Recept: Timijanov sirup pripravljen z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan kot navadni timijan ali materina dušica, je cenjeno zelišče zaradi svojih številnih blagodejnih vplivov na telo. Timijan je zelo uporaben v kulinaričnem in zdravilnem smislu, saj je bogat z eteričnimi olji, flavonoidi in drugimi biološko aktivnimi spojinami.
Iz timijana lahko pripravite sirup z medom. (Foto: Karmen Valant)
Iz timijana lahko pripravite sirup z medom. (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Timijanov sirup pripravljen z medom

Namesto sladkorja, lahko za pripravo timijanovega sirupa uporabimo tudi med. 

1/2 kg medu
1 manjša skodelica svežega timijana
180 ml vrele vode

Za pripravo timijanovega sirupa z medom, potrebujemo sveže ali posušeno zelišče, kakovosten med in vrelo vodo. Pri tem receptu bomo naredili poparek, ki je najboljši način izkoristka učinkovin, ki se nahajajo v cvetovih in mladih listkih timijana. 

Skodelico sveže nabranega timijana prelijemo z 180 ml vrele vode, pokrijemo in počakamo 10 minut. Zelišča nato precedimo, poparek ohladimo ( dobili bomo približno 650 ml poparka) in ga zmešamo s pol kilograma kakovostnega medu. 

Za pripravo timijanovega sirupa z medom, lahko uporabimo tudi posušen timijan, v tem primeru količino zelišča prepolovimo. 
Timijanov sirup z medom prelijemo v čiste kozarce, ki jih hranimo v hladnem in temnem prostoru. 

Timijanov sirup uživamo pri težavah s pljuči in trdovratnem kašlju. Priporočen odmerek za odrasle je 5 ml ali ena žlička sirupa trikrat na dan. 

PREBERITE TUDI: Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Timijan Sirup iz timijana Zelišča Recept za timijanov sirup
Morda te zanima tudi:

OGNJIČ: celi rane, pomaga pri težavah z limfo, podpira jetra, deluje protimikrobno

Ognjič je pogosta vrtna rastlina, ki raste praktično po...

6 navad, ki povečujejo tveganje za demenco in Alzheimerjevo bolezen

Strokovnjaki opozarjajo pred navadami, ki uničujejo naš...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Intervju (o razstrupljanju telesa): “Rešitev niso detox zeli, zvarki in zeoliti"

"Slabo počutje na “detoxu” največkrat ni posledica tega...

Če boste jedli to hrano, bodo vaši možgani, srce in ožilje za vedno zdravi

Študije kažejo, da je to tista hrana, ki podpira zdravj...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

ŠENTJANŽEVKA - »naravni antidepresiv«: uporaba, učinki in nabiranje

Morda je šentjanževka v današnjem času najbolj znana ko...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

Kako se uspešno spopasti s simptomi menopavze? (piše ambasadorka Nadica Lukman)

Dostikrat sem že slišala obupanega moža, ki se pritožuj...

Najbolj brani recept: Kruh brez moke

Ta recept je postal pravi internetni hit. Vsi ga pečejo...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.