Najboljši recept za domači kečap

Domači je bolj zdrav, ne vsebuje raznih aditivov, sladkorja. Naredili ga boste hitro, pa še veliko bolj okusen bo!
Naredite domači kečap. (foto: freeimages.com)
Naredite domači kečap. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Slišal sem, da je kečap »nezdrav«.

Zakaj že?

Sprva sem celo prikimal, v smislu: seveda, itak, da je … po premisleku pa me je zadelo: Paradajz je zdrav. Kuhan še toliko bolj. Začimbe tudi. Kje je potem problem?

Ja v cukru, a ne!?

Ja, res je, cuker in drugi aditivi, ki se jih dodaja v tube »trgovinskega« kečapa nas sicer ne bodo pokončali, vseeno pa se jim zdi smiselno izogniti, kadar možno. Ker pa se pri Feelgood neradi odrekamo čemerkoli, kar da hrani dober okus, smo si naredili svoj kečap!
Poglejte kako:
Opozarjam, sledi “impro-liga”. Količine in postopek so plod sprotnega navdiha. Prilagodite po želji …

- Steklenica vloženih paradižnikov,
- Tretjina tube paradižnikove mezge,
- Dober deciliter kisa (uporabil sem kis belega grozdja, ker je prijetno sladkasto-nevtralen, si pa mislim, da tudi z jabolčnim ne more biti mnogo drugače).
- Srednje velika čebula in trije stroki česna.
- Zvrhana čajna žlička temne melase (in še eno za posladkat se, ko smo že pri tem:), morda še kapljica ali dve stevije, če imate malo slajši zob.

Umešajte malo gorčice, dodajte cimet, naribajte muškatni orešček in začinite s papriko.
Solite, poprajte in vse skupaj v multipraktiku dobro spulsirajte*.

Prestavite v kozico, dodajte lovorjev list in pest klinčkov ter kuhajte na blagem oglju dokler se kečap ne zgosti do vaših želja (dve ur’ci in še malo je trajalo v mojem primeru).

*Čebulo in česen lahko tudi posebej prepražite na oljčnem olju ali maslu in zmerni temperaturi, nato dodate paradižnik in postopoma še vse ostale sestavine.

Dve jedilni žlici našega kečapa dodata obroku približno 50 kcal, od tega zanemarljivo malo beljakovin, 10 g ogljikovih hidratov (od tega nič dodanega sladkorja – melase ne štejem in ne zamenjam:) in vsega pikico maščob, če ste v receptu uporabili žlico oljčnega olja.

Kečap uporabite z jajčki, kot nekakšno domačo »salso«, ali s pečenim krompirčkom, morda ob kosu poširanega mesa in sladkem krompirju, kot sem to storil jaz, … če imate pa sami še kakšno ekstra idejo, pa jo prosim podelite z nami!

Še več zdravega boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ko se presežki hrane iz trgovin spremenijo v okusne obroke

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi s kruhom, sadjem in ...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočni meni za občutljiv želodec: Kaj jesti, če imate težave s prebavo?

Velikonočni prazniki so čas za druženje in praznične do...

Kaj jesti, ko zabolijo kosti?

Kosti kot mehansko trdni oporniki naše telesne zgradbe ...

Preprosti načini za preprečevanje vetrov

Vetrovi in napenjanje so pogoste težave, ki lahko vpliv...

Zakaj se po zimi počutimo izčrpane? To so najpogostejši vzroki za pomladno utrujenost

Pomlad prinaša obljubo nove energije in ponovnega prebu...

Naravni načini za premagovanje spomladanske utrujenosti

Pomlad je čas sprememb, ko se narava prebudi, vendar se...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Kako naravno znižati holesterol v treh korakih

Povišan holesterol je eden glavnih dejavnikov tveganja ...

S temi živili boste ohranili kožo sijočo in prožno tudi v zlatih letih

Lepota se ne začne zgolj pri kremah in serumih, temveč ...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.