Podočnjaki: Kako se jih rešiti?

Moj čas > Nega in lepota | piše: M. L. | 13.9.2023
Spadate med tisto nesrečno skupino ljudi, ki se poskuša rešiti podočnjakov? Preberite si, zakaj se podočnjaki pojavijo in kako se jih lahko znebite ali vsaj omilite.
Podočnjaki so lahko tudi dedni. (Foto: Freepik.com)
Podočnjaki so lahko tudi dedni. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Kaj so podočnjaki?
Podočnjaki so oksidiran hemoglobin, ta nastane v kapilarah, ki jih je okrog oči veliko. Ker pa je koža tam tanka in občutljiva, se hitro obarva modro-črno. To so podočnjaki, ki nastanejo takrat, ko rdeče krvničke zaidejo v kožno tkivo. Naše telo jih sicer z encimi razgradi, ostanejo pa posledice – podočnjaki.

Zakaj nastanejo?
Podočnjaki nastanejo iz več razlogov. Lahko nastanejo zaradi alergije, zaradi pomanjkanja vitamina K, antioksidantov in pomanjkanja železa. Pogost vzrok so tudi alergije, pomanjkanje spanja in utrujenost, stres, vzrok je lahko tudi dednost, izpostavljenost soncu. Nanje lahko vplivajo zdravila, hormoni, prehrana, starost, bolezni ledvic, dehidracija.

Kako jih omiliti?
Pomembno je, da vsak dan spite vsaj sedem ur (do devet). Morda vam bo pri preprečevanju podočnjakov pomagalo tudi nekoliko dvignjeno vzglavje, saj s tem zmanjšate prerazporeditev krvnega obtoka v predel glave. Ko vstanete, si lahko pripravite mrzle obkladke kamilice ali vode. Te za nekaj minut položite na oči. Pomaga vam lahko tudi krema, ki vsebuje vitamin K ali krema, ki spodbuja prekrvavitev.

Zmanjšate lahko vnos soli v telo, se izogibate pretiranemu sončenju in pitju alkohola.Pomaga vam lahko zadostna količina telesne aktivnosti, sproščanje, zdrava prehrana.

Možnost za nastanek podočnjakov je tudi dehidracija, zato popijte čim več vode. Nekateri prisegajo tudi na dodajanje multi-vitaminov v prehrani, saj lahko podočnjaki nastanejo tudi zaradi pomanjkanja vitamina B12 in B6.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

6 znakov, da vaš metabolizem deluje prepočasi

V prispevku boste našli šest izrazitih znakov, ki nakaz...

9 koristnih nasvetov, kako se spoprijeti s kronično boleznijo

Življenje s kronično boleznijo prinaša nešteto izzivov,...

Iz Jožičine kuhinje: "Škropivo" proti ušem

Iz Jožičine kuhinje prihaja malce drugačen recept, in s...

Staro živilo, ki čisti kri, preprečuje debelost in celo razvoj rakavih obolenj

Staro živilo, vsem na dosegu roke, je pogosto premalokr...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Nasvet: Kako narezati čebulo brez solz?

Ali ste vedeli, da obstaja kar nekaj zelo uporabnih nas...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Preverite, kdaj imate pravico do očal in brezplačnih pregledov vida v Sloveniji

Vid je eno naših najdragocenejših čutil, zato ni presen...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.