Mesec biodiverzitete in čebel

Aktualno > Dogodki | piše: MOL | 2.7.2016
Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016, vstopa v sedmi mesec zelenega leta, ki bo tematsko posvečen biodiverziteti in čebelam.
Koseški bajer, ena izmed zelenih oaz Ljubljane.
Koseški bajer, ena izmed zelenih oaz Ljubljane.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V informacijski točki Točka.Zate. pred Mestno hišo in na različnih lokacijah po Ljubljani bo potekal pester brezplačni program, ki ga bo koordiniral Oddelek za varstvo okolja MOL, aktivnosti bodo potekale tudi v Četrtnih skupnostih Rudnik in Rožnik, ki bosta v tem mesecu zeleni ambasadorki. Predstavljamo tudi prvih 6 ambasadorjev zelene Ljubljane.

V Ljubljani, Zeleni prestolnici Evrope 2016, so po mnenju Evropske komisije naredili največ sprememb v kakovosti življenja v najkrajšem času. Že leta 2007 so z oblikovanjem Vizije Ljubljana 2025 stopili na pot trajnostnega razvoja mesta, v okviru katerega sledijo zastavljenim ciljem – zagotoviti kakovostno življenje vsem našim meščankam in meščanom v zelenem, varnem, čistem in urejenem mestu.

Naziv ima za Ljubljano velik pomen, saj nas uvršča na evropski in svetovni zemljevid trajnostnih mest, hkrati pa smo edino mesto v osrednji in jugovzhodni Evropi, ki je prejelo ta prestižni naziv.

Točka.Zate.
Julijski program v Točki.Zate. je zasnovan zelo pestro, saj se bodo obiskovalci lahko seznanili s favno in floro v Ljubljani, od metuljev, netopirjev, dvoživk, ptic in divjih opraševalcev, pa vse do čebel. V informacijski točki ter na drugih lokacijah bodo potekale praktične delavnice, na katerih bodo otroci in odrasli izdelovali gnezdilnice za ptice, domovanja za divje čebele in čmrlje, herbarij in še marsikaj.

Program se je začel 1. julija ob 17. uri z uvodnim predavanjem Maruške Markovčič in Marjane Jankovič z Oddelka za varstvo okolja MOL, na katerem bosta poudarili pomen biodiverzitete in čebel za naše mesto.

Sobote bodo popestrili tržni dnevi, na katerih si bodo meščani lahko nakupili kakovosten certificiran Ljubljanski med za jesenske dni, v okviru programa se bodo mimoidočim predstavile tudi tri čebelam najbolj prijazne občine 2015 - Mestna občina Ljubljana, Idrija in Laško.

V Ljubljani je v okviru aktivnosti Zelene prestolnice Evrope lani zaživela Čebelja pot, ki povezuje že 29 različnih ponudnikov medu in medenih izdelkov. Čebeljo pot boste lahko podrobneje spoznali na predstavitvah v Točki.Zate., ob tem bomo predstavili tudi aktivnosti v zvezi z urejanjem čebeljih stojišč na zemljiščih v lasti MOL. Svoje predloge stojišč so v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana pripravili tudi študenti Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani in njihovi predlogi bodo od 14. do 17. julija na ogled v Točki.Zate..

V okviru julijskega programa vabijo k ogledu še ene razstave - v Mestni hiši bo od 18. do 31. julija na ogled razstava o biotski raznovrstnosti v Ljubljani »Naš dom je brez hišne številke – redke in ogrožene rastlinske živalske vrste v mestu«.

V poletnih mesecih je Točka.Zate. odprta vsak dan od 10. do 20. ure.

Program in podrobnejše informacije o posameznih dogodkih lahko spremljate v napovedniku na spletni strani www.zelenaljubljana.si ali pri informacijski točki Točka. Zate. pred Mestno hišo.


Četrtne skupnosti – ambasadorke Zelene prestolnice Evrope 2016

V program zelene prestolnice so aktivno vpete tudi ljubljanske četrtne skupnosti, saj bo do konca leta vsaka izmed njih po tri tedne zelena ambasadorka. Trenutna ambasadorka je Četrtna skupnost Rudnik, ki bo 18. julija štafeto predala Četrtni skupnosti Rožnik.
Obe četrtni skupnosti pripravljata aktivnosti v Točki.Zate. ter številne druge dogodke.

Ambasadorji zelene Ljubljane

V okviru projekta Zelena prestolnica Evrope 2016 smo spomladi pozvali meščane in obiskovalce Ljubljane, naj postanejo ambasadorji zelene Ljubljane. Na naš poziv se je odzvalo več kot 100 posameznikov in med njimi smo izbrali 12 tistih, ki bodo z veseljem in ponosom predstavljali našo zeleno prestolnico. Zdaj predstavljamo prvih 6, ki so strokovno komisijo prepričali s svojim pogledom na zeleno Ljubljano in njeno predstavitvijo svetu.
To so Tanja Njegovan, Silvija Pavčič, Nika Bosnić, Nada Tarman, Miha Pongrac ter Filip Kržišnik in Blaž Slanič. Njihovi obrazi bodo še dodatno promovirali Ljubljano, letošnjo Zeleno prestolnico Evrope. Ambasadorji so predstavljeni na spletni strani www.zelenaljubljana.si/ambasadorji.
Preostalih 6 ambasadorjev bomo javnosti predstavili jeseni.

Vabimo vas, da program, aktivnosti in dogodke zelenega leta spremljate na interaktivni spletni strani www.zelenaljubljana.si.
Morda te zanima tudi:

Tedenski numeroskop: Le vi ste vi!

Izračunajte si svoje število in preberite, kaj vam v te...

Tedenski numeroskop: Živite svoj največji potencial

Izračunajte si svoje število in preberite, kaj vam v te...

V Cityparku pomlad pozdravljajo z veličastnimi japonskimi češnjami

Topli sončni dnevi nas vodijo vsak dan bližje pomladi.

Tedenski numeroskop: Nehajmo loviti svoj rep

Izračunajte si svoje število in preberite, kaj vam v te...

V šovu Kdo si ti? so se pod maskami skrivali Rok Ferengja, Emkej in Neisha

Tretji del šova Kdo si ti? Zvezde pod masko je znova na...

Oranžna faza: V ponedeljek se odpirajo vse trgovine

S ponedeljkom se odpirajo vrata vseh trgovin po državi....
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.