Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena iz testenin, ki jih prelijemo z bešamelom ali paradižnikovo omako, ter spečemo v pečici. Danes bomo pripravili klasične pečene testenine s cevastimi testeninami, mesno omako in pečene v pečici.
Klasične pečene testenine so pri Italijanih pogosto na mizi kot predjed pri nedeljskem kosilu.  (Foto: Karmen Valant)
Klasične pečene testenine so pri Italijanih pogosto na mizi kot predjed pri nedeljskem kosilu. (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept za pečene testenine:

1/2 kg cevastih testenin
sol
600 ml paradižnikove mezge
1 čebula
3 žlice olivnega olja
65 g moke
muškatni orešček
Sestavine za ragu:

100 ml rdečega vina
400 g mletega govejega mesa
1 korenček
sol in poper
Sestavine za bešamel omako:

1/2 l mleka
60 g masla
4 žlice naribanega parmezana
sol po okusu

PREBERITE TUDI: Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Za pripravo pečenih testenin najprej pripravimo bešamel, ki mora biti zelo gost. Najprej v ponvi posebej počasi segrevamo mleko. V drugi posodi počasi segrejemo maslo, dodamo moko in mešamo na nizkem ognju. Mešanico nato poparimo z vročim mlekom in močno mešamo, da se ne naredijo grudice. Posolimo, premešamo, odstavimo z ognja in dodamo muškatni orešček. Ponovno postavimo na ogenj in počasi kuhamo, da se omaka zgosti.

Lotimo se priprave raguja za testenine. V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo drobno sesekljano čebulo,ter očiščen in na majhne koščke narezan korenček. Premešamo in pražimo na nizek ognju, nato dodamo mleto meso in ga dobro prepražimo. Prilijemo rdeče vino, zavremo in počakamo, da vino izhlapi. Dodamo paradižnikovo mezgo in počasi kuhamo 40 minut.

V večjem loncu zavremo vodo in damo kuhat testenine, odstavimo jih dve minuti preden bi bile kuhane al dente, saj jih bomo še pekli v pečici. Testenine odcedimo, dodamo ragu in bešamel, ter vse skupaj dobro premešamo. Dodamo polovico naribanega parmezana in spet premešamo. Pekač dobro namastimo in vanj položimo testenine z omako, čez nasujemo preostali nariban sir.

Pečico segrejemo na 180 stopinj C in pečemo toliko časa, da se jed po vrhu zapeče. Ko so testenine pečene, jih vzamemo iz pečice, jih pustimo nekaj minut počivati in jih nato postrežemo.

PREBERITE TUDI: Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Testenine Pasta al forno Pečene testenine v pečici Kosilo Recept
Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Prihaja največji festival za starejše v Evropi! Festival za 3. življenjsko obdobje

Obiščite največji dogodek za starejše v Evropi že 23. F...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Odličen recept: Mlečni kruh z drožmi

Mlečni kruh z drožmi je še posebej puhast in mehak. Sa...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.