Okrogla miza Evropskega združenja festivalov

Aktualno > Dogodki | piše: Festival Ljubljana | 22.3.2016
V Palači Berlaymont v Bruslju se je 18. februarja 2016 Evropsko združenje festivalov (European Festivals Association, EFA) že drugič srečalo na okrogli mizi s komisarjem EU za izobraževanje, kulturo, mladino in šport, Tiborjem Navracsicsem.
Srečanje umetniških festivalov z evropskim komisarjem za izobraževanje, kulturo, mladino in šport, Tiborjem Navracsicsem.
Srečanje umetniških festivalov z evropskim komisarjem za izobraževanje, kulturo, mladino in šport, Tiborjem Navracsicsem.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Med udeleženci okrogle mizi so bili Festival Armel Opera, ARS Electronica, Association of Irish Festival Events (Irsko združenje festivalskih prireditev), BOZAR, Pomladni festival v Budimpešti in CAFe Budapest, Europalia, Festival Trayectos – Danza en Paisajes Urbanos, Ljubljana Festival, Festival Malta v Poznanju, Glasbeni bienale v Zagrebu, Festival v Ravenni, Glasbeni festival Rheingau, Festival Romaeuropa, Serralves em Festa, Tanz im August (Ples v Avgustu) in Mednarodni glasbeni festival Yerevan Perspectives.

Predsednik EFA ter direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek je poudaril, da so se okoliščine v Evropi precej spremenile, odkar se je združenje prvič sestalo s komisarjem. V žalostnem obdobju, ko se znova postavljajo meje, EFA nadaljuje svoja tradicionalna prizadevanja za preseganje meja, med drugim z uvajanjem projektov, v katere so vključena širša festivalska združenja, npr. EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE – Evropa za festivale, festivali za Evropo), ter v sodelovanju z drugimi celinami prek izobraževalnih programov, ki potekajo v Koreji, Libanonu in na Tajskem. Darko Brlek je znova poudaril, da kultura potrebuje podporo nacionalnih vlad in Evropske komisije, če naj še naprej ustvarja koristi za družbo.

Komisar je združenju EFA čestital za uspeh pilotnega projekta EFFE, v okviru katerega se je za znak EFFE prijavilo skoraj 900 festivalov. Projekt EFFE lahko v Evropi postane orientacijska točka za kakovost, inovacije in učinke. Komisar je potrdil, da sta Evropska komisija in Evropski parlament pripravljena sodelovati na prihodnjih dogodkih, ki bodo kmalu najavljeni.

Hkrati je komisar pozdravil pobudo EFA za podaljšanje Ateljeja za mlade direktorje festivalov in pohvalil EFA glede izbire tretjih držav. Zelo pomembno je tudi izvajanje programa usposabljanja EFA na Kitajskem v okviru dialoga za povezovanje ljudi med EU in Kitajsko. Komisar aktivno proučuje možnosti, da bi to priložnost lahko čim bolje izkoristili.

Obe strani priznavata in se strinjata glede odgovornosti festivalov v današnji družbi. Kot je poudaril komisar: »Medkulturni dialog nam pomaga prepoznati naše razlike in skupne točke. Nujno moramo preseči predsodke in nezaupanje ter biti kritični pri obravnavanju in preprečevanju konfliktov znotraj kultur in med njimi. Tako nam medkulturni dialog omogoča graditi skupnost v Evropi

»S podporo medkulturnemu dialogu se Komisija opira na ideje, omrežja in zmogljivosti številnih partnerjev. Tako raznolikega nabora politik in projektov ne bi mogli uresničiti brez Evropskega parlamenta, brez sodelovanja oblasti in kulturnih ustanov v državah članicah ter organizacij, kot sta Evropska hiša kulture in Evropsko združenje festivalov. Svoje sodelovanje moramo nadaljevati.«

EFA se zahvaljuje izjemni skupini festivalov, ki je prispevala pomembne in koristne argumente k vsaki od tem z dnevnega reda. Združenje bo te teme in udejstvovanje komisarja še naprej spremljalo do naslednje okrogle mize v letu 2017.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Slovo od Mance Košir bo 8. maja na Žalah

V preteklem tednu je v 77. letu starosti po težki bolez...

Na koga računate, ko se boste postarali? Na državo, socialo, otroke...?

Ali morda na partnerja, na sosede, na prijatelje, na se...

Zakaj moški ob upokojitvi izgubijo več kot ženske?

Raziskave so pokazale, da se moški bistveno težje prila...

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.