Prenašali tradicijo peke novim generacijam

Aktualno > Dogodki | piše: M. L. | 31.1.2017
Fala slonček, simbol Fala kvasa, razume svoje poslanstvo v ohranjanju in prenašanju tradicije peke na nove generacije, predvsem pa v odkrivanju veselja ob peki v krogu družine in ponovnemu ozaveščanju in poudarjanju vrednote kruha.
Finalistke (foto: Fala)
Finalistke (foto: Fala)
Finalistke (foto: Fala) Brez kvasa ne gre. (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V soboto, 28. 1. 2017, se je v salonu Gorenje v Ljubljani mesilo, gnetlo, vzhajalo in peklo. Bonopan, podjetje Skupine Lesaffre, je organiziral zaključni del tekmovanja za Naj Fala kruh 2017.
Namen tekmovanja je bil mnogo več kot zgolj promocija peke kruha. Fala slonček, simbol Fala kvasa, razume svoje poslanstvo v ohranjanju in prenašanju tradicije peke na nove generacije, predvsem pa v odkrivanju veselja ob peki v krogu družine in ponovnemu ozaveščanju in poudarjanju vrednote kruha. Kruh ni zgolj izdelek, ki ga kupiš v trgovini in ga brez slabe vesti zavržeš ter naslednji dan kupiš novega, svežega.

Kruh je dobrina, ki v nas budi sladke spomine na otroštvo, kruh simbolizira blagostanje, dom in določa našo identiteto. Odnos do kruha zrcali naš odnos do sveta in tega, kakšnega želimo zapustiti prihodnjim rodovom. Še posebej tisti, ki sam speče kruh, začuti pravo vrednost kruha, začuti ponos; spoštljivost do te dobrine postane zanj samoumevna.

Izmed vseh kandidatov, ki so Fala slončku poslali svoje recepte in fotografije kruha na objavljen natečaj, je komisija izbrala deset polfinalistov, ki so 23. 1. 2017 dostavili svoj sveže pečeni kruh. Na podlagi določenih kriterijev ocenjevanja (videz, okus, inovativnost, težavnost izdelave) so izbrali tri finaliste, ki so svoj najboljši kruh pekli v soboto pod budnimi očmi strokovne komisije.

Zvezde dneva: Ivanka Rotar z mešanim rženim kruhom, Marija Golobič s pisanim kruhom in Tinca Vomer z rženim kruhom in bučnim oljem so ob burni podpori svojih domačih, prijateljev in ostalih polfinalistov odlično opravile svojo nalogo in dokazale, da jih pri peki niti medijski blišč ne more zmotiti. Ne le to, v družbi Pavla Ravnohriba, ki je povezoval program, so se zelo dobro počutile in lahko smo opazovali njihove nasmejane obraze, na katerih gubice skrbi niso našle mesta.

Mojstrice so poskrbele, da je bilo delo komisije v sestavi Dušana Bergleza, Saše Bokavšek, Roka Cankarja, Mirjam Kavčič in Marka Pulka še posebej zahtevno. Kako tudi ne, saj je bil sveže pečeni kruh v ponos ne le mojstricam, ki so jih spekle, pač pa tudi Fala slončku in vsem prisotnim, ki so opazovali vsak njihov korak.

Le natančno določenim kriterijem vprašalnika se gre zahvaliti, da je komisija na koncu enoglasno razglasila kot zmagovalko Marijo Golobič. Marija je dokazala, da ne obvlada le osnov peke, pač pa zelo dobro pozna zakonitosti postopkov peke in se upa loti združevanja treh različnih vrst testa: belega, koruznega in ajdovega. Ta inovativen pristop kombinacije treh vrst testa je zahteven izziv, saj vsako posamično testo različno reagira ob enakih pogojih peke. Zato ni enostavno doseči tako skladno celoto; na videz privlačen in po okusu harmoničen kruh.

Ob svečani razglasitvi zmagovalke in podelitvi nagrad so finalistke prejele tudi častni naziv Ambasador Fala blagovne znamke.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Janko Kozel (zgodba o presaditvi srca): "Zavedal sem se, da je smrt zelo blizu."

"Bolj ljubim življenje, vsak dan znova, vsak dan je zam...

Pozor! Kako goljufi pridejo do vaše kreditne kartice? Obstaja 5 načinov

Najpogostejši cilj spletnih goljufov je vaša kreditna k...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (15. - 21. 9. 2025)?

Z energijo Sonca v devici se lahko prebudi strah pred m...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Strokovnjakinja za prehrano razkrila, kako najlažje shujšamo

V prispevku boste našli nasvete strokovnjakinje, ki vam...

Kaj pomeni, če se zbujate med 2. uro in 4. uro ponoči?

Se vam zdi, da se ponoči vedno zbujate ob istih urah in...

Spoznajte babico, ki je snema oglase in obvlada pametne telefone

Upokojitev pogosto pomeni začetek novega poglavja v živ...

Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo gove...

Segrejte lovor in oljčno olje - tako zdravilno je!

Lovor je dobro poznan kot zdravilna in zelo aromatična ...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši recept za pekovsko domače pecivo

Kifeljčki, makovke, žemlje in ostalo pekvsko pecivo lah...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.