Težave z žolčem: Naravna pomoč

Moje zdravje > Bolezni | piše: Helena Primic | 9.11.2023
Svojemu indikatorju potlačene jeze lahko pomagate z nekaterimi začimbami in zeliščnimi čaji, ki blagodejno učinkujejo na delovanje žolčnika in pospešujejo izločanje žolča.
Ne glede na to, kako zdrava je vaša prehrana, pazite, da se med prehranjevanjem ne boste vznemirjali in jezili. (Foto: Freepik.com)
Ne glede na to, kako zdrava je vaša prehrana, pazite, da se med prehranjevanjem ne boste vznemirjali in jezili. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Vam je po mastni in »težki« hrani pogosto slabo in imate težave z napihnjenostjo ter prebavo?

Morda je za vaše težave kriv žolčnik, ki lahko izloča premalo žolča ali pa se žolč predolgo zadržuje v žolčnem mehurju, kar spodbuja nastanek žolčnih kamnov.

 

Vzrok: nezdrave maščobe in zadrževanje jeze

Žolčnik je skupaj z jetri najbolj obremenjen z maščobami, saj je njegova naloga skladiščenje žolča, ki nastaja v jetrih in skrbi za raztapljanje maščob. Zato se težave z žolčem po navadi pokažejo po zaužitju večjih količin maščob.

In to tudi, če uživamo le zdrave nenasičene maščobe, najbolj pa, če smo pretiravali z nezdravimi nasičenimi maščobami – pražen krompir, ocvrta hrana, mastno meso in vse pregrehe, ki vsebujejo nezdrave maščobe.

Žolčnik je preobremenjen tudi, če imamo preveč holesterola, zaradi katerega se v žolčniku in žolčevodih lahko začnejo tvoriti holesterolni žolčni kamni. Žolčni kamni so sicer lahko tudi iz drugih snovi, vendar redkeje.

Pri težavah z žolčem pa ne smemo pozabiti tudi na vpliv čustev na zdravje. Če pretirana jeza poškoduje jetra, zadrževanje in neizražanje jeze v žolčnem mehurju ustvarjata zastoje pri praznjenju žolča, ki zato lahko kristalizira in tako nastanejo žolčni kamni. Zato ni čudno, da so žolčni kamni pogostejši pri ženskah, ki imajo praviloma več težav z izražanjem jeze in agresivnih čustev kot moški.

Za to, da bo vaš žolčnik nemoteno deloval, je torej nujno sprejeti in na socialno sprejemljiv način izražati jezo.

 

Pomoč iz narave: Od začimb do zeliščnih čajev

Svojemu indikatorju potlačene jeze lahko pomagate tudi z nekaterimi začimbami, ki blagodejno učinkujejo na delovanje žolčnika in pospešujejo izločanje žolča.

Narava skriva veliko naravnih pomočnikov žolčnika: janež, čemaž, črna kumina, kumina, česen, žajbelj, rman, hren, kardamom, kurkuma, majaron, meta, origano, muškatni orešček, rožmarin, koromač, koprc, galagant, kolmež in pelin ter tudi olivno olje. Vse te začimbe čim več dodajajte jedem, predvsem mastnim, saj boste tako svojemu žolčniku zelo olajšali delo.

Pomagate pa mu lahko tudi z zeliščnimi čaji iz encijana, artičokinih listov ali kordabenedikte. Ker so zelo grenki, je najbolje, da pripravite hladni preliv in ga pustite čez noč stati. Lahko se odločite tudi za alkoholni izvleček ali zeliščni liker. Pri slednjem pazite, da z njim ne pretiravate, saj boste sicer z alkoholom preveč obremenili jetra, ki so tesno povezana z delovanjem žolčnika.

 

Previdno: Brez grobih čiščenj!

Kaj pa, če so vam že odkrili žolčne kamne oziroma sumite na njih? V tem primeru se vsekakor ne lotite grobega enkratnega čiščenja žolčnika ali jeter z grenko soljo in podobnimi recepti, prav tako pa ne pretiravajte z zgoraj navedenimi začimbami, saj lahko sprožite premik katerega od žolčnih kamnov, ki lahko zamaši žolčne prehode in v skrajnem primeru povzroči celo razlitje žolča, skoraj zagotovo pa vas pripelje do kirurškega posega.

Zakaj bi se izpostavljali nevarnosti, operaciji in celo izgubi žolčnika le zato, ker se želite v enem dnevu rešiti vseh težav, ki so se nabirala desetletja?!

V primeru suma ali diagnosticiranih žolčnih kamnov je najbolje najprej izvesti kuro z registriranim naravnim zdravilom Rowachol, ki pri veliko ljudeh že v nekaj mesecih stopi žolčne kamne po naravni poti. Ko so kamni stopljeni ali vsaj zmanjšani do te mere, da niso več nevarni, da bi se zagozdili, če se premaknejo, lahko začnete intenzivneje uporabljati vse zgoraj navedene začimbe, ki spodbujajo delovanje žolča in tako preprečijo ponovno nastajanje žolčnih kamnov.

Seveda pa ne pozabite iz svojega življenja tudi odstraniti vzrokov (nezdrava hrana in potlačena jeza), ki so pripeljali do nastanka žolčnih kamnov.

 

Brez žolčnika? Pomagajo zeleni čaj, aloe vera in ovsena kaša

Če so vam že odstranili žolčnik, nikar ne verjemite ljudem, ki trdijo, da žolčnika v resnici ne potrebujemo in morate le malo bolj paziti na hrano. Tudi žolčnik ima v telesu neko določeno funkcijo, zato življenje brez žolčnika ne more biti nikoli enako kot življenje z zdravim in delujočim žolčnikom.

Res je, da žolč proizvajajo jetra in zato proizvodnja žolča morda ne bo motena, vendar pa žolčni mehur žolč shranjuje in ga pod tlakom razpršuje v natančno določeni fazi prebave. Če žolčnika ni, žolč kaplja iz žolčnih vodov kot voda iz ves čas odprte pipe. To pomeni, da se izliva v dvanajstnik tudi takrat, ko ga ne potrebujete, kadar pa v dvanajstnik pridejo maščobe, ki naj bi jih žolč pomagal razgrajevati, pa ga morda ni dovolj.

Ko torej nimate žolčnika, so zelo koristna vsa zelišča in začimbe, ki spodbujajo izločanje žolčnika. Poleg tega pa morate poskrbeti za sprotno celjenje tako dvanajstnika kot črevesja, ki sta lahko zaradi nekontroliranega iztekanja žolčnika dodatno vzdražena, kar lahko pripelje do razjed. Narava je tudi za to nalogo ustvarila zeleni čaj, sok aloje vere, algo chlorello, namočeno laneno seme in ovseno kašo. V pomoč so vam lahko tudi vse tiste začimbe, ki olajšajo prebavljanje maščob - česen, čemaž, bazilika, žajbelj, majaron in muškatni orešček, če naštejemo le nekatere.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

5 živili, ki čistijo pljuča in dihalne poti

Spoznajte živila, ki še posebno blagodejno delujejo na ...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Kako preprečiti kalcinacijo žil?

Če z leti v kosteh izgubljamo kalcij, se po drugi stran...

Celulit: Nikoli ni prepozno, da se ga znebite!

Preverite, kateri so naravni sovražniki celulita, ki ji...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.