Kako naredimo domač jabolčni kis (za manjše gospodinjstvo)?

Recepti za domač jabolčni kis so preprosti, z malo znanja si lahko sami pripravimo zalogo za celo leto. Za pripravo dobrega jabolčnega kisa, vedno uporabimo zrela, dovolj sladka jabolka, ki niso bila škropljena in so pridelana brez pesticidov ali umetnih gnojil.
Sami lahko pripravite jabolčni kis. (Foto: Freepik.com) SLIKA JE SIMBOLIČNA.
Sami lahko pripravite jabolčni kis. (Foto: Freepik.com) SLIKA JE SIMBOLIČNA.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Priprava jabolčnega kisa v manjšem gospodinjstvu

V manjših gospodinjstvih je običajno dovolj, če naredimo jabolčni kis iz štirih kilogramov jabolk in pet litrov vode:

V pet litrov vode damo četrt kilograma sladkorja in zavremo.

Namesto sladkorja lahko dodamo košček črnega kruha, kar ima isti učinek kot sladkor.

Vodo s sladkorjem zavremo in ohladimo. Zlijemo jo v velik kozarec, držati mora najmanj deset litrov. Za pripravo kisa ne uporabljamo plastičnih ali kovinskih posod. Najbolj primerna je steklena, keramična ali lesena posoda.

V sladkano vodo nato dodamo štiri kilograme jabolk, ki smo jih prej zmleli ali narezali. Če imamo stiskalnico za sadje, potem jabolka zmeljemo, drugače pa jih narežemo na osmine in jih zmečkamo.

Poleg jabolk, lahko dodamo tudi olupke, ki so nam ostali, ko smo pripravljali kakšno jed iz jabolk.

Pri izdelavi jabolčnega kisa moramo biti pozorni na temperaturo prostora.

PREBERITE TUDI: Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kozarec dobro zapremo z gumastim balonom in ga postavimo v primerno topel prostor, kjer naj ostane približno 1 mesec. 

Ocetnokislinske bakterije so najbolj aktivne pri temperaturah med 25 in 28 stopinjah C. Paziti moramo, da v prostoru, kamor smo postavili kozarec, ne zmrzuje, saj se bo v tem primeru kisanje ustavilo.

Če delamo kis v večji posodi, potem jo samo pokrijemo z redko tkano bombažno tkanino, da tekočina dobi dovolj kisika. Med vrenjem tekočino tudi večkrat premešamo, ko pa je vrenje končano, lahko kis še 14 dni pustimo v isti posodi, da dobi izrazitejšo aromo.

Po približno štirih tednih tekočina alkoholno zavre in nastane jabolčni mošt. Jabolka se zmehčajo in potonejo na dno kozarca.

Sedaj je čas, da mošt odcedimo. Nalijemo ga v plitvo posodo in dodamo malo zrelega jabolčnega kisa, ki nam je ostal od lanske letine. Še boljše pa je, če dodamo kisovo matico, ki ji rečemo tudi kisov droži. Kisove droži so lepljiva zmes, ki se pri vrenju kisa nabere na vrhu. Nastane s pomočjo bakterij, ki sprožijo proces vrenja. Če kisove droži poberemo in jih damo v kakšno drugo tekočino, bodo sprožile proces vrenja in ga pospešile.

Kisove drože lahko naredimo tudi sami. Pripravimo mešanico iz kozarca jabolčnega kisa in kozarca naravnega jabolčnega soka. Mešanico postavimo na toplo mesto in čez približno teden, se bo na vrhu naredila kisova drož.

Ko smo kis precedili, ga nalijemo v čiste steklenice, ki jih še ne smemo nepredušno zapreti. Namesto zamaška, steklenice zapremo s koščkom vate in čez položimo še gazo. Steklenice postavimo v hladen prostor za 2 ali 3 mesece, da kis počasi zori.

Če se na dnu steklenic nabira usedlina, naj nas to ne skrbi, saj usedlina pomeni, da je naš jabolčni kis kvaliteten. Pravzaprav moramo biti pozorni na kis, kjer ni usedline, kar vidimo pri industrijski pridelanem kisu, ki so mu odfiltrirali vse pomembne učinkovine.

PREBERITE TUDISarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Jabolčni kis Kis Jabolka Recept
Morda te zanima tudi:

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

OGNJIČ: celi rane, pomaga pri težavah z limfo, podpira jetra, deluje protimikrobno

Ognjič je pogosta vrtna rastlina, ki raste praktično po...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.