Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila dragocene nasvete iz babičine beležke, in sicer nam je razkrila, kako uporabna je citronska kislina in kje vse jo lahko uporabljamo.
Citronska kislina je vsestransko uporabna. (Foto: Freepik.com)
Citronska kislina je vsestransko uporabna. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Žlička 5g citronske kisline ustreza učinku kisline soka cca 2 svežih limon. Hranimo jo v suhem in hladnem prostoru! Zaradi vlage se lahko prah strdi, kar ne vpliva na kvaliteto, saj ga lahko ponovno razrahljamo.

Citronsko kislino, ali kot jo tudi poimenujemo, citronko lahko uporabimo namesto limon pri pripravi (konzerviranju) marmelad, džemov, želejev, sadnih solat, kompotov, sadnih sokov in zelenjave.

Primerna je za vkuhavanje, izboljša okus vloženega sadja in manj kislega sadja ter ohranja barvo sadja in zelenjave.

Priljubljena je pri pripravi mineralne vode ali čaja - na 1liter tekočine dodamo 2 do 3 gr citronske kisline.

Stabilizira tudi okus peciva in raznih omak.

Zelo, zelo dobro se obnese tudi pri čiščenju v gospodinjstvu - npr. za čiščenje vodnega kamna pri kavnih aparatih, grelnikih za vodo, čiščenju inox posode - površin...

Za odstranjevanje vodnega kamna (pipe, bideji, wc školjke) uporabimo: nekaj žličk citronske kisline in jih dobro premešamo z vodo ter spustimo skozi napravo, ki jo želimo očistiti. Pri tem upoštevamo navodila proizvajalca naprave.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup z okusom mete in maline

Če je vodnega kamna veliko, površino le navlažimo z vodo in posipamo po njej citronsko kislino ter pustimo nekaj minut, nato le malo bolj grobo podrgnemo in speremo. Še tako trdovrtatni vodni kamen se bo presenetljivo lahko odluščil.

Jaz sem bila danes navdušena, res enkraten rezultat brez posebnega truda.

Prav tako jo učinkovito uporabimo za lesk kozarcev in steklenih
izdelkov. Žličko citronske kisline raztopimo v vroči vodi in s tem operemo kozarce. Nato speremo z mrzlo vodo.

In še recept za babičin bezgov sirup (okusna in osvežujoča pijača za vroče dni)

Sestavine:

15 bezgovih cvetov

1 liter vode

60 dkg sladkorja

20 gr = 2 dkg citronske kisline

Navodilo za pripravo:
Bezgove cvetove namočite v liter vode. To naj stoji 1 dan. Nato precedite, dodate sladkor in citronsko kislino. Segrejte do 80 stopinj, da se sladkor raztopi in nalijte v steklenico, ter dobro zatesnite.
Sirup uživamo razredčen z vodo, lahko mu dodamo limonin sok.

Iz Jožičine kuhinje pozdrav od "kompani" Jožica in citronska kislina.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

Segedin – kako skuhamo najboljši golaž s kislim zeljem (+odlični recepti)?

Segedin je okusna mesna enolončnica, ki jo pripravimo s...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...

Najbolj brani recept: Kruh brez moke

Ta recept je postal pravi internetni hit. Vsi ga pečejo...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...

Kako pripraviti domače vlečeno testo (Iz Jožičine kuhinje)?

Jožica razkriva, kako pripraviti odlično domače vlečeno...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.