Prenašali tradicijo peke novim generacijam

Aktualno > Dogodki | piše: M. L. | 31.1.2017
Fala slonček, simbol Fala kvasa, razume svoje poslanstvo v ohranjanju in prenašanju tradicije peke na nove generacije, predvsem pa v odkrivanju veselja ob peki v krogu družine in ponovnemu ozaveščanju in poudarjanju vrednote kruha.
Finalistke (foto: Fala)
Finalistke (foto: Fala)
Finalistke (foto: Fala) Brez kvasa ne gre. (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V soboto, 28. 1. 2017, se je v salonu Gorenje v Ljubljani mesilo, gnetlo, vzhajalo in peklo. Bonopan, podjetje Skupine Lesaffre, je organiziral zaključni del tekmovanja za Naj Fala kruh 2017.
Namen tekmovanja je bil mnogo več kot zgolj promocija peke kruha. Fala slonček, simbol Fala kvasa, razume svoje poslanstvo v ohranjanju in prenašanju tradicije peke na nove generacije, predvsem pa v odkrivanju veselja ob peki v krogu družine in ponovnemu ozaveščanju in poudarjanju vrednote kruha. Kruh ni zgolj izdelek, ki ga kupiš v trgovini in ga brez slabe vesti zavržeš ter naslednji dan kupiš novega, svežega.

Kruh je dobrina, ki v nas budi sladke spomine na otroštvo, kruh simbolizira blagostanje, dom in določa našo identiteto. Odnos do kruha zrcali naš odnos do sveta in tega, kakšnega želimo zapustiti prihodnjim rodovom. Še posebej tisti, ki sam speče kruh, začuti pravo vrednost kruha, začuti ponos; spoštljivost do te dobrine postane zanj samoumevna.

Izmed vseh kandidatov, ki so Fala slončku poslali svoje recepte in fotografije kruha na objavljen natečaj, je komisija izbrala deset polfinalistov, ki so 23. 1. 2017 dostavili svoj sveže pečeni kruh. Na podlagi določenih kriterijev ocenjevanja (videz, okus, inovativnost, težavnost izdelave) so izbrali tri finaliste, ki so svoj najboljši kruh pekli v soboto pod budnimi očmi strokovne komisije.

Zvezde dneva: Ivanka Rotar z mešanim rženim kruhom, Marija Golobič s pisanim kruhom in Tinca Vomer z rženim kruhom in bučnim oljem so ob burni podpori svojih domačih, prijateljev in ostalih polfinalistov odlično opravile svojo nalogo in dokazale, da jih pri peki niti medijski blišč ne more zmotiti. Ne le to, v družbi Pavla Ravnohriba, ki je povezoval program, so se zelo dobro počutile in lahko smo opazovali njihove nasmejane obraze, na katerih gubice skrbi niso našle mesta.

Mojstrice so poskrbele, da je bilo delo komisije v sestavi Dušana Bergleza, Saše Bokavšek, Roka Cankarja, Mirjam Kavčič in Marka Pulka še posebej zahtevno. Kako tudi ne, saj je bil sveže pečeni kruh v ponos ne le mojstricam, ki so jih spekle, pač pa tudi Fala slončku in vsem prisotnim, ki so opazovali vsak njihov korak.

Le natančno določenim kriterijem vprašalnika se gre zahvaliti, da je komisija na koncu enoglasno razglasila kot zmagovalko Marijo Golobič. Marija je dokazala, da ne obvlada le osnov peke, pač pa zelo dobro pozna zakonitosti postopkov peke in se upa loti združevanja treh različnih vrst testa: belega, koruznega in ajdovega. Ta inovativen pristop kombinacije treh vrst testa je zahteven izziv, saj vsako posamično testo različno reagira ob enakih pogojih peke. Zato ni enostavno doseči tako skladno celoto; na videz privlačen in po okusu harmoničen kruh.

Ob svečani razglasitvi zmagovalke in podelitvi nagrad so finalistke prejele tudi častni naziv Ambasador Fala blagovne znamke.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kaj vse mora biti v potovalni lekarni? (odgovarja magister farmacije)

Ko se odpravljamo na dopust, je sestavni del naše prtlj...

Kako varno nakupovati na spletu?

Spet je tu november, mesec nakupovalne mrzlice, velikih...

Intervju s trenerko spomina: "Ukrepati, ko so že nastopile težave, je malo pozno"

Z Jasmino Lambergar, certificirano trenerko spomina, ki...

Tibetanski test, ki izpolni željo in razkrije, kdo ste!

Tibetanski test osebnosti je sestavljen iz treh vprašan...

Vas zanima, kaj se zgodi, če popijete kozarec vode po jedi?

Če takoj po jedi ali med njo popijete kozarec hladne vo...

Piki žuželk: Kako si lahko pomagamo sami?

Daljši dnevi v letu so tu, počitnice se bližajo in sonc...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz črnega ribeza

Imate radi črni ribez? Iz njega lahko pripravite odliče...

Aktivno oglje: Tako koristno ga lahko uporabite

Poznate aktivno oglje? Ga kdaj uporabite? Zares pomaga ...

5 idej za najlepše spomladanske enodnevne izlete po Sloveniji

Pomlad je čas, ko narava vzcveti in z njo tudi naša žel...

Najboljši nasveti, s katerimi se boste znebili mravelj

Ste tudi vi v svojem stanovanju opazili četico mravelj?...

Učinkovito in naravno: Domači dezodorant

V toplejših dnevih smo bolj izpostavljeni tudi potenju....
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.