Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, na vročem soncu se v njem tvorijo značilna dišeča eterična olja in smole. Jožica razkriva nekaj odličnih receptov za pripravke iz rožmarina.
Iz rožmarina lahko naredimo različne pripravke. (Foto: Freepik.com) SLIKA JE SIMBOLIČNA
Iz rožmarina lahko naredimo različne pripravke. (Foto: Freepik.com) SLIKA JE SIMBOLIČNA
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Rožmarin ima številne zdravilne učinke. Uporablja se v čaju, za obkladke, v kozmetiki, iz njega lahko pripravljamo mazila, tinkture, oljne izvlečke, ga namakamo v žganju, vinu, uporabljamo kot začimbo v kuhinji itn.

Tukaj je nekaj receptov.

Rožmarinovo vino
20 gr svežih listov prelijemo s 3/4 litra belega vina in pustimo stati približno 5 do 6 dni. Tekočino precedimo in jo nalijemo v steklenico.

Zdravilni čaj iz rožmarina
Žlico narezanih listov prelijemo s skodelico vrele vode. Pokrito mora stati 10 do 15 minut. Pijemo 3 krat na dan.

Uporaba: izboljšuje prebavo in prekrvavitev, lajša izkašljevanje, čisti dihalne poti, poživlja delovanje jeter, zvišuje prenizek krvni tlak, blaži revmatizem, glavobol in izčrpanost. Lajša tudi tesnobo in živčnost, grgranje pa pomaga pri vnetem grlu.

Rožmarinov liker
80 gr rožmarina, 20 gr timijana (materine dušice), 100 gr sladkorja in 1 liter alkohola. V alkoholu raztopimo sladkor in dodamo rožmarin in timijan ter postavimo za 2 meseca na sonce, nato precedimo.
Pred uporabo naj stoji še 2 meseca.

Rožmarinova kopel
Šopek svežih listov ali 50 gr listov poparimo z 1 litrom vrele vode, pustimo stati 1/2 ure, precedimo in dodamo kopeli.

Rožmarinova sol
Posušene vejice rožmarina stremo in pomešamo s soljo, ki pritegne aromo in prepreči oksidacijo.

PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Šape z orehi

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Rožmarin Recepti Zelišča
Morda te zanima tudi:

OGNJIČ: celi rane, pomaga pri težavah z limfo, podpira jetra, deluje protimikrobno

Ognjič je pogosta vrtna rastlina, ki raste praktično po...

6 navad, ki povečujejo tveganje za demenco in Alzheimerjevo bolezen

Strokovnjaki opozarjajo pred navadami, ki uničujejo naš...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Intervju (o razstrupljanju telesa): “Rešitev niso detox zeli, zvarki in zeoliti"

"Slabo počutje na “detoxu” največkrat ni posledica tega...

Če boste jedli to hrano, bodo vaši možgani, srce in ožilje za vedno zdravi

Študije kažejo, da je to tista hrana, ki podpira zdravj...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

ŠENTJANŽEVKA - »naravni antidepresiv«: uporaba, učinki in nabiranje

Morda je šentjanževka v današnjem času najbolj znana ko...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

Kako se uspešno spopasti s simptomi menopavze? (piše ambasadorka Nadica Lukman)

Dostikrat sem že slišala obupanega moža, ki se pritožuj...

Najbolj brani recept: Kruh brez moke

Ta recept je postal pravi internetni hit. Vsi ga pečejo...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.