Iz Jožičine kuhinje:: Lovorjev sirup proti kašlju

V tem času je kašelj moteč in pogost pojav, poleg tega pa zelo nevaren, ker z njim lahko okužimo tudi ljudi v okolici. Kako se ga znebiti? Preberite domač recept, ki prihaja Iz Jožičine kuhinje.
Lovor lajša kašelj. (foto: Jožica Ostrožnik)
Lovor lajša kašelj. (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pri kašlju se moramo zavedati, da je to eden od načinov, kako se telo želi znebiti tujkov. Lahko gre za virusna obolenja, lahko pa gre tudi za strdke v krvi in simptom, ki nakazuje na težave s srcem.Kašelj sredi poletja je še posebej nevaren. Ker pa je kašelj pozimi povezan s sezonskimi boleznimi (gripo, prehladom, vnetji), se ga lahko hitro znebimo s temle napitkom:
6 lovorjevih listov
2 dcl vode
sok 1 limone (po možnosti bio)
5 žlic medu (vašega najljubšega)

Priprava:
Vodo najprej zavrite in vanjo dodajte lovor.
Vre naj še 5 - 10 minut (pozor več ne!).Nato posodo odstavite in počakajte še 5 minut, da se napitek nekoliko ohladi.Nato odstranite lovorjeve liste in dodajte med in limonin sok. Namesto medu lahko uporabite tudi običajni sladkor (priporoča se rjavi). Vse skupaj dobro premešajte (če uporabljate med, pazite, da ne boste mešali s kovinsko žlico), tako pripravljeno mešanico lahko spravite v hladilnik.
Uživajte po 1 žlico vsaki 2 - 4 ure. Ta sirup je zelo učinkovit zlasti pri odpravljanju suhega kašlja.

Zapomnite si, da ima lovor veliko vitamina A, železa, kalija, kalcija in magnezija. Je ena redkih začimb, ki da veliko več od sebe suh kot svež. Spodbuja splošno zdravje, deluje preventivno, je antioksidant in ima anti - glivične lastnosti. Pomaga pri premagovanju sladkorne bolezni in pospešuje predelavo inzulina v krvi. Izkazal se je tudi koristnega pri zdravljenju migrene, menstrualnih krčih, težavah z urinom in revmatizmom. Lovorjevi listi namreč vsebujejo encime za razgradnjo proteinov in tako pomaga pri uravnavanju prebave.

Četudi nimate težav z zdravjem, vam žlica tega domačega pripravka ne bo škodila.

Po tem receptu boste dobili 450 gr kozarče sirupa. Priporočam precediti, preden ga spravite v kozarček.

Pripis: 4 tedne sem že bila bolna in sem si ga naredila.
Sem mislila, tole bo pa težko spraviti po grlu, zaradi močnega okusa lovorja, sem se pripravila na najhujše, saj veste, v sili vrag še muhe žre, a vam povem, sploh ne, je namreč zelo prijetnega okusa, ki ga verjetno blažita limona in med, bolj podobno čaju kot sirupu.

Tisti, ki ga boste pripravili, poročajte v komentarjih, kako je z vašim zdravjem.

Iz Jožičine kuhinje pa le še dobronameren nasvet, nikar se ne sekirajte, če ste to leto začeli bolni, saj veste, slab začetek - dober konec.

Vir : Vem, kaj jem

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje ,predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Matjaž Florjanc Lukan: »Dobra služba je delo, ki te notranje izpolnjuje«

Večina nas hodi v službo, ker je pač treba služiti dena...

Kako varno in prijetno uporabljati Facebook in Instagram

Spletna omrežja so postala del vsakdanjega življenja. N...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Kako se z vnukom pogovarjati o smrti?

Pri pogovorih o smrti ne obstajajo "pravilni" in "napač...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Tudi naši lasje se starajo: 7 pravil za mladostne lase po 40. letu

Staranje je neizogiben proces, ki prinaša mnogo nam nel...

Učinkovit nasvet, ki hitro odpravi podočnjake!

Če imate tudi vi težave s temnimi podočnjaki, če imate ...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

6 znakov, da vaš metabolizem deluje prepočasi

V prispevku boste našli šest izrazitih znakov, ki nakaz...

9 koristnih nasvetov, kako se spoprijeti s kronično boleznijo

Življenje s kronično boleznijo prinaša nešteto izzivov,...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.