Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradicionalna bosanska jed, ki ima bogato zgodovino in kulturni pomen. Nastala je kot jed kmetov in rudarjev, saj so potrebovali hranljiv obrok, da so zdržali dolge delovne dni.
Bosanski lonec (Foto: Karmen Valant)
Bosanski lonec (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Katere sestavine potrebujemo za bosanski lonec?

1 kg mesa; lahko kombiniramo govedino, ovčetino, svinjino, jagnjetino
100 g masti ali olja
200 g čebule
2 korenčka
1 kolerabica
2 korenini peteršilja
1 manjši gomolj zelene
100 g stročjega fižola
2 papriki
300 g paradižnika
500 g krompirja
2 stebli pora
1 glavica česna
250 g svežega zelja
1 žlička sladke rdeče paprike ( če želimo bolj pekoče, dodamo malo ostre paprike)
3 lovorovi listi
šopek peteršilja
2 vejici zelene
približno 1/2 l mlačne vode
sol in poper
5 dcl belega vina
2 žlici vinskega kisa

PREBERITE TUDI: Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Recept za bosanski lonac po korakih

Meso operemo, osušimo in narežemo na večje kose.

Čebulo, česen, svež peteršilj in vejice zelene drobno sesekljamo in premešamo. Dodamo sol, poper in lovorov list.

Vso ostalo zelenjavo operemo, očistimo in zrežemo na kolobarčke, rezine ali kocke. Uporabimo lahko vso zelenjavo, ki je navedena v receptu, seveda pa se lahko tukaj malo poigramo. Za bosanski lonec lahko uporabimo različno sezonsko zelenjavo, zato lahko recept poljubno spreminjamo.

V večji lonec, najboljši je seveda kotliček nad odprtim ognjem, zlijemo malo olja ali masti. Ko se mast raztopi, po vrhu izmenično naložimo meso in zelenjavo. 

Med vsako plast mesa in zelenjave potresemo z mešanico dišavnic in začimb; čebula, peteršilj, česen, zelena, poper.

Posebej zmešamo belo vino in kis, dodamo sladko ali pekočo mleto rdečo papriko. Mešanico prelijemo po mesu in zelenjavi in prilijemo toliko mlačne vode, da sega do prve tretjine vseh naloženih plasti.

Če jed pripravljamo v ognjevarni posodi, jo pokrijemo s folijo in postavimo v pečico, ki jo ogrejemo na 200 stopinj C.

Čez nekaj časa temperaturo znižamo na 180 stopinj C in jed počasi dušimo do mehkega približno 3 ure. 

PREBERITE TUDI: Recept: Svinjska rebrca pečena v pečici

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti jedi Bosanski lonec Enolončnice
Morda te zanima tudi:

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recepti za zdrava kosila: Losos na žaru s šparglji

Recepti za zdravo kosilo! Zdrava prehrana je ključ do b...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

Segedin – kako skuhamo najboljši golaž s kislim zeljem (+odlični recepti)?

Segedin je okusna mesna enolončnica, ki jo pripravimo s...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...

Iz Jožičine kuhinje: Polpete iz mesa in bučk

Odličen recept za zelenjavno-mesne polpete, ki prihaja ...

Iz Jožičine kuhinje: Jagode v čokoladi

"Jagode in čokolada, ne razmišljaj, ko si mlada, srce n...

Najbolj brani recept: Kruh brez moke

Ta recept je postal pravi internetni hit. Vsi ga pečejo...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.