Kaj je glutenska intoleranca in kaj jesti?

Moje zdravje > Prehrana | piše: Helena Primic | 14.10.2023
Pri glutenski intoleranci težave po navadi ne nastopijo takoj po zaužitju glutena kot to velja za celiakijo, prav tako gluten - vsaj sprva - ne povzroča poškodb na črevesni sluznici, ki so pri celiakiji lahko smrtno nevarne.
Čeprav glutenska intoleranca ni celiakija, je treba iz prehrane izločiti vse prehranske izdelke, ki vsebujejo gluten. (Foto: Freepik.com)
Čeprav glutenska intoleranca ni celiakija, je treba iz prehrane izločiti vse prehranske izdelke, ki vsebujejo gluten. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Opažate, da se počutite veliko bolje, ko ne jeste kruha, testenin in druge hrane, ki vsebuje gluten?

Morda imate glutensko intoleranco, ki je ne smemo mešati s celiakijo.

 

Celiakija vs. glutenska intoleranca

Celiakija je resna bolezen, pri kateri lahko že zelo majhne količine glutena resno poškodujejo črevesno sluznico in povzročijo kopico zdravstvenih težav. Bolniki s celiakijo se morajo zato strogo držati brezglutenske diete in biti zelo previdni pri izbiri brezglutenskih živil, saj jim lahko nekajmesečno regresijo povzroči že samo to, da v njihovo jed pomočimo kuhalnico, s katero smo prej zmešali testenine z glutenom.

Ko gre za glutensko intoleranco, pa težave po navadi ne nastopijo takoj po zaužitju glutena, prav tako gluten - vsaj sprva - ne povzroča poškodb na črevesni sluznici. Po zaužitju večje količine hrane z glutenom imamo lahko prebavne težave in se slabše počutimo, med simptomi glutenske intolerance pa so tudi glavobol, nezbranost, bolečine v sklepih ter otrplost rok, nog in prstov.

Če imate glutensko intoleranco, dolgoročno gledano vsekakor ni smiselno preobremenjevati telesa z glutenom, saj si lahko nakopljete kronična vnetja prebavnega sistema, vse šibkejši imunski sistem pa posledično tudi poškodbe črevesja.

 

Kje vse je skrit gluten?

Pri glutenski intoleranci je torej smiselno količino glutena na jedilniku čim bolj zmanjšati oziroma ga iz jedilnika povsem izločiti. Da to ni lahka naloga oziroma da je gluten skrit v veliko več izdelkih, kot je videti na prvi pogled, po navadi odkrijemo šele, ko se lotimo brezglutenske diete.

Ali ste vedeli, da je gluten tudi v določenih mesnih in mlečnih izdelkih, kozmetiki in na poštnih znamkah, kjer ga zagotovo ne bi pričakovali?

Ko govorimo o glutenu, najprej pomislimo na kruh, pri čemer se je dobro spomniti, katera žita vsebujejo gluten - pšenica, ječmen, pira, rž in tritikala. Sledi glutena so zaradi skupnega skladiščenja s pšenico pogosto prisotne tudi v ovsu, ki pa sicer ne vsebuje glutena, temveč glutenu sorodno snov – avenin, ki lahko deluje celo protivnetno in antioksidativno.

Veliko posameznikov z glutensko intoleranco opažajo, da jim pira (ožja sorodnica pšenice) kljub vsebnosti glutena ne povzroča težav. Pira ima glede na pšenico namreč drugačno razmerje glutelinov in gliadinov, zato je na splošno lažje prebavljiva. Kako dobro sami prenašate piro, boste seveda morali s poskušanjem ugotoviti sami.

 

Recept za dober začetek: Novozelandski ajdov kruh iz fermentirane ajde

Da boste lažje zdržali na brezglutenski dieti, za začetek poskusite speči novozelandski brezglutenski ajdov kruh, ki je zelo nežen do črevesja, saj je izdelan iz fermentirane ajde. 

Potrebujete:

  • 3 skodelice zelene ekološke ajde,
  • 1 skodelico vode,
  • 1 žličko soli in
  • začimbe po želji.

Priprava:

  • Ajdo prelijte z vodo in jo pustite čez noč namakati.
  • Naslednje jutro ajdo odcedite, vendar ne splahnite sluzi. Nato jo skupaj z vodo in začimbami preložite v mešalnik ter mešajte toliko časa (nekaj minut), da dobite gosto maso, podobno masi za palačinke.
  • Nato jo prestavite v skledo, pokrijte, dajte na toplo in spet pustite stati čez noč.
  • Naslednje jutro fermentirano ajdovo maso prelijte v pekač za kruh, jo pokrijte in ponovno pustite stati kje na toplem, da se masa dvigne za približno en centimeter. Hladnejši, ko bo prostor, dlje časa bo kruh potreboval, da vzhaja, lahko tudi do deset ur.
  • Ko masa naraste, segrejte pečico na 170 stopinj Celzija ter kruh pecite eno uro in deset minut.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Prihaja največji festival za starejše v Evropi! Festival za 3. življenjsko obdobje

Obiščite največji dogodek za starejše v Evropi že 23. F...

Recepti babic in dedkov: sirup iz čebule in medu proti prehladu

V spodnjem prispevku boste našli različne ideje in rece...

Poznate kanadski zlati koren? Ubija viruse in bakterije, uravna holesterol …

Ste že slišali za rastlino kanadski zlati koren? Gre za...

Prelisičite praznične (pre)grehe ...

Namesto, da se obremenjujete z občutki krivde za vsako ...

Kako se izogniti decembrskemu prenajedanju?

Preverite pet trikov, kako se izogniti decembrskemu pre...

Zdrava prehrana: 10 univerzalnih zlatih pravil

Ne glede na to, ali ste vsejedec, vegetarijanec ali veg...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.