Nevarne kemikalije: So tudi pri vas doma?

Moje zdravje > Alternativa | piše: ZPS/M. L. | 1.3.2017
Statistični podatki kažejo, da v slovenskih gospodinjstvih v povprečju porabimo največ biocidov z insekticidnim delovanjem in sredstev za razkuževanje. Mnogo izdelkov, ki jih kupujemo v trgovinah, pa je za zdravje lahko zelo nevarnih ...
Mnoga čistila za dom vsebujejo strupene kemikalije. (foto: freeimages.com)
Mnoga čistila za dom vsebujejo strupene kemikalije. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Kaj lahko kupimo v trgovini?
Največkrat so na voljo pršila (sredstva za razkuževanje, za zatiranje muh in drugih letečih in plazečih se insektov), kupimo lahko tudi insekticid v tekoči obliki, za zatiranje mravelj obstajajo pasti z zastrupljeno vabo, proti moljem obstajajo tablice s kemično učinkovino, za zatiranje komarjev pa so na voljo vložki s tekočim insekticidom za uporabo v električnem uparjalniku. Na tržišču obstajajo tudi različne vabe/trakovi/plošče, ki so prevlečene z lepilom, vendar ne vsebujejo pesticidov. Pri teh izdelkih ne gre za kemično delovanje, saj delujejo na fizikalnem principu (insekt se prilepi na vabo).

Oglasna sporočila, ki za brezhibno čistočo priporočajo uporabo tega in onega izdelka, so precej pogosta. V svojih sporočilih proizvajalci prepričujejo kupce, da je edina prava samo brezhibna čistoča (torej brez vseh mikrobov), kar pa je zavajajoče in z vidika stroke vprašljivo (zaradi razvoja odpornosti - rezistence, preobčutljivosti, ipd.). Že pogled na številne opozorilne stavke, ki so zapisani na čistili: "Otrokom in domačim živalim preprečite dostop do površin, ki ste jih popršili, dokler se ne posušijo", "Ne vdihavati hlapov/meglice", "Astmatiki in bolniki z alergijami se pred uporabo posvetujte s svojim osebnim zdravnikom" idr. - razkrije, da uporaba teh sredstev ni ravno `nedolžna´, kot bi lahko gledalci domnevali na podlagi reklamnega sporočila, v kateri nastopata mati z otrokom v `sterilno´ čisti kuhinji.

Za zdravo življenje povsem zadostuje, če za čiščenje uporabimo vodo in malo pralnega sredstva. Ekološko bolj ozaveščeni pa se spomnite nasvetov babic in pri čiščenju uporabite neškodljive snovi (npr. raztopino kisa ali sode bikarbone), ali pa uporabite posebne krpe iz mikrovlaken, ki samo z uporabo vode omogočajo učinkovito čiščenje.

Vzgoja naj se začne zgodaj
Obveščeni potrošnik ne more in ne sme biti žrtev reklamnih oglasov, saj si lahko ustvari lastno mnenje. Sprejema odločitve, za katere je odgovoren. Zelo pomembno je tudi, da ekološko ozaveščenost in odgovornost razvijamo tudi pri otrocih. Osnovno znanje dobijo pri naravoslovnih predmetih že v času osnovnega šolanja, zelo pomembno pa je, da je kritično razmišljanje o uporabi teh sredstev prisotno tudi doma pri starših. Starši imajo prav gotovo največ možnosti, da otroku privzgojijo zdrav in spoštljiv odnos do okolja, s čim manjšim tveganjem za lastno zdravje.

Pri Zvezi potrošnikov svetujejo:
Kemikalije so postale sestavni del našega življenja, v pozitivnem in negativnem smislu, zato imamo kot uporabniki etično dolžnost, da storimo vse, kar je v naših močeh, da jih primerno in odgovorno uporabljamo. Za kemijsko varnost je odgovoren vsak posameznik, ki odloča, ali se bo obnašal ozaveščeno do sebe in do drugih. To pomeni, da moramo pred uporabo kemikalije prebrati, kaj piše na etiketi in se strogo držati navodil. Pri delu se moramo (če je to potrebno) zaščitili, morebitne ostanke kemikalije moramo oddati na odpad v skladu s predpisi oziroma navodili, upoštevati moramo preventivne ukrepe in kemikalije v domačem okolju hraniti tako, da otroci, ki so po statističnih podatkih najpogostejše žrtve zastrupitev, ne bodo mogli do njih. Kot potrošniki moramo biti pozorni tudi na morebitne negativne učinke, o katerih na etiketah še ni informacij, in jih sporočiti Uradu RS za kemikalije.

Celoten članek boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.