Test v vodi
Jajce postavite v skledo, napolnite s hladno vodo. Vode naj bo za dvakrat več od višine jajc. Sveža jajca bodo ostala na dnu sklede, teden dni staro jajce bo še na dnu, a ga bo zibalo proti površju. Tista jajca, ki pa bodo priplavala na površje, niso več dobra za uporabo in jih raje zavrzite.
Test s tresenjem
Jajce približajte ušesu, nato ga nežno stresite in poslušajte. Če slišite klopotanje, potem je to jajce staro in ga ne uporabljajte. Če ničesar ne slišite, potem je jajce sveže.
Razbijanje jajc
Jajca razbijte na krožnik. Če je rumenjak lepo okrogel in beljak kompakten ter okrog rumenjaka, je to znak, da je jajce sveže. če je rumenjak malce sploščen in beljak ozko okrog njega, je to jajce staro nekoliko starejše, a še vedno užitno. Če pa razbijete jajce in je rumenjak popolnoma sploščen, beljak pa tekoč, in razlit po celem krožniku, to jajce ni več uporabno.