Mednarodni dan starejših za slovenske starostnike nič kaj obetaven

Moje zdravje > Varna starost | piše: Uredništvo | 1.10.2019
Danes, 1. oktobra obeležujemo mednarodni dan starejših. Kljub temu, da se tudi v Sloveniji število starejših oseb hitro povečuje, pa vlada nanje pozablja.
Vse več je starejših, ki bodo potrebovali pomoč. (foto: pexels.com)
Vse več je starejših, ki bodo potrebovali pomoč. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 1990 1. oktober razglasila za mednarodni dan starejših z namenom, da bi se vsako leto na ta dan s posebno pozornostjo razpravljajo o različnih vprašanjih, povezanih s starejšimi ljudmi. V Sloveniji označujemo z besedo starejši, tiste ljudi, ki so stari 65 let in več.

Rekordni proračun vlade, za starejše pa kljub temu ni poskrbljeno

Skupnost socialnih zavodov Slovenije ob letošnjem mednarodnem dnevu starejših, ki ga obeležujemo 1. oktobra, opozarja, da je vlada kljub rekordnemu proračunu spet pozabila na starejše, hkrati pa v zadnjih izjavah v vse bolj oddaljeno prihodnost prelaga tudi težko pričakovano sistemsko ureditev področja dolgotrajne oskrbe.

»Če pogledamo predlog proračuna za naslednji dve leti, je boleče jasno, da vlada za vlaganja v nujno potrebno krepitev zmogljivosti za zagotavljanje storitev za starejše namenja povsem nezadostna sredstva. Čeprav se soočamo s kritičnim pomanjkanjem postelj v domovih za starejše ter pri dostopnosti pomoči na domu in drugih storitev, je že dejstvo, da ne bomo dobili nobenega novega javnega doma za starejše. Več bolnišnic je letos Ministrstvo za zdravje opozorilo, da se soočajo z nepremostljivimi težavami pri urejanju odpustov starostnikov, prav tako smo na to opozorili v Skupnosti, prejeli pa odgovor, da novih zmogljivosti ne načrtujejo, ker bo problematiko rešil zakon o dolgotrajni oskrbi,« je povedal Jaka Bizjak, sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. »A zadnje izjave predsednika vlade nakazujejo, da na sprejetje zakona o dolgotrajni oskrbi v tem mandatu ne gre resno računati

Skupnost socialnih zavodov Slovenije ob tem ponovno izpostavlja, da je dostopnost storitev dolgotrajne oskrbe ključen razvojni problem slovenske družbe, ki se izredno hitro stara. Raziskave namreč kažejo, da le vsak četrti starostnik, starejši od 75 let, teh storitev ne bo potreboval, pri vsakem desetem pa bodo stroški potrebnih storitev in pomoči poleteli v nebo.

Vlada prelaga breme na svojce

»Hkrati je treba izpostaviti zablodo snovalcev politik na področju dolgotrajne oskrbe, ki napovedujejo, da bodo problematiko rešili z deprofesionalizacijo, s krepitvijo oskrbe znotraj družine in v skupnosti. Dejstvo je, da so tovrstne oblike pomoči učinkovite samo v družbah, ki imajo zelo nizko stopnjo zaposlenosti žensk za polni delovni čas, saj te v večini primerov prevzamejo skrb za ostarele sorodnike. Nasprotno imamo v Sloveniji eno najvišjih stopenj zaposlenosti žensk, kar pomeni, da bo precej manj družin lahko skrbelo za ostarele. Prav tako slovenski starostniki mnogokrat živijo v prevelikih stanovanjih in hišah, kjer jim lahko že malo resnejše zdravstvene težave in nekaj stopnic popolnoma onemogočijo vsakdanje življenje. Ni se mogoče izogniti vtisu, da slovenska država stavi na oskrbo znotraj družine samo zato, ker je to za proračun ugodneje, manj pa jo zanima, če je to primerna rešitev glede na dejanske potrebe starostnikov in zmožnosti njihovih bližnjih,« je še dodal Bizjak.

Starejši predstavljajo skoraj 20 odstotkov prebivalstva Slovenije

Po podatkih Statističnega urada RS je bilo na začetku leta 2019 v Sloveniji 413.054 starejših oziroma prebivalcev, ki so stari in starejši od 65 let. Življenjska doba se daljša, osebe, ki se v tem času rodijo v Sloveniji, lahko pričakujejo, da bodo v povprečju živele približno sedem let dlje od tistih, ki so se rodili pred 25 leti.

Tudi število stoletnikov je iz leta v leto višje

189 prebivalcev Slovenije je bilo po zadnjih podatkih starih sto ali več let, od tega je 161 žensk. Povprečna življenjska doba pa se je v zadnjih 25 letih v Sloveniji za oba spola podaljšala v povprečju za sedem let.

V samo enem letu se je število starejših pri nas povečalo za kar 12 tisoč oseb, kar znaša tri odstotke, še navaja Statistični urad RS.

Starejših je več od otrok

V Sloveniji se povečuje tudi indeks staranja prebivalstva, ki opredeljuje številčno razmerje med prebivalci, starimi 65 let in več, ter otroki, ki so mlajši od 15 let. Ta razkriva, da je na vsakih sto otrok povprečno 131 oseb, ki so stare najmanj 65 let. Leta 2033 naj bi bil indeks staranja v Sloveniji po podatkih iz projekcij prebivalstva EUROPOP2018 že več kot 200; to pomeni, da naj bi bilo prebivalcev, starih najmanj 65 let, dvakrat toliko kot otrok, starih manj kot 15 let.

Vir:
Skupnost socialnih zavodov Slovenije
Statistični urad RS

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.