Sezona klementin je, izkoristite jo. Shranite jih v kozarce za uživanje skozi vse leto.
Klementine so poseben sad, križanec med pomarančo in mandarino. Posebne so po svojem sladkem in dišečem okusu, prijetna kislina pa nikoli ne izstopa. Skozi poletje jih lahko postrežete s kepico sladoleda.
Klementine v sirupu pa lahko tudi podarite, kozarčke le okrasite s pentljo in lepo mislijo.
Za kozarca, ki ju vidite na fotografiji, boste rabili naslednje sestavine:
- 15 do 17 klementin
- 25 dkg sladkorja
- 3,5 dcl vode
- 2 dcl ruma (konjaka)
- 1 cimetovo palčko
- 4 do 5 celih klinčkov
- 1/2 vrečke vanilijevega sladkorja
Priprava:
1) Klementine olupite in jih cele ali krhlje zložite v čiste kozarce.
2) Dodajte cimetovo palčko in cele klinčke.
3) Za sirup zavrite vodo s sladkorjem (občasno mešajte, da se sladkor raztopi).
4) Odstavite in dodajte vanilijev sladkor in izbrani alkohol (rum ali konjak).
5) Prelijte preko klementin in dobro zaprite.
6) Ohlajajte kot ostale vložene kompote - pod odejo.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.