Kako naredimo domač jabolčni kis (za manjše gospodinjstvo)?

Recepti za domač jabolčni kis so preprosti, z malo znanja si lahko sami pripravimo zalogo za celo leto. Za pripravo dobrega jabolčnega kisa, vedno uporabimo zrela, dovolj sladka jabolka, ki niso bila škropljena in so pridelana brez pesticidov ali umetnih gnojil.
Sami lahko pripravite jabolčni kis. (Foto: Freepik.com) SLIKA JE SIMBOLIČNA.
Sami lahko pripravite jabolčni kis. (Foto: Freepik.com) SLIKA JE SIMBOLIČNA.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Priprava jabolčnega kisa v manjšem gospodinjstvu

V manjših gospodinjstvih je običajno dovolj, če naredimo jabolčni kis iz štirih kilogramov jabolk in pet litrov vode:

V pet litrov vode damo četrt kilograma sladkorja in zavremo.

Namesto sladkorja lahko dodamo košček črnega kruha, kar ima isti učinek kot sladkor.

Vodo s sladkorjem zavremo in ohladimo. Zlijemo jo v velik kozarec, držati mora najmanj deset litrov. Za pripravo kisa ne uporabljamo plastičnih ali kovinskih posod. Najbolj primerna je steklena, keramična ali lesena posoda.

V sladkano vodo nato dodamo štiri kilograme jabolk, ki smo jih prej zmleli ali narezali. Če imamo stiskalnico za sadje, potem jabolka zmeljemo, drugače pa jih narežemo na osmine in jih zmečkamo.

Poleg jabolk, lahko dodamo tudi olupke, ki so nam ostali, ko smo pripravljali kakšno jed iz jabolk.

Pri izdelavi jabolčnega kisa moramo biti pozorni na temperaturo prostora.

PREBERITE TUDI: Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kozarec dobro zapremo z gumastim balonom in ga postavimo v primerno topel prostor, kjer naj ostane približno 1 mesec. 

Ocetnokislinske bakterije so najbolj aktivne pri temperaturah med 25 in 28 stopinjah C. Paziti moramo, da v prostoru, kamor smo postavili kozarec, ne zmrzuje, saj se bo v tem primeru kisanje ustavilo.

Če delamo kis v večji posodi, potem jo samo pokrijemo z redko tkano bombažno tkanino, da tekočina dobi dovolj kisika. Med vrenjem tekočino tudi večkrat premešamo, ko pa je vrenje končano, lahko kis še 14 dni pustimo v isti posodi, da dobi izrazitejšo aromo.

Po približno štirih tednih tekočina alkoholno zavre in nastane jabolčni mošt. Jabolka se zmehčajo in potonejo na dno kozarca.

Sedaj je čas, da mošt odcedimo. Nalijemo ga v plitvo posodo in dodamo malo zrelega jabolčnega kisa, ki nam je ostal od lanske letine. Še boljše pa je, če dodamo kisovo matico, ki ji rečemo tudi kisov droži. Kisove droži so lepljiva zmes, ki se pri vrenju kisa nabere na vrhu. Nastane s pomočjo bakterij, ki sprožijo proces vrenja. Če kisove droži poberemo in jih damo v kakšno drugo tekočino, bodo sprožile proces vrenja in ga pospešile.

Kisove drože lahko naredimo tudi sami. Pripravimo mešanico iz kozarca jabolčnega kisa in kozarca naravnega jabolčnega soka. Mešanico postavimo na toplo mesto in čez približno teden, se bo na vrhu naredila kisova drož.

Ko smo kis precedili, ga nalijemo v čiste steklenice, ki jih še ne smemo nepredušno zapreti. Namesto zamaška, steklenice zapremo s koščkom vate in čez položimo še gazo. Steklenice postavimo v hladen prostor za 2 ali 3 mesece, da kis počasi zori.

Če se na dnu steklenic nabira usedlina, naj nas to ne skrbi, saj usedlina pomeni, da je naš jabolčni kis kvaliteten. Pravzaprav moramo biti pozorni na kis, kjer ni usedline, kar vidimo pri industrijski pridelanem kisu, ki so mu odfiltrirali vse pomembne učinkovine.

PREBERITE TUDISarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Jabolčni kis Kis Jabolka Recept
Morda te zanima tudi:

Prihaja največji festival za starejše v Evropi! Festival za 3. življenjsko obdobje

Obiščite največji dogodek za starejše v Evropi že 23. F...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Ideja za zdravo kosilo: Špinačna pita s feta sirom

Razkrivamo idejo za okusno, a zdravo kosilo. Lahko in e...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Je igra z vnuki naporna? Ta pripomoček bo odpravil napor in vam vrnil energijo

S staranjem postaja skrb za zdravje in dobro počutje vs...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Cimetove rolice

Pecivo, ki se prileže med tednom po kosilu, med praznik...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Priprava ozimnice: 4. recepti za vlaganje zelenjave za ozimnico

Vlaganje zelenjave za ozimnico je prijetno in koristno ...

Recept za bograč- kako skuhamo najboljši bograč?

Recept za bograč! Bograč je golažu podobna jed, ki mora...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pasulj

V hladnejših mesecih, ki še prihajajo nas bo ogrel okus...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.