Nadomestek krompirja - topinambur

Topinambur so pri nas nekoč uporabljali kot krmno rastlino, danes pa se ga uporablja v kuhinji kot nadomestek krompirja. Gomolj je sladkega okusa, dobrodošel tudi na jedilniku dietne prehrane.
Topinambur spada v rod sončnic. (foto: www.morguefile.com)
Topinambur spada v rod sončnic. (foto: www.morguefile.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Topinambur prihaja iz Severne Amerike, poznali so ga Indijanci in iz njega pripravljali okusne jedi. Rastlina je podobna sončnici, tudi spada v isti rod in družino košaric oziroma nebinovk. V nasprotju s sončnico pa je topinambur trajnica. Mesnati gomolji so po načinu pridelovanja in uporabe podobni krompirjevim.

Primeren za sladkorne bolnike
Nekoč uporaben le za krmo svinj (zato je tudi eno izmed njegovih imen svinjska repa), danes pa dobro znan v dietni prehrani. Strokovnjaki ga svetujejo pri različnih dietah kot nadomestek krompirju. Primeren je za sladkorne bolnike, ker vsebuje ogljikove hidrate v obliki naravnega sladkorja, ki so lažje presnavljajo.

Sestavine topinamburja
Gomolj topinamburja je sestavljen iz 78 odstotkov vode in iz 22 odstotkov suhe snovi. Za razliko od krompirja, katerega glavni ogljikov hidrat je škrob, topinambur vsebuje skoraj 20 odstotkov inulina (ta zvišuje absorpcijo kalcija, tudi magnezija in pospešuje rast probiotičnih bakterij).

Gomolji, ki so izkopani jeseni, vsebujejo več inulina kot gomolji, ki so izkopani spomladi. Inulin se namreč čez zimo preoblikuje v druge sladkorje, zlasti v fruktozo. Poleg tega pa gomolj topinamburja vsebuje še nekaj beljakovin, maščob, mineralov (Fe, Si, K, P, Ca) in vitaminov ( A, B1, B2, C) ter lecitin. Vsebuje tudi levulin in balastne snovi.

Sajenje topinamburja
Topinambur se sadi podobno kot navadni krompir, sadi se gomolje ne sadike. Primerni čas za sajenje je od pozne jeseni pa do začetka vegetacije (spomladi). Če ga sadite jeseni, vam ga bodo nekaj čez zimo pojedo godalci. Rastlina ni zahtevna, potrebuje dobro pognojeno in vlažno zemljo. Gomolje se lahko začne pobirati ob začetku cvetenja v zgodnji jeseni, ker rastlina raste vse tja do pozne jeseni oziroma prve slane. Gomolje se lahko pobira čez celo jesen ter zimo do začetka vegetacije. Gomolji v zemlji prezimijo ter tako ostanejo najbolj sveži. V hladilniku ostanejo sveži od dva do tri tedne.

Priprava topinamburja
Topinambur se pripravlja na podoben način kot krompir, s to razliko, da je užiten tudi surov. Če ga ne kuhate, bo ohranil največ zdravilnih snovi. Presnega lahko pripravite za razne solate.

 
Še več o topinamburju boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ko se presežki hrane iz trgovin spremenijo v okusne obroke

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi s kruhom, sadjem in ...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočni meni za občutljiv želodec: Kaj jesti, če imate težave s prebavo?

Velikonočni prazniki so čas za druženje in praznične do...

Kaj jesti, ko zabolijo kosti?

Kosti kot mehansko trdni oporniki naše telesne zgradbe ...

Preprosti načini za preprečevanje vetrov

Vetrovi in napenjanje so pogoste težave, ki lahko vpliv...

Zakaj se po zimi počutimo izčrpane? To so najpogostejši vzroki za pomladno utrujenost

Pomlad prinaša obljubo nove energije in ponovnega prebu...

Naravni načini za premagovanje spomladanske utrujenosti

Pomlad je čas sprememb, ko se narava prebudi, vendar se...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Kako naravno znižati holesterol v treh korakih

Povišan holesterol je eden glavnih dejavnikov tveganja ...

S temi živili boste ohranili kožo sijočo in prožno tudi v zlatih letih

Lepota se ne začne zgolj pri kremah in serumih, temveč ...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.