvetovih in mladih listkih timijana.
Skodelico sveže nabranega timijana prelijemo z 180 ml vrele vode, pokrijemo in počakamo 10 minut. Zelišča nato precedimo, poparek ohladimo ( dobili bomo približno 650 ml poparka) in ga zmešamo s pol kilograma kakovostnega medu.
Za pripravo timijanovega sirupa z medom, lahko uporabimo tudi posušen timijan, v tem primeru količino zelišča prepolovimo.
Timijanov sirup z medom prelijemo v čiste kozarce, ki jih hranimo v hladnem in temnem prostoru.
Timijanov sirup uživamo pri težavah s pljuči in trdovratnem kašlju. Priporočen odmerek za odrasle je 5 ml ali ena žlička sirupa trikrat na dan.
PREBERITE TUDI: Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.