Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila dragocene nasvete iz babičine beležke, in sicer nam je razkrila, kako uporabna je citronska kislina in kje vse jo lahko uporabljamo.
Citronska kislina je vsestransko uporabna. (Foto: Freepik.com)
Citronska kislina je vsestransko uporabna. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Žlička 5g citronske kisline ustreza učinku kisline soka cca 2 svežih limon. Hranimo jo v suhem in hladnem prostoru! Zaradi vlage se lahko prah strdi, kar ne vpliva na kvaliteto, saj ga lahko ponovno razrahljamo.

Citronsko kislino, ali kot jo tudi poimenujemo, citronko lahko uporabimo namesto limon pri pripravi (konzerviranju) marmelad, džemov, želejev, sadnih solat, kompotov, sadnih sokov in zelenjave.

Primerna je za vkuhavanje, izboljša okus vloženega sadja in manj kislega sadja ter ohranja barvo sadja in zelenjave.

Priljubljena je pri pripravi mineralne vode ali čaja - na 1liter tekočine dodamo 2 do 3 gr citronske kisline.

Stabilizira tudi okus peciva in raznih omak.

Zelo, zelo dobro se obnese tudi pri čiščenju v gospodinjstvu - npr. za čiščenje vodnega kamna pri kavnih aparatih, grelnikih za vodo, čiščenju inox posode - površin...

Za odstranjevanje vodnega kamna (pipe, bideji, wc školjke) uporabimo: nekaj žličk citronske kisline in jih dobro premešamo z vodo ter spustimo skozi napravo, ki jo želimo očistiti. Pri tem upoštevamo navodila proizvajalca naprave.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup z okusom mete in maline

Če je vodnega kamna veliko, površino le navlažimo z vodo in posipamo po njej citronsko kislino ter pustimo nekaj minut, nato le malo bolj grobo podrgnemo in speremo. Še tako trdovrtatni vodni kamen se bo presenetljivo lahko odluščil.

Jaz sem bila danes navdušena, res enkraten rezultat brez posebnega truda.

Prav tako jo učinkovito uporabimo za lesk kozarcev in steklenih
izdelkov. Žličko citronske kisline raztopimo v vroči vodi in s tem operemo kozarce. Nato speremo z mrzlo vodo.

In še recept za babičin bezgov sirup (okusna in osvežujoča pijača za vroče dni)

Sestavine:

15 bezgovih cvetov

1 liter vode

60 dkg sladkorja

20 gr = 2 dkg citronske kisline

Navodilo za pripravo:
Bezgove cvetove namočite v liter vode. To naj stoji 1 dan. Nato precedite, dodate sladkor in citronsko kislino. Segrejte do 80 stopinj, da se sladkor raztopi in nalijte v steklenico, ter dobro zatesnite.
Sirup uživamo razredčen z vodo, lahko mu dodamo limonin sok.

Iz Jožičine kuhinje pozdrav od "kompani" Jožica in citronska kislina.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za bograč- kako skuhamo najboljši bograč?

Recept za bograč! Bograč je golažu podobna jed, ki mora...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Kifeljčki s svinjsko mastjo

Vonj in okus po stari babičini kuhinji na mizi. Kot bi ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Belokranjska pogača

Jožica predstavlja originalni zaščiteni recept za Belok...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pasulj

V hladnejših mesecih, ki še prihajajo nas bo ogrel okus...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Prijavite se na natečaj v peki kruha Naj Fala kruh 2024

Tudi letos vas Fala Slonček vabi, da se mu pridružite n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.