Ljudska jed, ki krepi kri, uravnava krvni tlak in preprečuje razvoj raka

Moje zdravje > Prehrana | piše: Katka Kos | 10.2.2020
V prispevku boste našli recept za staro ljudsko jed, s katero lahko preprečite anemijo, si okrepite kri, povrnete energijo in dobro počutje, krepite zdravje in uravnate krvi tlak ter celo preprečite rast rakavih celic.
Rdeča pesa krepi kri. (foto: freepik.com)
Rdeča pesa krepi kri. (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Rdeča pesa spada med najbolj zdrava živila na svetu. Nekoč je bila redno na krožnikih, kaj pa danes?

Že naši predniki so vedeli, da je zelo zdravilna, veljala je za eno izmed najboljših ljudskih zdravil. Njene zdravilne učinke pa so potrdile tudi študije.

Rdeča pesa zavira razvoj rakavih celic, preprečuje rast tumorjev, krepi kri in preprečuje razvoj anemije, koristna je pri zdravljenju levkemije, malarije, tudi gripe v začetnem stadiju. Uravnava krvni tlak, pozitivno deluje na živčni sistem in delovanje možganov, krepi zdravje želodca, pospešuje delovanje črevesja in žolča.

Vsebuje zelo malo kalorij in veliko vlaknin in proteinov. Zato dobro nasiti, daje energijo in pospešuje metabolizem. Odlična je tudi za vse tiste, ki želijo shujšati.

Vsebuje folno kislino, vitamine B1, B2, B3 in B6. rdečo peso lahko uživamo surovo, okisano, okusna pa je tudi kuhana in v obliki pireja.
Na svoj jedilnik lahko rdečo peso dodate tudi kot staro ljudsko jed. Zelo okusna je in zelo zdrava.

Za pripravo boste potrebovali tri srednje velike rdeče pese, en srednje velik krompir, eno korenje, manjšo čebulo ali por, jušno osnovo, en strok sesekljanega česna, sol, sok polovice limone, ščepec popra, oljčno olje.

Por operite in narežite na tanke kolute, ali pa sesekljajte na drobno čebulo. Na drobno narežite očiščeno korenje. Na oljčnem olju prepražite por ali čebulo ter sesekljan česen in dodajte korenje.

Dodajte nekaj vode ali jušne osnove in kuhajte do mehkega.

Nato operite peso in krompir in ju skuhajte z olupki vred. Kuhano olupite in narežite na kocke, stresite h kuhanemu korenju in zmešajte s paličnim mešalnikom.

Nato dodajte sol in poper po okusu, dodate lahko sok limone, če želite, lahko dodate tudi žlico kisle smetane.

Dober tek!

Morda te zanima tudi:

Obveščamo: Starejši, od jutri dalje so za vas pravila spremenjena!

Od jutri dalje za ranljivejšo skupino oseb, med katere ...

Pomemben vitamin, ki krepi kosti in imunsko odpornost

Ne sme nam ga primanjkovati, sploh v času, ko je več mo...

Inštitut za varstvo pacientov: »Zdravje ljudi je na prvem mestu«

V trenutnih razmerah Inštitut za varstvo pacientov (IVP...

Koronavirus: So kadilci bolj dovzetni za okužbo?

Kadilci so na splošno bolj dovzetni za okužbe dihal, pr...

Aronija, kraljica med antioksidanti, krepi imunski sistem

Aronija krepi imunsko odpornost, ščiti pred virusi in b...

UKC Ljubljana in UKC Maribor: Stanje glede koronavirusa na današnji dan, 18. 3. 2020

Iz UKC Ljubljana in Maribor prihajajo pomembna obvestil...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.