Na slovenskih cestah umre vsak drugi motorist

Nacionalna akcija "Nesreča spremlja pogumne. Vozimo pametno.", se je pričela z današnjim dnem. Njen cilj je opozarjati glede varnosti motoristov na naših cestah.
Vozite previdno! (foto: freeimages.com)
Vozite previdno! (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Danes se je začela nacionalna akcija opozarjanja glede varnosti motoristov »Nesreča spremlja prepogumne. Vozimo pametno«, ki bo potekala do 10. aprila, v tem času pa bo Javna agencija RS za varnost prometa izvajala Dneve odprtih vrat slovenskih poligonov za motoriste in druge aktivnosti, med njimi tudi Okroglo mizo, ki bo jutri, z začetkom ob 10. uri, potekala v prostorih Javne agencije RS za varnost prometa. Podatki iz analize in pregleda stanja varnosti motoristov v preteklem letu so namreč zaskrbljujoči.

Dnevi odprtih vrat za motoriste bodo v sodelovanju z lastniki poligonov v Sloveniji organizirani v prvih dveh tednih akcije:
- Poligon Blagomix Varna vožnja: 2. aprila 2016, od 9.00 do 15.00 ure;
- Španik Center Murska Sobota: 2. aprila, 2016, od 10.00 do 17.00 ure;
- ZZŠAM Celje, Poligon Ljubečna: 2. aprila, 2016, od 10.00 do 17.00 ure;
- Pagrat Krško Raceland: 9. aprila 2016, od 10.00 do 17.00 ure (v primeru slabega vremena bodo dnevi odprtih vrat 16. aprila 2016);
- AMZS CVV Vransko: 10. aprila 2016 od 10.00 do 17.00 ure.


Na poligonih bodo imeli obiskovalci možnost, da spoznajo veščine varne vožnje, se seznanijo z zaščitno opremo za motoriste, ter se s praktično vožnjo preizkusijo na poligonu. Na svoj način bodo sodelovali tudi mestni redarji, ki bodo v času nacionalne akcije poostreno nadzorovali ta del prometa, ter Direkcija RS za infrastrukturo, ki deluje v okviru Ministrstva za infrastrukturo. Po pregledu za motoriste nevarnih oziroma kritičnih odsekov bodo tam, kjer bo to potrebno, preplastili ceste, počistili pesek in pregledali varnostne ograje za motoriste.

Analiza in pregled stanja varnosti voznikov motornih koles in mopedov v letu 2015
Javna agencija RS za varnost prometa je opravila analizo in pregled stanja varnosti voznikov enoslednih vozil, torej voznikov motornih vozil in mopedov, v letu 2015, rezultati pa so zaskrbljujoči. Lani je bilo kar v primerjavi z letom 2014 kar 3 % več voznikov enoslednih motornih vozil udeleženih v prometnih nesrečah, teh je bilo 1014, smrtnih žrtev med motoristi in mopedisti pa je bilo 26, oziroma 9 več, kot prejšnje leto, kar predstavlja strašljivo 53-odstotno povečanje števila smrtnih žrtev med temi udeleženci v prometu! Po analizi podatkov je moč oceniti tudi, da je na slovenskih cestah življenja izgubilo več voznikov motornih koles kot mopedistov, pa tudi povzročitelji prometnih nesreč so bili večkrat vozniki enoslednih motornih vozil (65 %) kot drugi udeleženci (35 %).

Tudi hudo telesno poškodovanih voznikov enoslednih motornih vozil je bilo v letu 2015 več kot leto poprej, število je naraslo na 213, kar predstavlja 20 % več kot v letu 2014, medtem ko je število lažje telesno poškodovanih voznikov enoslednih motornih vozil višje za 1 %. Delež umrlih voznikov motornih koles je bilo v letu 2015 96 %, delež hudo telesno poškodovanih voznikov motornih koles je bil 77 %, delež lažje telesno poškodovanih voznikov motornih koles pa je bil 63 %.

Te številke so v primerjavi z daljšim, petletnim časovnim obdobjem še bolj šokantne, saj je delež umrlih voznikov enoslednih motornih vozil v letu 2015 znašal 22 % med vsemi umrlimi v prometnih nesrečah in je največji v vseh petih letih. Sicer je ta delež v preteklih letih predstavljal okoli 18 % oziroma v povprečju 23 umrlih voznikov motorjev ali mopedov. Največ prometnih nesreč s smrtnim izidom so povzročili vozniki enoslednih motornih vozil z najkrajšim oziroma najdaljšim vozniškim stažem, 22 (85 %) voznikov enoslednih motornih vozil je umrlo na državnih cestah in le 4 (15 %) na občinskih cestah.

»Nesreča spremlja prepogumne. Vozimo pametno!«
Motoristična sezona traja približno od aprila do oktobra, v tem času se zgodi tudi največ prometnih nesreč, v katerih so udeleženi vozniki enoslednih motornih vozil, najpogosteje je to poleti. V letu 2015 je tako zgolj v poletnih mesecih umrlo kar 50% vseh umrlih motoristov in mopedistov v tem letu.

Spodbuden je podatek, da letos ni ugasnilo še nobeno življenje med vozniki enoslednih motornih vozil, a da bi tako ostalo čim dlje, želi Javna agencija RS za varnost prometa pred glavno motoristično sezono, ki se je letos začela že precej zgodaj, opozoriti tako voznike enoslednih motornih vozil kot vse ostale udeležence v prometu na strpno in preudarno vožnjo, ter na dodatno previdnost na cesti.

V času nacionalne akcije Javna agencija RS za varnost prometa še posebej opozarja ostale udeležence v prometu: »Nesreča spremlja prepogumne. Vozimo pametno.« Motoriste in mopediste ter tudi kolesarje pa poziva k uporabi zaščitne opreme in čelad ter k razmeram na cesti prilagojeni hitrosti vožnje, oziroma upoštevanju omejitev hitrosti. Pri tem naj nosijo svetla odsevna oblačila in imajo vedno prižgane luči, ker pa je spomladi asfaltna površina hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, vozišča so še polna udarnih jam in peska od zimskega posipa, pa tudi sposobnost obvladovanja motorja v nekaj mesecih nekoliko upade, je priporočljivo pred daljšo vožnjo osvežiti spomin s krajšo kondicijsko vožnjo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

Prostovoljska akcija: Dan za spremembe

Slovenska filantropija to soboto, 6. aprila 2024, organ...

Uredništvo MojaLeta vam želi lepe Velikonočne praznike

Velika noč je praznik veselja in upanja. Naj vam prines...

Slovenija, častna gostja na knjižnem sejmu v Bologni – predstavitev programa

Slovenija se bo prihodnji mesec kot častna gostja preds...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...

Milena Miklavčič: "Veliko ljudi je sram obujati tovrstne spomine, mene ni."

Velika noč je največji krščanski praznik ne le zaradi d...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.