Kodrolistnati ohrovt je na naših vrtovih po krivem zanemarjen, saj mu zaradi njegovih številnih zdravju koristnih učinkov nekateri pravijo kar kralj zelene super hrane. Biologi poudarjajo kar deset izjemnih lastnosti ohrovta*.
Listnati ohrovt je med najbolj hranljivimi živili na planetu
Ohrovt spada v družino kapusnic. Je križnica, med katere spadajo tudi zelje, brokoli, cvetača in brstični ohrovt. Poznamo več vrst ohrovta, njegovi listi so lahko zeleni ali vijolični in imajo gladko ali kodrasto obliko.
Najpogostejša vrsta ohrovta se imenuje kodrolistnati ohrovt, ta ima zelene in kodraste liste ter trdo, vlaknato steblo.
Ena skodelica surovega kodrolistnatega ohrovta, ki tehta približno 67 gramov, vsebuje:
Vitamin A: 206 % priporočene DV (iz beta-karotena)
Vitamin K: 684% DV
Vitamin C: 134% DV
Vitamin B6: 9% DV
Mangan: 26% DV
Kalcij: 9% DV
Baker: 10% DV
Kalij: 9% DV
Magnezij: 6% DV
Vsebuje tudi 3% ali več DV vitamina B1 (tiamin), vitamina B2 (riboflavin), vitamina B3 (niacin), železa in fosforja.
Kljub navedenemu bogastvu hranilnih snovi, ima skodelica ohrovta le 33 kalorij, 6 gramov ogljikovih hidratov (od tega 2 g vlaknin) in 3 grame beljakovin. Ohrovt vsebuje zelo malo maščob, velik del maščobe, ki jo z ohrovtom zaužijemo, pa je v obliki omega-3 maščobnih kislin, imenovanih tudi alfa linolenska kislina. Glede na izjemno nizko kalorično vsebnost je ohrovt med najbolj hranilno bogatimi živili. Uživanje ohrovta je tako odličen način za povečanje skupne vsebnosti hranil v vaši prehrani.
Ohrovt vsebuje močne antioksidante
V ohrovtu je, tako kot tudi v drugi listnati zelenjavi, zelo veliko antioksidantov. Sem spadajo beta-karoten in vitamin C ter različni flavonoidi in polifenoli. Antioksidanti so snovi, ki pomagajo preprečevati oksidativne poškodbe prostih radikalov v telesu. Strokovnjaki verjamejo, da so oksidativne poškodbe eden vodilnih dejavnikov staranja in številnih bolezni, vključno z rakom.
V ohrovtu pa najdemo še posebej velike količine flavonoidov kvercetin in kaempferol, ki imata dokazano pozitivne učinke pri zaščiti srca in ožilja, znižujeta krvni tlak, raziskave pa poročajo tudi o protivnetnih, protivirusnih, antidepresivnih in protirakavih učinkih.
Je odličen vir vitamina C
Kot vemo ima vitamin C pomembno funkcijo v telesu. Potreben je na primer za sintezo kolagena, pozitivno vpliva na absorbcijo železa in je pomemben antioksidant. Ohrovt vsebuje veliko več vitamina C kot večina druge zelenjave, na primer 4,5-krat več kot špinača in celo več kot pomaranča.
Pomaga lahko pri zniževanju holesterola
Ohrovt lahko vaše telo podpre pri izdelavi žolčnih kislin, ki pomagajo telesu prebaviti maščobe.
Naša jetra s hrano zaužit holesterol spremenijo v žolčne kisline, ki se nato sprostijo v prebavni sistem, kadar koli zaužijemo mastni obrok. Ko se vsa maščoba absorbira in žolčne kisline opravijo svojo nalogo, se ponovno absorbirajo v krvni obtok in ponovno uporabijo. Snovi, imenovane sekvestranti žolčnih kislin, pa lahko vežejo žolčne kisline v prebavni sistem in preprečijo njihovo ponovno absorpcijo. S tem se zmanjša skupna količina holesterola v telesu. Prav ohrovt vsebuje sekvestrante žolčne kisline, ki lahko znižajo raven holesterola. Njegovo redno uživanje bi tako lahko zmanjšalo tveganje za bolezni srca.
Ena od raziskav je pokazala, da pitje ohrovtovega soka vsak dan po vrsti v obdobju 12 tednov poveča HDL ("dober") holesterol za 27% in zniža raven LDL (poznanega kot slab, škodljiv holesterol) za 10%. Po primerjavi rezultatov ima ohrovt 43 % učinkovitosti holestiramina, zdravila za zniževanje holesterola, ki deluje na podoben način.
Eden najboljših virov vitamina K
Vitamin K je pomembno hranilo - je ključnega pomena za strjevanje krvi, saj "aktivira" nekatere beljakovine in jim omogoči, da vežejo kalcij. Ohrovt je eden najboljših virov vitamina K, saj ena sama skodelica surovega ohrovta vsebuje skoraj 7-kratno priporočeno dnevno količino. Pomaga pri preprečevanju bolezni srca in osteoporoze.
Vsebuje številne snovi za boj proti raku
Rak je bolezen, ki v nas že ob omembi sproži strah, saj je zanjo značilna nenadzorovana rast celic. Ohrovt vsebuje številne spojine, za katere raziskovalci trdijo, da naj bi imele zaščitne učinke proti raku. Študije so pokazale, da lahko uživanje križnate zelenjave, vključno z ohrovtom, znatno zmanjša tveganje za več vrst raka, vendar so nekatere študije, narejene na ljudeh, dobile nasprotujoče rezultate.
Bogat je z beta-karotenom
Za ohrovt pogosto slišimo, da vsebuje veliko vitamina A, vendar to ni povsem natančno. Pravzaprav kodrolistnati ohrovt vsebuje veliko beta-karotena, antioksidanta, ki ga telo lahko spremeni v vitamin A. Tako je uživanje ohrovta lahko učinkovit način za povečanje ravni tega zelo pomembnega vitamina v telesu.
Dober vir mineralov, ki jih večini ljudi primanjkuje
Ohrovt je izjemno bogat tudi z minerali, med njimi tudi tistih, ki jih marsikomu primanjkuje.
Je dober rastlinski vir kalcija, hranila, ki je zelo pomembno za zdravje kosti in ima pomembno vlogo pri vseh vrstah celičnih funkcij.
Je tudi razmeroma dober vir magnezija, neverjetno pomembnega minerala, ki ga večini ljudi primanjkuje. Uživanje veliko magnezija lahko ščiti pred diabetesom tipa 2 in boleznimi srca.
Ohrovt vsebuje tudi precej kalija, minerala, ki ga povezujejo z zmanjševanjem krvnega tlaka in mu pripisujejo ugoden vpliv na zmanjševanje tveganj za bolezni srca.
Še ena od prednosti ohrovta pred drugimi listnatimi zelenjavami, na primer špinačo, pa je ta, da ohrovt vsebuje malo oksalata, snovi, ki jo najdemo v nekaterih drugih zelenih rastlinah in lahko prepreči absorpcijo mineralov.
Pomaga zaščititi vaše oči
Ohrovt slovi tudi zaradi vsebnosti teh dveh močnih hranil, ki ščitita oči
. Ena najpogostejših posledic staranja je, da se vid poslabša. Na srečo je v prehrani več hranil, ki lahko pomagajo preprečiti, da bi se to zgodilo. Dve izmed glavnih sta lutein in zeaksantin, karotenoidna antioksidanta, ki ju v velikih količinah najdemo v ohrovtu in še nekaterih drugih živilih. Številne študije so pokazale, da imajo ljudje, ki jedo dovolj luteina in zeaksantina, veliko manjše tveganje za degeneracijo rumene pege in sive mrene, dve zelo pogosti očesni bolezni.
Pomagal vam bo shujšati
In nazadnje vendar ne najmanj pomembno, ohrovt je izjemno primerna hrana za zdravo hujšanje.
Njegova kalorična vrednost je zelo nizka, vendar je vseeno zelo hranilen in se po njem počutite siti. Zaradi nizke vrednosti kalorij in visoke vsebnosti vode pravimo, da ima ohrovt nizko energijsko gostoto. V številnih študijah je bilo dokazano, da uživanje veliko hrane z nizko energijsko gostoto pomaga pri izgubi teže. Ohrovt vsebuje tudi majhne količine beljakovin in vlaknin. To sta dve najpomembnejši hranili pri hujšanju. Čeprav nismo zasledili študije, ki bi neposredno preizkušala učinke ohrovta na hujšanje, je glede na vse njegove lastnosti logično sklepati, da bi lahko bil ohrovt koristen dodatek k dieti za hujšanje.
Verjamemo, da vas bo prebrano prepričalo, da si ohrovt zasluži, da se uvrsti na seznam hrane, po kateri boste pogosto posegali. Odličen je v juhah, omakah, narastkih, liste lahko uporabite za zavijanje. Privoščite si ga v toplih solatah, obogatite z njim svoj jutranji smuti ali ga dodajte mafinom ali palačinkam in tortiljam.
*Vir: www.healthline.com, avtor: Kris Gunnars