Pri kašlju se moramo zavedati, da je to eden od načinov, kako se telo želi znebiti tujkov. Lahko gre za virusna obolenja, lahko pa gre tudi za strdke v krvi in simptom, ki nakazuje na težave s srcem.Kašelj sredi poletja je še posebej nevaren. Ker pa je kašelj pozimi povezan s sezonskimi boleznimi (gripo, prehladom, vnetji), se ga lahko hitro znebimo s temle napitkom:
6 lovorjevih listov
2 dcl vode
sok 1 limone (po možnosti bio)
5 žlic medu (vašega najljubšega)
Priprava:
Vodo najprej zavrite in vanjo dodajte lovor.
Vre naj še 5 - 10 minut (pozor več ne!).Nato posodo odstavite in počakajte še 5 minut, da se napitek nekoliko ohladi.Nato odstranite lovorjeve liste in dodajte med in limonin sok. Namesto medu lahko uporabite tudi običajni sladkor (priporoča se rjavi). Vse skupaj dobro premešajte (če uporabljate med, pazite, da ne boste mešali s kovinsko žlico), tako pripravljeno mešanico lahko spravite v hladilnik.
Uživajte po 1 žlico vsaki 2 - 4 ure. Ta sirup je zelo učinkovit zlasti pri odpravljanju suhega kašlja.
Zapomnite si, da ima lovor veliko vitamina A, železa, kalija, kalcija in magnezija. Je ena redkih začimb, ki da veliko več od sebe suh kot svež. Spodbuja splošno zdravje, deluje preventivno, je antioksidant in ima anti - glivične lastnosti. Pomaga pri premagovanju sladkorne bolezni in pospešuje predelavo inzulina v krvi. Izkazal se je tudi koristnega pri zdravljenju migrene, menstrualnih krčih, težavah z urinom in revmatizmom. Lovorjevi listi namreč vsebujejo encime za razgradnjo proteinov in tako pomaga pri uravnavanju prebave.
Četudi nimate težav z zdravjem, vam žlica tega domačega pripravka ne bo škodila.
Po tem receptu boste dobili 450 gr kozarče sirupa. Priporočam precediti, preden ga spravite v kozarček.
Pripis: 4 tedne sem že bila bolna in sem si ga naredila.
Sem mislila, tole bo pa težko spraviti po grlu, zaradi močnega okusa lovorja, sem se pripravila na najhujše, saj veste, v sili vrag še muhe žre, a vam povem, sploh ne, je namreč zelo prijetnega okusa, ki ga verjetno blažita limona in med, bolj podobno čaju kot sirupu.
Tisti, ki ga boste pripravili, poročajte v komentarjih, kako je z vašim zdravjem.
Iz Jožičine kuhinje pa le še dobronameren nasvet, nikar se ne sekirajte, če ste to leto začeli bolni, saj veste, slab začetek - dober konec.
Vir : Vem, kaj jem
Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje ,predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.