Kako naredimo domač jabolčni kis (za manjše gospodinjstvo)?

Recepti za domač jabolčni kis so preprosti, z malo znanja si lahko sami pripravimo zalogo za celo leto. Za pripravo dobrega jabolčnega kisa, vedno uporabimo zrela, dovolj sladka jabolka, ki niso bila škropljena in so pridelana brez pesticidov ali umetnih gnojil.
Sami lahko pripravite jabolčni kis. (Foto: Freepik.com) SLIKA JE SIMBOLIČNA.
Sami lahko pripravite jabolčni kis. (Foto: Freepik.com) SLIKA JE SIMBOLIČNA.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Priprava jabolčnega kisa v manjšem gospodinjstvu

V manjših gospodinjstvih je običajno dovolj, če naredimo jabolčni kis iz štirih kilogramov jabolk in pet litrov vode:

V pet litrov vode damo četrt kilograma sladkorja in zavremo.

Namesto sladkorja lahko dodamo košček črnega kruha, kar ima isti učinek kot sladkor.

Vodo s sladkorjem zavremo in ohladimo. Zlijemo jo v velik kozarec, držati mora najmanj deset litrov. Za pripravo kisa ne uporabljamo plastičnih ali kovinskih posod. Najbolj primerna je steklena, keramična ali lesena posoda.

V sladkano vodo nato dodamo štiri kilograme jabolk, ki smo jih prej zmleli ali narezali. Če imamo stiskalnico za sadje, potem jabolka zmeljemo, drugače pa jih narežemo na osmine in jih zmečkamo.

Poleg jabolk, lahko dodamo tudi olupke, ki so nam ostali, ko smo pripravljali kakšno jed iz jabolk.

Pri izdelavi jabolčnega kisa moramo biti pozorni na temperaturo prostora.

PREBERITE TUDI: Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kozarec dobro zapremo z gumastim balonom in ga postavimo v primerno topel prostor, kjer naj ostane približno 1 mesec. 

Ocetnokislinske bakterije so najbolj aktivne pri temperaturah med 25 in 28 stopinjah C. Paziti moramo, da v prostoru, kamor smo postavili kozarec, ne zmrzuje, saj se bo v tem primeru kisanje ustavilo.

Če delamo kis v večji posodi, potem jo samo pokrijemo z redko tkano bombažno tkanino, da tekočina dobi dovolj kisika. Med vrenjem tekočino tudi večkrat premešamo, ko pa je vrenje končano, lahko kis še 14 dni pustimo v isti posodi, da dobi izrazitejšo aromo.

Po približno štirih tednih tekočina alkoholno zavre in nastane jabolčni mošt. Jabolka se zmehčajo in potonejo na dno kozarca.

Sedaj je čas, da mošt odcedimo. Nalijemo ga v plitvo posodo in dodamo malo zrelega jabolčnega kisa, ki nam je ostal od lanske letine. Še boljše pa je, če dodamo kisovo matico, ki ji rečemo tudi kisov droži. Kisove droži so lepljiva zmes, ki se pri vrenju kisa nabere na vrhu. Nastane s pomočjo bakterij, ki sprožijo proces vrenja. Če kisove droži poberemo in jih damo v kakšno drugo tekočino, bodo sprožile proces vrenja in ga pospešile.

Kisove drože lahko naredimo tudi sami. Pripravimo mešanico iz kozarca jabolčnega kisa in kozarca naravnega jabolčnega soka. Mešanico postavimo na toplo mesto in čez približno teden, se bo na vrhu naredila kisova drož.

Ko smo kis precedili, ga nalijemo v čiste steklenice, ki jih še ne smemo nepredušno zapreti. Namesto zamaška, steklenice zapremo s koščkom vate in čez položimo še gazo. Steklenice postavimo v hladen prostor za 2 ali 3 mesece, da kis počasi zori.

Če se na dnu steklenic nabira usedlina, naj nas to ne skrbi, saj usedlina pomeni, da je naš jabolčni kis kvaliteten. Pravzaprav moramo biti pozorni na kis, kjer ni usedline, kar vidimo pri industrijski pridelanem kisu, ki so mu odfiltrirali vse pomembne učinkovine.

PREBERITE TUDISarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Jabolčni kis Kis Jabolka Recept
Morda te zanima tudi:

Kako se izogniti decembrskemu prenajedanju?

Preverite pet trikov, kako se izogniti decembrskemu pre...

100% naravni afrodiziaki, ki delujejo močneje kot viagra!

Ste vedeli, da muškatni orešček in klinčki znanstveno p...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

8 sobnih rastlin, ki bodo odlično uspevale v kuhinji

Želite svojo kuhinjo popestriti s sobnimi rastlinami, v...

TOP 3 evropske božične kulinarične uspešnice

Izbrskali smo božične recepte za tradicionalne angleške...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (2.12. - 8.12. 2024)?

V tednu pred vami vas bo spremljala energija Sonca v zn...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Naravna rastlina, ki pomaga lajšati simptome menopavze in dviga libido

Če se spopadate z nadležnimi simptomi menopavze in nizk...

Božična peka: Ingverjevi piškoti

Okusni ingverjevi piškoti ne smejo manjkati na prazničn...

Zima in mraz že trkata na vrata - ZAŠČITITE SVOJE LEDVICE!

Ledvični pas je v hladnejših mesecih izredno uporaben p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.