Praznični recept: Mlečni vrtanek

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 24.12.2020
Okusen in preprost nasvet boste našli v prispevku.
Foto: Fala
Foto: Fala
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Mlečni vrtanek

Testo*:

1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala

1 vrečka kislega testa Fala

700 g moke 

400 g mleka

70 g vode

5 žlic olja

1 jajce

2 mali žlički soli

Jajce za premaz
*količina zadošča za tri vrtanke

Kvas Fala raztopimo v mleku in tekočino prilijemo k presejani moki, ki smo ji primešali kislo testo Fala. Dodamo ostale sestavine brez olja in zamesimo kvašeno testo; med mešanjem postopno dodajamo olje.  Mešamo dovolj dolgo, da se sestavine lepo povežejo med seboj in postane testo gladko. Testo pokrijemo s folijo in ga damo na toplo vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pomokan prt, ga pregnetemo in pustimo ponovno vzhajati.

Drugič vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo na tri dele, zatem pa vsakega na 3 kose in pustimo nekaj minut počivati. Nato vsak kos oblikujemo v kroglico, iz kroglice pa nato v dveh do treh korakih na daljše svaljke – pramene pletenke.

Iz treh pramenov spletemo pletenko, oba konca kite pa sklenemo skupaj, da dobimo venec.   

Vrtanke pokrijemo in pustimo vzhajati.

Vzhajane vrtanke premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih približno pol ure pri 200°C, da se lepo obarvajo.  

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Na dogodku Naj Fala kruh ponovno nagradili najboljše kruhe

V Sloveniji smo znani kot veliki ljubitelji kruha. Po s...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Martinovanje v Ljubljani. Vabljeni na že 21. Ljubljansko vinsko pot

Ob času, ko mošt dozori v vino, bo naše glavno mesto po...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.