Za štiri osebe boste potrebovali:
Omletno testo:
1/2 l mleka (1 dcl mleka lahko nadomestite z gazirano vodo)
24 dkg moke
3 dkg sladkorja
2 jajci
sol
+ maščoba za pečenje
Nadev:
15 dkg zmletih orehov
7 dkg sladkorja
6 dkg drobtin
2,5 dcl sladke smetane
1 jajce
naribana limonina lupina
1 zamašek ruma
(vse sestavine za nadev dajte v posodico in zamešajte)
Preliv:
2 jajci
1 dcl sladke smetane (ali mleka)
Izdelava:
Iz naštetih sestavin zamešajte omletno testo in spečite palačinke (10 kosov).
Namažite jih z nadevom (1 žlica na palačinko), tesno zvijte in polagajte v namazan pekač.
Polijte z mešanico razžvrkljanih jajc in smetane.
Dajte v predhodno ogreto pečico na 180 stopinj in rumeno zapecite (20 minut).
Palačinke dajte na mizo še tople, cele ali prerezane, s kepico dobrega sladoleda, posute s sladkorno moko ali oblite s stopljeno čokolado, za dekoracijo jih posujte z žličko mletih orehov.
Nasvet: Nadev je točno preračunan, če se boste sladkali med polnjenjem palačink, ga naredite več.
Iz Jožičine kuhinje sončen pozdrav.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.