KUHALNICA: Brez zelja ne gre!

Ne samo, da je zelo okusno, kislo zelje je tudi zdravilno. Ste vedeli, da preprečuje raka in da je učinkovito sredstvo za čiščenje organizma? Ste vedeli, da ga lahko pripravite na sto in en način? Preberite nasvete!
Kislo zelje ni le živilo, ki ga največ in najbolj pogosto uživamo pozimi, temveč je tudi zelo učinkovito naravno zdravilo. (Foto: Arhiv)
Kislo zelje ni le živilo, ki ga največ in najbolj pogosto uživamo pozimi, temveč je tudi zelo učinkovito naravno zdravilo. (Foto: Arhiv)
Kislo zelje ni le živilo, ki ga največ in najbolj pogosto uživamo pozimi, temveč je tudi zelo učinkovito naravno zdravilo. (Foto: Arhiv) Kislo zelje (Foto: Milena Miklavčič) Krompirjevi svaljki (Foto: Milena Miklavčič) Bučni polpeti (Foto: Milena Miklavčič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V novi rubriki Kuhalnica boste našli obilo receptov za okusna in poceni kosila, malice, sladice. Naša ambasadorka Milena Miklavčič vam bo iz prve roke pokazala, da je lahko kuhanje tudi poceni in morda še slajše!

Kadar grem v Ljubljano, spotoma skočim še na glavno tržnico, kjer pri zgovorni prodajalki, ki mi že po dveh ali treh obiskih pravi ''stalna stranka'', kupim kislo zelje. To ni le živilo, ki ga največ in najbolj pogosto uživamo pozimi, je tudi neke vrste naravno zdravilo in – ne boste verjeli - učinkovito sredstvo za čiščenje organizma. Po ugotovitvah nekaterih bolj pametnih od mene naj bi redno uživanje kislega zelja preprečevalo nastanek raka na debelem črevesju.

Menda preprečuje tudi raka na prostati, lajša želodčne razjede, blagodejno deluje na žlezo ščitnico, izboljšuje možganske sposobnosti in koncentracijo, pomirja in zmanjšuje stres, pospešuje celično rast, krepi imunski sistem, pospešuje nastajanje krvi in celično dihanje, pozitivno deluje na spolnost, pomaga pri nespečnosti, pospešuje nastajanje barvil v laseh, pospešuje presnovo ogljikovih hidratov, krepi mišice (še posebej srčno), zmanjšuje raven holesterola v krvi, pozitivno učinkuje pri prehladnih in gripoznih obolenjih ter vnetju dlesni in ustne sluznice, lajša motnje črevesne flore, pomaga pri tegobah s protinom in osteoporozo ter pri boleznih zaradi pomanjkanja joda. Zelje tudi pospešuje presnavljanje estrogena pri ženskah, kar jih varuje pred vrstami raka, ki so povezani s hormoni, kot sta rak dojke in jajčnikov.

Skratka, če ga kupim v torek, ga počasi, po ''ščepcih'' jem(o) ves teden, do sobote, ko iz tistega, kar ostane, skuham kislo zelje. To je domača jed s krompirjem, česnom in zabeljena z ocvirki. Ni pa nujno, če jih ne marate. V tem primeru prepražite le čebulo in ji dodate nekaj na koščke narezanega mladega sira, v zelje pa stresete nekaj zajemalk kuhanega fižola.

Kislo zelje je izvrstno tudi v solati. Običajno dodam kumino, poleg, seveda, olja, mičkeno kisa, soli, nekateri ne varčujejo s poprom, tega pa jaz ne maram. Pač … naredim po svoje.

Mimogrede: sveže kislo zelje je strašno dobro tudi za ljudi, ki imajo sladkorno.

Če se vam zdi premalo ''konkretno'', potem narežite na koščke kruh, dodajte prav tako narezan paradižnik, por, dva jajca, naredite polpeto in – nasitilo vas bo!

V soboto sem za zraven pripravila še krompirjeve svaljke. Naredim jih sicer klasično (zelju ''ukradem'' nekaj kuhanega, olupljenega krompirja, moka, malo smetane, jajce, sol), ne morem pa si kaj, da ne bi dodala še kakšen ostanek skute, kateri bo, recimo, rok trajanja vsak čas potekel. Svaljki so bolj rahli, mene pa ne boli srce, da bi po nepotrebnem metala hrano v smeti.

Namesto mesa smo jedli polpete iz bučk, mladega sira, ovsenih kosmičev, jajca, zelišč (zelo obilo) in ajdove moke. Zelo mehko zmes potem z večjo žlico naložim na pekač in peki papir, ter pečem na 180 stopinjah kakšnih 40 minut.

Tisti, ta ''mesnati'', pa so ob zelju pojedli nekaj suhega mesa.

Po kosilu smo imeli nadvse dragoceno slaščico: grozdje s primorskega konca, pregrešno dragega, kar tri evre za kg. Žal so bili želodec & pogoltne oči premočni v borbi z vsebino denarnice.

»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«


Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Poznate kanadski zlati koren? Ubija viruse in bakterije, uravna holesterol …

Ste že slišali za rastlino kanadski zlati koren? Gre za...

Žajbelj – uravnava holesterol, lajša simptome menopavze in izboljšuje spomin

Koristi žajblja že dlje časa preučuje tudi znanost. Kar...

Iz Jožičine kuhinje: Segedin golaž

Segedin golaž velja za najbolj priljubljeno jed na žlic...

Iz Jožičine kuhinje: Nadevana paprika

Jožica ima idejo za odlično kosilo - nadevane paprike. ...

Iz Jožičine kuhinje: Žemljice iz pirine moke z dodatkom kislega testa

Tokrat naša ambasadorka Jožica z nami deli recept za pi...

Fala Slonček vabi na natečaj v peki kruha Naj Fala kruh 2023

Peka kruha ima na Slovenskem bogato tradicijo, zato ne ...

Želite ohraniti zdravo srce in ožilje? Te 4 diete so najboljše za srce

Študije kažejo, da te 4 diete podpirajo zdravje srce, o...

3 super živila, ki pomagajo pri hujšanju in veljajo za ekspresne toplice maščob

Spoznajte 3 super živila, ki dokazano pomagajo pri hujš...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

To nedeljo Marcelova tržnica za podporo neozdravljivo bolnim otrokom

V nedeljo, 27. avgusta, se bo na Pogačarjevem trgu v Lj...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.