Rdeča pesa spada med najbolj zdrava živila na svetu. Nekoč je bila redno na krožnikih, kaj pa danes?
Že naši predniki so vedeli, da je zelo zdravilna, veljala je za eno izmed najboljših ljudskih zdravil. Njene zdravilne učinke pa so potrdile tudi študije.
Rdeča pesa zavira razvoj rakavih celic, preprečuje rast tumorjev, krepi kri in preprečuje razvoj anemije, koristna je pri zdravljenju levkemije, malarije, tudi gripe v začetnem stadiju. Uravnava krvni tlak, pozitivno deluje na živčni sistem in delovanje možganov, krepi zdravje želodca, pospešuje delovanje črevesja in žolča.
Vsebuje zelo malo kalorij in veliko vlaknin in proteinov. Zato dobro nasiti, daje energijo in pospešuje metabolizem. Odlična je tudi za vse tiste, ki želijo shujšati.
Vsebuje folno kislino, vitamine B1, B2, B3 in B6. rdečo peso lahko uživamo surovo, okisano, okusna pa je tudi kuhana in v obliki pireja.
Na svoj jedilnik lahko rdečo peso dodate tudi kot staro ljudsko jed. Zelo okusna je in zelo zdrava.
Za pripravo boste potrebovali tri srednje velike rdeče pese, en srednje velik krompir, eno korenje, manjšo čebulo ali por, jušno osnovo, en strok sesekljanega česna, sol, sok polovice limone, ščepec popra, oljčno olje.
Por operite in narežite na tanke kolute, ali pa sesekljajte na drobno čebulo. Na drobno narežite očiščeno korenje. Na oljčnem olju prepražite por ali čebulo ter sesekljan česen in dodajte korenje.
Dodajte nekaj vode ali jušne osnove in kuhajte do mehkega.
Nato operite peso in krompir in ju skuhajte z olupki vred. Kuhano olupite in narežite na kocke, stresite h kuhanemu korenju in zmešajte s paličnim mešalnikom.
Nato dodajte sol in poper po okusu, dodate lahko sok limone, če želite, lahko dodate tudi žlico kisle smetane.
Dober tek!