Iz Jožičine kuhinje:: Lovorjev sirup proti kašlju

V tem času je kašelj moteč in pogost pojav, poleg tega pa zelo nevaren, ker z njim lahko okužimo tudi ljudi v okolici. Kako se ga znebiti? Preberite domač recept, ki prihaja Iz Jožičine kuhinje.
Lovor lajša kašelj. (foto: Jožica Ostrožnik)
Lovor lajša kašelj. (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pri kašlju se moramo zavedati, da je to eden od načinov, kako se telo želi znebiti tujkov. Lahko gre za virusna obolenja, lahko pa gre tudi za strdke v krvi in simptom, ki nakazuje na težave s srcem.Kašelj sredi poletja je še posebej nevaren. Ker pa je kašelj pozimi povezan s sezonskimi boleznimi (gripo, prehladom, vnetji), se ga lahko hitro znebimo s temle napitkom:
6 lovorjevih listov
2 dcl vode
sok 1 limone (po možnosti bio)
5 žlic medu (vašega najljubšega)

Priprava:
Vodo najprej zavrite in vanjo dodajte lovor.
Vre naj še 5 - 10 minut (pozor več ne!).Nato posodo odstavite in počakajte še 5 minut, da se napitek nekoliko ohladi.Nato odstranite lovorjeve liste in dodajte med in limonin sok. Namesto medu lahko uporabite tudi običajni sladkor (priporoča se rjavi). Vse skupaj dobro premešajte (če uporabljate med, pazite, da ne boste mešali s kovinsko žlico), tako pripravljeno mešanico lahko spravite v hladilnik.
Uživajte po 1 žlico vsaki 2 - 4 ure. Ta sirup je zelo učinkovit zlasti pri odpravljanju suhega kašlja.

Zapomnite si, da ima lovor veliko vitamina A, železa, kalija, kalcija in magnezija. Je ena redkih začimb, ki da veliko več od sebe suh kot svež. Spodbuja splošno zdravje, deluje preventivno, je antioksidant in ima anti - glivične lastnosti. Pomaga pri premagovanju sladkorne bolezni in pospešuje predelavo inzulina v krvi. Izkazal se je tudi koristnega pri zdravljenju migrene, menstrualnih krčih, težavah z urinom in revmatizmom. Lovorjevi listi namreč vsebujejo encime za razgradnjo proteinov in tako pomaga pri uravnavanju prebave.

Četudi nimate težav z zdravjem, vam žlica tega domačega pripravka ne bo škodila.

Po tem receptu boste dobili 450 gr kozarče sirupa. Priporočam precediti, preden ga spravite v kozarček.

Pripis: 4 tedne sem že bila bolna in sem si ga naredila.
Sem mislila, tole bo pa težko spraviti po grlu, zaradi močnega okusa lovorja, sem se pripravila na najhujše, saj veste, v sili vrag še muhe žre, a vam povem, sploh ne, je namreč zelo prijetnega okusa, ki ga verjetno blažita limona in med, bolj podobno čaju kot sirupu.

Tisti, ki ga boste pripravili, poročajte v komentarjih, kako je z vašim zdravjem.

Iz Jožičine kuhinje pa le še dobronameren nasvet, nikar se ne sekirajte, če ste to leto začeli bolni, saj veste, slab začetek - dober konec.

Vir : Vem, kaj jem

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje ,predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Morda te zanima tudi:

Varno na kolesu nekoč in danes

Program Varno na kolesu, ki poteka na pobudo družbe But...

Intervju z dr. Katjo Rebolj: Divje rastline - učinkovitost, uporaba in hranilna vrednost

Tokrat smo se z dr. Katjo Rebolj, doktorico biokemije, ...

Iz Jožičine kuhinje: Zrezki v omaki (namig za hitro kosilo)

Tokrat vas Jožica želi spomniti na slastno, enostavno, ...

S pravim robotskim sesalnikom ne poskrbite le za dom, ampak tudi za okolje

Robotski sesalniki hitro postajajo prva izbira za ljudi...

Temna soba? To je 5 sobnih rastlin, ki dobro uspevajo v temnejših prostorih

Nekatere sobne rastline so tako nezahtevne, da dobro us...

Iz Jožičine kuhinje: Žlikrofi - mesni žepki z različnimi nadevi

Ste ljubitelj žlikrofov? Jožica ima odličen recept za m...

Tukaj se v vaši kuhinji nabira največ umazanije. Očistite še danes!

Spoznajte 6 najbolj umazanih površin v kuhinji. Na neka...

Iz Jožičine kuhinje: Mesne miške

Jožica je z nami delila recept za lahko in hitro pripra...

Tedenski numeroskop: Stopimo korak naprej (piše priznana numerologinja)

Veliko se ubadamo z notranjim otrokom in svojim otroštv...

Recepti: 3 spomladanske jedi z lososom

Predstavljamo vam tri recepte za okusne, zdrave in prep...

Metka Klevišar: "Bolnik naj odloča o sebi sam"

Velikokrat se zgodi, da bi svojci, največkrat so to žen...

Iz Jožičine kuhinje: Regratov med

Jožica razkriva svoj recept za regratov med.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.