Makova potica z rozinami
Testo:
1 kocka svežega ali dve vrečki suhega kvasa Fala
1 vrečka kislega testa Fala
750 g bele moke
100 g gladke pirine moke
320 g mleka
180 g jogurta
70 g sladkorja
210 g masla
4 rumenjake
2 male žličke soli
Nadev:
400 g maka
400 g mleka
1 vanilin puding
160 g sladkorja
4 beljake
4 žlice ruma
Limonin sok in lupinica
200 g rozin
Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki, ki smo ji pred tem primešali kislo testo Fala ter damo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.
Med vzhajanjem pripravimo nadev. V vroče mleko zakuhamo puding, ki smo ga pred tem zmešali s tremi žlicami sladkorja in 1 dl mleka. Kuhanemu pudingu primešamo rum, preostali sladkor in mleti mak, dobro premešamo in damo hladiti. Mlačnemu nadevu primešamo beljake in limonin sok.
Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Spočito testo razvaljamo na pravokotnik, premažemo z nadevom, posujemo rozine, ki smo jih pred tem namočili v rumu in zvijemo v zavitek. Zavitek položimo v pomaščen model za potico, pokrijemo in pustimo vzhajati.
Vzhajano potico premažemo z jajcem ali maslom, na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico.
Potico pečemo 45 minut na 200 °C, da se lepo obarva, po potrebi jo pokrijemo s folijo.
Pečeno potico pustimo nekaj minut v modelu, nato jo obrnemo in stresemo iz modela ter do konca ohladimo.