Mito Trefalt: "Še vedno delam z veseljem!"

Mito Trefalt je ambasador aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti ter ambasador portala MojaLeta.si. Je dobitnik Viktorja za življenjsko delo. Mlajše in starejše generacije pa ga najbolj poznamo iz televizijskih zaslonov, kjer je ustvarjal vrsto let.
"Če imaš to srečo, da delaš, kar imaš rad in da te pri tem tudi družina podpira, moraš biti zadovoljen." (foto: Jan Prpič)
"Če imaš to srečo, da delaš, kar imaš rad in da te pri tem tudi družina podpira, moraš biti zadovoljen." (foto: Jan Prpič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
"Ko sem pred več kot tridesetimi leti začel oblikovati televizijske programe jih nisem zato, da bi ljudi navdušil za aktivno staranje. Ko pa je na nekem posvetu o oblikovanju oddaje za tri generacije France Avčin rekel, da ni kaj iskati, ker da takšno oddajo že imamo, sem se zavedel, da delam z oddajo »Naše srečanje« nekaj več, kot da samo zabavam ljudi."

Ste igralec, TV voditelj, urednik in športni reporter. Kaj postavljate danes na prvo mesto? Ste še vedno aktivni, ljudje vas nis(m)o pozabili, še vedno ste človek akcije. Od kje črpate energijo za vse aktivnosti?
Sem zdrav in mi nič ne manjka. Bi rekel, da sem tudi iz dobrega materiala. Oče je doživel 95, mama pa 94 let. Poleg tega delam z veseljem in veselil sem se vsega, kar sem počel v preteklosti. Če imaš to srečo, da delaš, kar imaš rad in da te pri tem tudi družina podpira, moraš biti zadovoljen.

Zasledila sem, da ste ustanovili dobrodelno društvo France Trefalt, sodelujete tudi z društvom Hospic. Kaj vas je pritegnilo k sodelovanju?
Na stara leta marsikomu pride na pamet, da bi naredil kaj dobrega. Sprva sem to obešal na velik zvon, predvsem zato, da bi ljudje zvedeli, da lahko skupaj naredimo zabaven večer in da bo denar ostal v kraju, kjer bo predstava in ga bodo lahko porabili za lajšanje tegob posameznika ali skupine. Zdaj mi ni treba več tega tako razbobnati, saj se za to kar precej ve. Tako mi je tudi bolj všeč, saj če so te dobrodelnosti polna usta, je s tabo nekaj narobe.

V lanskem letu ste postali ambasador aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti. Odzvali pa ste se tudi našemu vabilu in postali ambasador portala MojaLeta.si. Se miselnost glede staranja spreminja?
Seveda! Ko sem bil najstnik, je bil zame star vsak, ki je bil kakih pet let starejši od mene. Zdaj, ko sem jih dopolnil 72 pa se mi zdijo stari tisti, ki so od mene starejši vsaj 15 let ali pa še več!

Danes se 70-letnik lahko enači z nekoč 50-letnikom. Menite, da se je spremenila miselnost? Ljudje so po 50. letu aktivni, polni energije, nekateri pravijo, da se takrat najlepše obdobje v življenju šele začne?
Jaz ne bom rekel, da je življenje po 50. letu najlepše obdobje v življenju, je pa lepo. Posebej, če ga spremlja zdravje in če imaš kaj zanimivega početi. Če pa to lahko počneš v družbi, je pa sploh lepo. Z ženo oba rada vrtnariva in od zgodnje pomladi pa vse do pozne jeseni sva ure in ure na vrtu.

Kako gledate vi na sodelovanje med mladimi in starimi? Ali več generacij lahko živi pod isto streho? Se znamo prilagajati drug drugemu?
Bivanje več generacij pod isto streho je bilo in je še pogosto povezano z nesporazumi, utesnjenostjo (pa ne samo prostorsko) in občutkom, da se moraš vedno umikati in nikoli ni bilo popolnoma sproščeno. Pojem preužitkarske hiše je star in je omogočal, da so dedje in babice živeli v njej po svoje, njihovi otroci s svojimi otroki pa v gospodarjevi hiši. Pa je bilo včasih več spoštovanja in več srčne kulture kot danes.

V lanskem letu ste prejeli Viktorja za življenjsko delo. Pred televizijske zaslone ste z razvedrilnimi oddajami privabili številne gledalce. Vaše delo je bilo kvalitetno, česar koli ste se lotili, vam je uspelo. Bi ponovili svojo pot ali bi danes kaj spremenili, če bi lahko?
Pri svojem delu sem si vedno želel izdelek brez napake. To pa je pri večini dela, ki sem ga opravil, praktično nemogoče. Televizijsko oddajo dela 40 ljudi. Napake se dogajajo in jaz sem, posebno iz svojih, delal slona, četudi niso bile velike. To bi zdaj prav gotovo doživljal drugače, bolj realistično ali spokojnejše. V uspehu bi znal bolj in dlje uživati kot sem. Včasih zaradi pretirane kritičnosti užival sploh nisem.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Ana Petrič: "Starejši ne vedo, kakšne pravice jim pripadajo."

"Ne načrtujejo na zalogo. Prepozno začnejo prilagajati ...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.