KOLUMNA: Manj sladkorja in več nasmehov!

Prevelika poraba belega sladkorja je problem vsaj dve stoletji, ko se je na začetku 19. stoletja začel množično uvažat iz kolonij, v 20. stoletju pa se začne v Evropi pridobivati iz sladkorne pese. Res je, na začetku se je z njim sladkalo samo čaj, s leti pa bel cuker pride v kulinarko in sladke pijače in jasno, prigrizke. Že če pojemo en rogljiček, imamo dovolj sladkorja za ves dan!

Prevelika poraba belega sladkorja je problem vsaj dve stoletji. (foto: pexels.com)

Prevelika poraba belega sladkorja je problem vsaj dve stoletji. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ne smemo mešati ogljikovih hidratov in sladkorjev, najbolj škodljiva je saharoza, bel sladkor. Od mašenja žil do srčno žilnih obolenj, da ne omenjamo prevelike telesne teže. Kje začeti? Pri nič sladkih pijačah, pri navadnih jogurtih, pri zajtrkih raje med kot marmelade, ki imajo vsaj pol belega sladkorja. Proč s sladkimi prigrizki, od bombonov do keksov in podobnega, ste vedeli, da tudi veliko bolj zdravi cereali (kosmiči s dodatki v obliki keksov) vsebujejo vsaj 20 % pretežno belega sladkorja. Tudi fruktoza, obvezen dodatek vsega sladkega, ni kaj manj škodljiva.

Posledica prekomernega uživanja sladkega, je tudi diabetis.
Da ga ne dobimo, je potreben zdrav življenjski slog, s kakšno majhno pregreho, nič ni narobe, če pojemo eno 10 dekagramsko čokolado v celem mesecu, če pa eno na teden, se kaj hitro lahko pojavijo zdravstvene težave. Rekli boste, kaj pa je teh 5 dek belega sladkorja, mala malca, a če temu dodamo ves bel cuker, ki pride s ostalo hrano in pijačami, smo hitro na pol kile belega cukra na teden.
Dolgoročno take vsebnosti sladkorja noben, še tako športni človek ne prenese brez zdravstvenih težav. Za vitalnost v zrelih letih je potrebno belemu sladkorju reči ne, oziroma bolje preventiva kot kurativa, če ne, vemo kakšne so posledice. Tudi v domovih upokojencev bi moral iti bel cuker ven, in
se nadomestiti s bolj zdravimi sladili, zagotovo ne umetnimi.

A saj veste kako je to, v domovih se najbolj reže stroške pri zdravi hrani. Spomin na tiste poceni, industrijske sladke rogljičke, ko sem bil 10 mesecev prostovoljec, državno plačan, v domu upokojencev, mi daje misliti. Organizem seveda prekomerno uživanje sladkorjev zdrži dolgo, ko pa popusti, ni zdravil, ki bi človeka spet spravili v normalno stanje.

Tudi zaveze naših velikih trgovcev, da zmanjšujejo bel sladkor v pijačah in prigrizkih za 10 % so lari fari. Nutrinuncisti zdrave prehrane lahko potrdijo. Razlika je med naravno prisotnimi sladkorji, ki so v zmernih količinah koristni predvsem kot energija, in industrijsko proizvedenimi, toda v sadju in zelenjavi boste težko našli najbolj nevarno saharozo. Tudi s naravno prisotno glukozo so lahko težave, če pomislimo, kako nas požene na wc, ko se najemo sadja, sploh tistega, ki je preveč zrelo.

Za vitalnost v starosti je napisano nujno, ne bomo omenjali vseh šib božjih, ki tarejo človeštvo, in se najbolj pokažejo v domovih upokojencev, kjer večinsko lepo skrbe za varovance, a kaj, ko ravno varovanci zaradi nezdravega življenjskega sloga povzročajo številne težave tam zaposlenim, pa ni za to vedno kriva demenčnost.

Poskusite začeti dan s enim pečenim jajcem, nekaj deci navadnega jogurta in kvalitetnim sirom, in črnim kruhom, in jasno, nesladkanim čajem, mlekom ali knajpom. In zdržite vsaj do kosila brez sladkih prigrizkov in sladkih pijač!

Boste videli, kot prerojeni boste!

Sreda je na portalu MojaLeta.si rezervirana tudi za kolumne! Pošljite nam svoje misli, svojo zgodbo, kolumno, zapis o čemerkoli in objavili bomo, vam pa podarili lepo nagrado! Naravna kozmetika Sevilla podarja hidrolat MELISE!

Svojo kolumno pošljite na naslov urednistvo@mojaleta.si, s pripisom Sreda je čas za kolumne! Če bo vaša kolumna objavljena, prejmete zdravilni hidrolat MELISE.

 

Morda te zanima tudi:

Tedenski numeroskop: Stopimo korak naprej (piše priznana numerologinja)

Veliko se ubadamo z notranjim otrokom in svojim otroštv...

Metka Klevišar: "Bolnik naj odloča o sebi sam"

Velikokrat se zgodi, da bi svojci, največkrat so to žen...

Slovenski kulturni praznik: na Prešernov smenj v Kranj

8. februar je slovenski kulturni praznik – dan posvečen...

RESNIČNA ZGODBA: Ljubezen iz mladosti

Dolenjska se je kopala v jutranji meglici, kar pa je ni...

Tukaj se v vaši kuhinji nabira največ umazanije. Očistite še danes!

Spoznajte 6 najbolj umazanih površin v kuhinji. Na neka...

Iz Jožičine kuhinje: Mesne miške

Jožica je z nami delila recept za lahko in hitro pripra...

Recepti: 3 spomladanske jedi z lososom

Predstavljamo vam tri recepte za okusne, zdrave in prep...

Svetovni dan spanja: Spanje je ključno za zdravje

Spanje je poleg zdrave prehrane in telesne dejavnosti e...

8 znakov, ki kažejo, da se premalo gibate

Kar nekaj znakov kaže, da se premalo gibate. Če jih pre...

Iz Jožičine kuhinje: Skutina potička

Jožica je tokrat razkrila recept za slastno skutino pot...

Milena Miklavčič: Trije mimobežni utrinki neke sobote

Danes minevajo žalostna tri leta, ko je izbruhnil Covid...

Iz Jožičine kuhinje: Regratov med

Jožica razkriva svoj recept za regratov med.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.