Mlečni vrtanek
Testo*:
1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala
1 vrečka kislega testa Fala
700 g moke
400 g mleka
70 g vode
5 žlic olja
1 jajce
2 mali žlički soli
Jajce za premaz
*količina zadošča za tri vrtanke
Kvas Fala raztopimo v mleku in tekočino prilijemo k presejani moki, ki smo ji primešali kislo testo Fala. Dodamo ostale sestavine brez olja in zamesimo kvašeno testo; med mešanjem postopno dodajamo olje. Mešamo dovolj dolgo, da se sestavine lepo povežejo med seboj in postane testo gladko. Testo pokrijemo s folijo in ga damo na toplo vzhajati.
Vzhajano testo stresemo na pomokan prt, ga pregnetemo in pustimo ponovno vzhajati.
Drugič vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo na tri dele, zatem pa vsakega na 3 kose in pustimo nekaj minut počivati. Nato vsak kos oblikujemo v kroglico, iz kroglice pa nato v dveh do treh korakih na daljše svaljke – pramene pletenke.
Iz treh pramenov spletemo pletenko, oba konca kite pa sklenemo skupaj, da dobimo venec.
Vrtanke pokrijemo in pustimo vzhajati.
Vzhajane vrtanke premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih približno pol ure pri 200°C, da se lepo obarvajo.