Rožmarin ima številne zdravilne učinke. Uporablja se v čaju, za obkladke, v kozmetiki, iz njega lahko pripravljamo mazila, tinkture, oljne izvlečke, ga namakamo v žganju, vinu, uporabljamo kot začimbo v kuhinji itn.
Tukaj je nekaj receptov.
Rožmarinovo vino
20 gr svežih listov prelijemo s 3/4 litra belega vina in pustimo stati približno 5 do 6 dni. Tekočino precedimo in jo nalijemo v steklenico.
Zdravilni čaj iz rožmarina
Žlico narezanih listov prelijemo s skodelico vrele vode. Pokrito mora stati 10 do 15 minut. Pijemo 3 krat na dan.
Uporaba: izboljšuje prebavo in prekrvavitev, lajša izkašljevanje, čisti dihalne poti, poživlja delovanje jeter, zvišuje prenizek krvni tlak, blaži revmatizem, glavobol in izčrpanost. Lajša tudi tesnobo in živčnost, grgranje pa pomaga pri vnetem grlu.
Rožmarinov liker
80 gr rožmarina, 20 gr timijana (materine dušice), 100 gr sladkorja in 1 liter alkohola. V alkoholu raztopimo sladkor in dodamo rožmarin in timijan ter postavimo za 2 meseca na sonce, nato precedimo.
Pred uporabo naj stoji še 2 meseca.
Rožmarinova kopel
Šopek svežih listov ali 50 gr listov poparimo z 1 litrom vrele vode, pustimo stati 1/2 ure, precedimo in dodamo kopeli.
Rožmarinova sol
Posušene vejice rožmarina stremo in pomešamo s soljo, ki pritegne aromo in prepreči oksidacijo.
PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Šape z orehi
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.