Zrak se nam je malo ohladil, lažje smo zadihale tudi ženske v svojih kuhinjah. Da pa prijetno zadiši, moramo poskrbeti same.
Ko pride zima, je lepo stopiti v domačo shrambo ter domače in goste razvajati z doma pripravljenimi vložninami.
Pri meni je danes dišalo po mešanici kisa, vode, olja, soli, sladkorja, celega popra in po pravkar nabrani sveži papriki.
Pripravila sem si vse potrebno:
7 kg paprike babure
1 kg rdeče paprike
1,5 l kisa za vlaganje 9%(aromatiziranega)
3 l vode
25 dkg sladkorja
15 dkg soli
3 dcl olja
nekaj zrn celega popra
In še 16 sterilnih kozarcev s pokrovi
Postopek:
Mojega ata sem nahecala, da mi je namesto sprehoda očistil papriko in jo razrezal na primerne koščke. Za to je porabil urico svojega časa, pa saj mi itak v vsem ustreže. Ata hvala.
Sama sem jo oprala in dala na cedilo.
Na plinski štedilnik sem pristavila večjo skledo, v kateri sem pripravila mešanico kisa, vode, sladkorja, soli, nekaj poprovih zrn.
To mešanico sem zavrela in vanjo vlila 1 dcl olja (zato samo 1/3 ali 1 dcl olja, ker sem delala v treh rundah in sem olje prilila vsaki rundi posebej po 1 dcl).
Torej v vrelo mešanico sem vsipala 1/3 paprike, jo pokrila, plin pustila na največjem plamenu, da je paprika zavrela (na ugriz mora biti še čvrsta). Plamen sem takoj zmanjšala na minimum in papriko napolnila v kozarce kar na tesno ter nalila nanjo vroče mešanice in takoj zaprla s pokrovi. Malo morate pri polnjenju sam sebe preganjat.
To sem ponovila še dvakrat, vsaki rundi pa sem, kot sem že napisala, prilila 1 dcl olja.
Kozarce sem sproti polagala pod odejo tako,da sem jih obrnila narobe (da izpodrine zrak).
Ko sem končala s polnjenjem, sem kozarce obrnila pravilno in jih dobro pokrila. Tako jih bom pustila čez noč.
Tako fajn se počutim, ker mi je ostalo le 1,8 dcl tekočine.
Torej na kozarec gre okrog 3 dcl tekočine.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.