Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi, ki pa so žal za tudi težke za našo prebavo. Da malo olajšamo težave zaradi obilne hrane, k jedem ponudimo hren. Hren ima v velikonočni simboliki različne pomene. V nekaterih delih Slovenije, dodajo celo korenino hrena v košaro, ki jo nesejo k žegnu.
Hren ima v velikonočni simboliki različne pomene. (Foto: Freepik.com)
Hren ima v velikonočni simboliki različne pomene. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Poleg simbolike hrena, pa ima hren v času Velikonočnih praznikov tudi velik kulinaričen pomen. Nariba hren pospešuje prebavo in zelo ugodno vpliva na jetra. To je pri vsej hrani, ki jo pojemo za praznike, seveda zelo pomembno. Zato zraven potice, šunke in jajc, vedno postrežemo tudi nariban hran. Pripravimo ga lahko po različnih receptih, okusni so razni hrenovi namazi, jajčni hren, hren z jabolki in mnogi drugi recepti.

Jajčni hren
V času Velikonočnih praznikov, so na mizi pogosto trdo kuhana jajca. Ker so jajca v večjih količinah težka jed, jih pripravimo s hrenom in tako malo razbremenimo prebavo in razstrupimo jetra.  

Za jajčni hren potrebujemo naslednje sestavine:

5 trdo kuhanih jajc
3 žlice olja ( bučno olje, hladno stiskano olivno olje…)
malo domačega jabolčnega kisa
2 žlici naribanega hrena
malo soli

PREBERITE TUDI: Recepti: Velikonočno pecivo

Trdo kuhana jajca olupimo, v skledi pretlačimo in dobro premešamo. Med mešanjem počasi prilivamo olje, lahko bučno olje, olivno olje ali kakšno drugo olje po našem okusu.

Nariban hren namočimo v jabolčni kis in ga nato dodamo jajcem v olju. Na koncu jed še posolimo.

Pri pripravi jajčnega hrena morajo biti vse sestavine enake temperature, drugače bo olje splavalo na vrh. Pomembno je tudi, da vse sestavine dobro premešamo!

Jed moramo mešati najmanj sedem ali osem minut, preden jo ohlajeno postrežemo.

Hrenova omaka z žemljami
Čeprav za Veliko noč običajno pripravljamo tradicionalne slovenske jedi, pa lahko vseeno pripravimo tudi druge okusne jedi. Mogoče smo si zaželeli kuhane govedine iz juhe, zraven lahko postrežemo pražen krompir in hrenovo omako z žemljami. 

Potrebujemo naslednje sestavine:

2 žemlji
malo goveje juhe
žlico kisa
nožev vrh žafrana
2 žlici soka od svinjske pečenke
žlica svinjske masti
peščica naribanega hrena
malo soli

PREBERITE TUDI: Recepti: Mesne Velikonočne jedi

Žemlji oribamo in jih narežemo na na rezine. Nanje nalijemo mrzlo juho in postavimo na ogenj, da počasi zavre. Ko juha z žemljami zavre, vse skupaj dobro razžvrkljamo in dodamo kis, sok od pečenke, žafran in raztopljeno maslo. Če je omaka pregosta, dodamo še malo juhe, posolimo in na koncu zamešamo hren.

Hrenova omaka z mandlji
Ta omaka s hrenom je malo drugačna, a mandlji resnično dodajo poseben čar in okus tej jedi.

Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:

2 žlici masla
3 žlice moke ( za boljši okus lahko uporabimo mandljevo moko)
1/2 litra mleka
žlica sladkorja
limonina lupinica
peščica mandljev
malo naribanega hrena
sol

V ponvi razgrejemo maslo in vanj zamešamo moko. Ko se speni, zalijemo z mlekom in dodamo sladkor, ter naribano limonini lupinico. Vse skupaj kuhamo 15 minut, nato primešamo stolčene mandlje in nariban hren. Če želimo, še po okusu dodamo sol in poper.

PREBERITE TUDI: Tradicionalne velikonočne jedi za žegen in njihova simbolika

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Velika noč Velikonočne jedi Hren
Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: srčki za posebne priložnosti

Pridejo posebni trenutki: poroke, obhajila, birme, praz...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.