Sestavine za testo:
50 dkg bele gladke moke TIP 400 ali 500
2 dkg svežega
kvasa
2 - 2,5 dcl mleka
8 dkg sladkorja
8 dkg masla ali margarine
1 dkg soli
2 celi jajci
polovica naribane limonine lupine
1 velika žlica ruma
1 drobno jajce za premaz
Sestavine za nadev:
2 dcl sladke smetane, mleko po potrebi
20 dkg rožičeve moke
10 dkg medu
cimet po okusu
malo drobtin po potrebi
Priprava:
Indirektni postopek - kratki kvasni nastavek.
Polovico moke presejte v večjo posodo, dodajte kvas, sladkor in 40 stopinj toplo mleko.
Zmešajte kvasni nastavek, ki naj vzhaja za enkrat.
Dodajte ostale sestavine in zmešajte v srednje trdo testo.
Testo naj vzhaja 20 minut.
Še enkrat rahlo premešajte in naredite podolgovato štruco, ki naj počiva še 15 minut.V tem času naredite nadev. Vse sestavine zmešajte v gladek nadev (smetano prej pogrejte, da bo nadev prijetno topel za testo). Če je masa pretrda, lahko dodate malo toplega mleka. Če pa je masa pretekoča, lahko dodate malo drobtin.
Po vzhajanju štruco razvaljajte v pravokotnik (debeline 2 mm), ki ga namažete z nadevom in zvijete kot potico.S strgalom ali ostrim nožem razrežite zvitek v 8 - 10 cm dolge štruklje, ki jih polagajte na nizek pekač, obložen s papirjem za peko ali dobro namaščen.
Ko so zvitki primerno vzhajani, jih namažite s stepenim jajcem in jih večkrat prebodite, kot druge nadevane izdelke.
Pecite prvih 10 minut pri temperaturi 190 stopinj (navadno pečico prej ogrejte), nato temperaturo znižajte na 170 stopinj in pecite še 25 minut.
NASVET: pri polaganju zvitkov na pekač upoštevajte medsebojno razdaljo, saj bodo narasli skoraj za enkrat.Vedno zaključke zavitkov polagajte navzdol, da se med peko ne odpirajo.
Mesitev, izdelava in vzhajanje: 90 minut
Peka: 35 minut / 190 - 170 stopinj
Zahtevnost: srednje
Količina: 16 kosov (jaz sem dobila 10 kosov, rezala sem na dolžino 9 cm, ravno prav za en pekač od pečice, širine 60 cm).
Iz Jožičine kuhinje vam želim sladke prste
Vir : Kruh in pecivo po domače - Franci Planinc
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.