V novi rubriki
Kuhalnica boste našli obilo receptov za okusna in poceni kosila, malice, sladice. Naša ambasadorka
Milena Miklavčič vam bo iz prve roke pokazala, da je lahko kuhanje tudi poceni in morda še slajše!
Kadar grem v Ljubljano, spotoma skočim še na glavno tržnico, kjer pri zgovorni prodajalki, ki mi že po dveh ali treh obiskih pravi ''stalna stranka'', kupim kislo zelje. To ni le živilo, ki ga največ in najbolj pogosto uživamo pozimi, je tudi neke vrste naravno zdravilo in – ne boste verjeli - učinkovito sredstvo za čiščenje organizma. Po ugotovitvah nekaterih bolj pametnih od mene naj bi redno uživanje kislega zelja preprečevalo nastanek raka na debelem črevesju.
Menda preprečuje tudi raka na prostati, lajša želodčne razjede, blagodejno deluje na žlezo ščitnico, izboljšuje možganske sposobnosti in koncentracijo, pomirja in zmanjšuje stres, pospešuje celično rast, krepi imunski sistem, pospešuje nastajanje krvi in celično dihanje, pozitivno deluje na spolnost, pomaga pri nespečnosti, pospešuje nastajanje barvil v laseh, pospešuje presnovo ogljikovih hidratov, krepi mišice (še posebej srčno), zmanjšuje raven holesterola v krvi, pozitivno učinkuje pri prehladnih in gripoznih obolenjih ter vnetju dlesni in ustne sluznice, lajša motnje črevesne flore, pomaga pri tegobah s protinom in osteoporozo ter pri boleznih zaradi pomanjkanja joda. Zelje tudi pospešuje presnavljanje estrogena pri ženskah, kar jih varuje pred vrstami raka, ki so povezani s hormoni, kot sta rak dojke in jajčnikov.
Skratka, če ga kupim v torek, ga počasi, po ''ščepcih'' jem(o) ves teden, do sobote, ko iz tistega, kar ostane, skuham kislo zelje. To je domača jed s krompirjem, česnom in zabeljena z ocvirki. Ni pa nujno, če jih ne marate. V tem primeru prepražite le čebulo in ji dodate nekaj na koščke narezanega mladega sira, v zelje pa stresete nekaj zajemalk kuhanega fižola.
Kislo zelje je izvrstno tudi v solati. Običajno dodam kumino, poleg, seveda, olja, mičkeno kisa, soli, nekateri ne varčujejo s poprom, tega pa jaz ne maram. Pač … naredim po svoje.
Mimogrede: sveže kislo zelje je strašno dobro tudi za ljudi, ki imajo sladkorno.
Če se vam zdi premalo ''konkretno'', potem narežite na koščke kruh, dodajte prav tako narezan paradižnik, por, dva jajca, naredite polpeto in – nasitilo vas bo!
V soboto sem za zraven pripravila še krompirjeve svaljke. Naredim jih sicer klasično (zelju ''ukradem'' nekaj kuhanega, olupljenega krompirja, moka, malo smetane, jajce, sol), ne morem pa si kaj, da ne bi dodala še kakšen ostanek skute, kateri bo, recimo, rok trajanja vsak čas potekel. Svaljki so bolj rahli, mene pa ne boli srce, da bi po nepotrebnem metala hrano v smeti.
Namesto mesa smo jedli polpete iz bučk, mladega sira, ovsenih kosmičev, jajca, zelišč (zelo obilo) in ajdove moke. Zelo mehko zmes potem z večjo žlico naložim na pekač in peki papir, ter pečem na 180 stopinjah kakšnih 40 minut.
Tisti, ta ''mesnati'', pa so ob zelju pojedli nekaj suhega mesa.
Po kosilu smo imeli nadvse dragoceno slaščico: grozdje s primorskega konca, pregrešno dragega, kar tri evre za kg. Žal so bili želodec & pogoltne oči premočni v borbi z vsebino denarnice.
»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …« Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.