Izognite se srečanju z medvedom

Po dolgih hladnih zimskih mesecih je končno posijalo sonce. Pogostejši bodo sprehodi v naravo, v gozd. Bodite previdni, toplo sonce je iz brlogov privabilo tudi medvede. Kaj storiti, če vam pot prekriža medved?
Medved se človeka boji, zato se mu največkrat pravočasno umakne. (foto: www.sxc.hu)
Medved se človeka boji, zato se mu največkrat pravočasno umakne. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Čeprav je število napadov medveda na človeka pri nas zelo majhno, je zelo odmevno v medijih, kar lahko povzroča strah med ljudmi. Medved se ob srečanju s človekom največkrat umakne, če pa se zgodi, da se ne, je njegov »napad«lažen, kar pomeni, da med njim in človekom ne pride do fizičnega stika. Z lažnim napadom medved opozori in želi človeka le prestrašiti, želel se bo izogniti fizičnemu stiku, saj zanj človek predstavlja nevarnost in se ga boji.

Srečanje z medvedi pri nas
Po podatkih, ki so zapisani na spletni strani Medvedi.si, se pri nas kljub pogostemu srečanju z medvedi zgodi napad na človeka enkrat do dvakrat letno. V zadnjih 40 letih ni zabeleženo, da bi medved človeka poškodoval do smrti.

V Severni Ameriki, kjer živijo tri vrste medvedov, letno beležijo en smrten primer napada na človeka. Da je napad medveda na človeka redek, govorijo tudi podatki, da letno v povprečju zaradi napada psa umre v tej državi kar 67 ljudi, 374 pa jih zadane strela. Medvedje, ki živijo v severnoameriških narodnih parkih, so bolj napadalni, kot evropski rjavi medvedi, ki živijo pri nas.

Medved napade, če se počuti ogroženega
Pri rjavih medvedih, ki živijo na našem območju, se vsi napadi zgodijo ob nenadnih srečanjih, ko človek medveda »preseneti« in se ta ne more umakniti. Žival napade zaradi občutka ogroženosti, zato se brani. Najbolj nevarne so medvedke z mladiči.

Medvedi vzbujajo strah
Čeprav je verjetnost, da bi medved napadel človeka, zelo majhna, vzbuja ta več strahu kot katera koli druga vrsta živali.

Kaj storiti, če srečate medveda?
Da v gozdu, v naravi ne bi prišlo do neljubega srečanja z medvedi, upoštevajte določena navodila obnašanja. Rjavi medved, ki živi v naših gozdovih, ljudi ne napada kot plen, napade le, če se človeka prestraši.

Ko se sprehajate po gozdu, imejte psa vedno na povodcu. V spomladanskem obdobju (maj, junij), pa je odsvetovano sprehajanje s psom na področjih, kjer je lahko prisoten medved.

Med hojo po gozdu bodite glasni, prepevajte, žvižgajte, se pogovarjajte, udarite s palico ob deblo. Na tak način boste opozorili nase. Seveda pa ni potrebno, da ste preveč glasni, saj s tem motite gozdni mir.

Če se zgodi, da opazite medveda, se umaknite v smer, od koder ste prišli. Če medved prihaja proti vam in vas še ni zaznal, ga z mirnim glasom opozorite nase. V večini primerov medved odide stran.

Če se zgodi, da naletite na medveda, ste v njegovi neposredni bližini, poskušajte ostati čim bolj mirni, ne delajte hitrih gibov, ne kričite. S tem bi medveda prestrašili. Obstanite in se nato počasi odmikajte stran od njega. Če bi se zgodilo, da bi se medved zapodil proti vam, obstanite ali se ulezite na tla. Medved se bo v takem primeru skoraj vedno ustavil, gre namreč za lažni napad. Nikoli ne tecite, s tem lahko povečate možnost napada. Stran od medveda se s hitrimi koraki lahko umaknete le, če vas ta še ni zaznal.

Za zaščito, v primeru, da bi vas medved želel napasti, lahko uporabite tudi razpršilo proti medvedom (»bear spray«), ki je na voljo v nekaterih trgovinah pri nas.

Kako lahko še preprečite srečanje z medvedom?
Ne zadržujte se v bližini trupel poginjenih živali ali nepravilno odvrženih klavniških odpadkov. Poskrbite, da v okolici vašega domovanja ni dostopnih organskih virov hrane za medvede (smeti, klavniški odpadki, tropine, nezavarovani čebelnjaki, smetnjaki, komposti). Ne približujte se medvedjim mladičem, četudi so videti zapuščeni, raje se umaknite. Med oktobrom in majem ne hodite v bližino medvedjih brlogov in nikoli vanje. Medvedom nikoli ne smete ponujati hrane!

Ali ste vedeli?
Agresivno človekovo ravnanje ob srečanju z medvedom, kot je metanje kamenja, palic in drugih predmetov vanj, lahko medveda sicer odžene, najpogosteje pa se medved v taki situaciji počuti še bolj ogroženega in lahko napade.

Medved, ki se dvigne, postavi na zadnje noge, s tem ne izkazuje agresivnosti. Na tak način želi dobiti boljši pregled nad okolico. Če boste spregovorili z mirnim glasom, bo medved hitreje spoznal, da ima pred sabo človeka in se bo umaknil.


 
Vir: Zavod za gozdove Slovenije, Medvedi.si

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo …

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.